URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2021, 11:02

Situație scandaloasă la un centru de vaccinare din Oradea, la Spitalul Pelican: Aproape 100 de persoane, înghesuite la coadă, fără măsuri de protecție! „Ne-au chemat să luăm Covid” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scene umilitoare, sâmbătă dimineaţă, în faţa centrului de vaccinare anti-Covid-19 de la Spitalul Pelican din Oradea. Aproape 100 de bihoreni, în marea majoritate vârstnici, programați să se vaccineze anti Covid, au fost puşi să aştepte în înghesuială și frig, pe temperaturi de minus 4 grade Celsius!

"Organizarea e foarte proastă!"

Situația a fost sesizată BIHOREANULUI de un cititor, care a reclamat condițiile în care au fost chemați oamenii, în care „nu pot fi respectate reguli elementare reguli de protejare împotriva virusului”.

Cu puţin înainte de ora 9, coada s-a mai rărit, dar zeci de oameni planificați pentru ora 8 mai așteptau încă la coadă fără să ştie când le va veni rândul.

"Primul vaccin l-am făcut în clădirea spitalului, fără să fie nicio problemă. Acum, la rapel, am fost programată pentru vaccin în clădirea de lângă, a ambulanţei. Am ajuns mai devreme, iar în câteva minute s-au adunat aproape 100 de oameni, chemaţi tot pe ora 8", a povestit o orădeancă pentru BIHOREANUL.

Femeia s-a numărat printre primii vaccinaţi. "Organizarea e foarte proastă. M-au ţinut afară în frig, am aşteptat într-o încăpere îngustă, plină de oameni, iar după vaccin abia am reuşit să ies afară. Nu există niciun circuit al persoanelor, nicio distanţare, nimic. Am venit să mă vaccinez şi nu ştiu dacă nu m-am infectat", a spus femeia.

Mai mult, din cauza înghesuielii, după vaccinare bihorenii au fost nevoiți să aștepte afară în intervalul de timp de siguranţă - 15 minute - pentru a putea primi ajutor de specialitate în cazul unor eventuale efecte adverse.

"Eu sunt alergică la mai multe substanţe şi trebuie să am grijă. Efectiv am aşteptat un sfert de oră în maşină să nu mi se facă rău, pentru că nu puteam sta în înghesuiala aia", a spus femeia.

Haos total!

Sâmbătă, la ora 8.30, în faţa centrului de vaccinare aşteptau încă zeci de persoane.

"E bătaie de joc. Efectiv ne-au chemat să luăm Covid! Stăm aici înghesuiţi unii în alţii", a spus un bărbat. Bihorenii programaţi la vaccinare îşi luau formularele de vaccinare dintr-o cutie de carton pusă pe jos şi le completau pe pereţii clădirii.

"Nu există nicio ordine, nimic. Nici n-ar avea cum, dacă toţi am fost chemaţi pe ora 8", a zis un bihorean.

Dârdâind de frig, unii bătrânei s-au mutat câţiva metri mai încolo, la soare. "Vă rog să îmi ţineţi şi mie rândul. Nu pot sta acolo, că e prea frig", s-a rugat o bătrânică de oamenii din mulţime.

Un spaţiu mai potrivit...

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii centrului de vaccinare au scuzat proasta organizare invocând, culmea, măsuri suplimentare de protecţie. "Centrul de vaccinare din spital a fost mutat într-un spaţiu mai potrivit, unde oamenii să poată aştepta în condiţii de siguranţă", a susținut un medic.

Cadrul medical a pus înghesuiala din faţa centrului pe seama programărilor făcute pe platforma de înscriere, ROVaccinare. "Au venit mai mulţi oameni la vaccin pentru că, pe lângă programările făcute, au fost repartizaţi cei reprogramaţi", a spus medicul.

Doctorița a respins reclamaţiile bihorenilor revoltaţi într-un mod cel puţin bizar: "Nu vă obligă nimeni să vă vaccinaţi. Dacă aţi dorit să vă programaţi, vă rog să vă conformaţi", i-a răspuns ea unui bărbat care i-a reproşat că bihorenii sunt ţinuţi în înghesuială şi frig.

Situaţia creată sâmbătă este cu atât mai surprinzătoare cu cât de la începutul campaniei de vaccinare, pe 18 ianuarie, judeţul Bihor a fost un exemplu de bune practici, operaţiunea decurgând fără să se creeze cozi şi înghesuială, aşa cum s-a întâmplat în alte zone ale ţării.

UPDATE: Reacția DSP Bihor

DSP Bihor susţine că vina pentru aglomeraţia provocată sâmbătă dimineaţă la centrul de vaccinare Pelican aparţine persoanelor venite să se imunizeze.

Potrivit instituţiei, cei 82 de bihoreni reprogramaţi automat de platforma STS din februarie s-au prezentat la vaccinare la prima oră, suplimentar persoanelor deja programate, fără a ţine cont de intervalul orar în care li s-a recomandat telefonic să meargă la imunizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pelican adica
Adica Maghiar family
Postat 06 Martie 2021, 22:30 de Sandu2100
Prefect avem? Subprefecti avem?
Ca batjocura autoritatilor fata de cetatean cate nu putem duce avem, asta e realitatea pe care o putem asezona cu stirea numirilor in functie poze, importanta, imagine.
Postat 06 Martie 2021, 13:53 de Traian
Dezastru la Pelican
Si eu m-am vaccinat la Pelican. Nu erau atat de multi oameni programati in acelasi timp insa organizarea e f proasta. Nu exista triaj medical inainte de vaccin si nu exista circuite. Dupa vaccin oamenii asteapta la gramada si nimeni nu vine sa te intrebe cum te simti sau sa iti explice posibile reactii adverse, ce ar trebui sa faci in caz ca exista reactii adverse. Foarte neprofesionist.
Postat 06 Martie 2021, 13:41 de Gemini
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON