URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2018, 19:40

Şi totuşi, trecem la ora de vară! Când vom renunţa la această practică

Şi totuşi, trecem la ora de vară! Când vom renunţa la această practică sursa foto: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trecerea la ora de vară este unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima perioadă, atât la nivel european, cât şi în România. Cu toate că unele site-uri spuneau că vom renunţa în curând la această trecere, adevărul este că, deocamdată, nu se poate.

Astfel că, în noaptea de 24 martie spre 25 martie, adică în ultimul weekend din luna martie, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3 va deveni ora 4.

Discuţiile au loc în contextul în care Parlamentul European a cerut recent Comisiei Europene o evaluare "în profunzime" a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte "dacă este necesară" o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene.

Potrivit ProTV, pe plan naţional există deja un proiect de lege privind renunţarea la trecerea la ora de vară, care a fost depus în Senatul României, însă niciun stat membru UE nu poate pune capăt în mod unilateral practicii de a da ceasurile cu o oră înainte în timpul lunilor de vară, fiind nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.

Guvernul Finlandei face lobby pentru eliminarea procedurii de trecere la ora de vară în Uniunea Europeană, după ce, în 2017, peste 70.000 de finlandezi au semnat o petiţie în acest sens.

Şi în România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale).

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Belarusului şi Rusiei. Schimbarea nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În unele ţări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie, mai arată ProTV.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi de reducerea folosirii luminii artificiale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Replica
O mare cacialma facuta ca sa manipuleze opinia publica si sa-i abata atentia de la problemele grele existentiale ale vietii de zi cu zi!:))=)) Ar fi fost bine in comun de acord ca odata cu schimbare orei sa se schimbe si programul de munca ,sa fie devansat dupa actualul program pentru ca timp de 1 luna de zile organismul uman trebuie sa se obisnuiasca cu noua schimbare de ora , si ne miram ca sunt accidente, oameni sunt nervosi si stresati de viata cotidiana.Noi muncim , noi nu gandim.... lasa ca gandesc alti in locul nostru ShParlamentul european si Sparlamentul Romaniei!:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 20 Martie 2018, 09:38 de Romanul_Simplu
Clar pentru ora de vară
In Romania unde diferența maximă între zi și noapte e de 7 ore în iunie și decembrie ora de vară e necesară și da aduce mari economii la energia electrică. De exemplu în Dobrogea daca am rămâne la ora de iarnă in lunile mai până în iulie am avea răsăritul de soare la 4 dimineața când peste 90-95 % din populație doarme, iar la ora 20-20.30 se întunecă.Islanda e la mintea cocosului că nu trece la ora de vară, diferența între noapte și zi în iunie și demebrie e foarte mare, peste 11-12 ore, noaptea în Islanda în iunie are cam 3 ore.....
Postat 19 Martie 2018, 22:45 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON