URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2023, 07:40

Servicii valorând aproape 4 milioane de Euro vor fi livrate în următorii 3 ani în Regiunea Nord-Vest

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Accelerarea transformării digitale a instituţiilor publice din administraţie şi sănătate, precum şi a companiilor de producţie din Regiunea Nord-Vest, facilitată de Centrul de Inovare Digitală pentru Societate - DIH4Society

Lansat în 2020 de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, ȋn parteneriat cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, procesul de selecţie a centrelor de inovare digitală din România a permis intrarea în competiţia europeană deschisă la finalul anului 2021 pentru toate centrele de inovare digitală din UE. În urma evaluării, Comisia Europeană a selectat pentru finanţare şapte astfel de Centre la nivelul ţării noastre. Cel mai mare punctaj l-a obţinut Centrul de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4 Society), propus de consorţiul condus de Cluj IT Cluster şi format din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Universitatea din Oradea.

Centrele regionale de inovare digitală au un rol esenţial în implementarea programului Europa Digitală a Comisiei Europene, primul program de finanţare din Cadrul Financiar Multianual dedicat transformării digitale. Cu un buget propus de circa 8 miliarde de Euro, programul Europa Digitală vizează îmbunătăţirea competitivităţii UE la nivel internaţional prin investiţii importante în dezvoltarea capacităţilor strategice, susţinând dezvoltarea unor domenii cheie, precum inteligenţa artificială, calculul numeric de înaltă performanţă (high-performance computing – HPC), securitate cibernetică, competenţe digitale avansate, digitalizarea administraţiei publice şi interoperabilitate. 

Unul dintre obiectivele importante ale programului Europa Digitală este să creeze puncte regionale specializate (de tipul one-stop-shop) ce oferă întreprinderilor şi administraţiilor locale şi/sau regionale din Europa, servicii suport pentru facilitarea transformării digitale pe baze reziliente şi sustenabile. În mod concret, centrele europene de inovare digitală se vor asigura de faptul că soluţii digitale inovatoare, bazate pe noile tehnologii, sunt integrate în activitatea curentă a companiilor şi instituţiilor publice din administraţie şi sănătate. Centrele de inovare digitală oferă şi posibilitatea de a putea experimenta şi testa aceste tehnologii, pentru a le aplica în funcţie de necesităţile specifice domeniului de activitate a fiecărei companii sau instituţii din sectorul public.

Centrele de inovare digitală formează şi consolidează o reţea europeană, sprijinită financiar şi operaţional de către Comisia Europeană şi de statele naţionale.

Cum contribuie Centrul de Inovaţie Digitală pentru Societate (DIH4Society) la accelerarea tranziţiei digitale din instituţiile publice şi companiile din Regiunea Nord-Vest

DIH4Society contribuie la accelerarea tranziţiei digitale din instituţiile publice şi companiile producătoare din Regiunea Nord-Vest prin furnizarea de servicii de transformare digitală, inclusiv facilităţi de testare şi de experimentare, prin transfer de expertiză şi know-how, prin furnizarea de servicii specializate legate de utilizarea soluţiilor de securitate cibernetică, robotică şi automatizări de procese, dar şi prin furnizarea de cursuri de dezvoltare de competenţe digitale avansate şi consultanţă pentru atragerea de finanţări pentru digitalizare din surse publice şi/sau private.

O componentă valoroasă pentru potenţialii beneficiari este asigurată de serviciile de internaţionalizare, acces la pieţe noi şi facilitarea de parteneriate cu entităţi, atât din ecosistemul regional şi naţional, cât şi din cel european, reprezentat de reţeaua europeană a centrelor de inovare digitală.

Rezilienţa digitală este esenţială în contextul actual de securitate internaţională. Munca de la distanţă, legislaţia privind protecţia datelor şi apariţia sistemelor integrate şi IoT (Internetul Lucrurilor) fac din securitatea cibernetică un fundament al transformării digitale de succes, aşa încât este o prioritate şi pentru DIH4Society.

Sistemele autonome, pe care le numim robotică inteligentă, sunt la rândul lor foarte importante pentru tranziţia către industria 5.0, care combină producţia, robotica clasică şi cea inteligentă, lanţurile de aprovizionare şi de valoare şi economia circulară. În cadrul DIH4Society oferim asistenţă pentru IMM-urile care vor să parcurgă paşii transformării digitale şi să implementeze activităţi de acest tip.

Serviciile furnizate au în vedere oferirea de consultanţă în relaţie cu instituţiile financiare, precum şi suport în utilizarea diferitelor mecanisme de finanţare. O altă dimensiune a activităţii DIH4society este cea referitoare la planificarea investiţiilor în digitalizare, elaborarea strategiilor de smart city şi smart territory, realizarea unor audituri de securitate cibernetică, formare de competenţe digitale, dar şi matchmaking, respectiv corespondenţe şi compatibilităţi cu instituţii similare şi potenţiali parteneri. DIH4Society poate facilita parteneriate cu centre de inovare digitală din alte regiuni europene, ce au poveşti de succes legate de digitalizare.

Despre membrii consorţiului

CLUJ IT este cel mai reprezentativ cluster de profil din România. Având membri din rândul companiilor, universităţilor şi centrelor de cercetare, CLUJ IT Cluster susţine procesele de transformare digitală a ţării încă din anul 2012.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, universitate de cercetare avansată şi educaţie, cuprinde doisprezece facultăţi repartizate în cele două centre universitare, Cluj-Napoca şi Baia Mare, la care se adaugă extensiile în localităţile Alba Iulia, Bistriţa, Satu Mare şi Zalău. Oferta educaţională, organizată în sistem Bologna, cuprinde programe de licenţă, masterat şi doctorat, precum şi programe de formare continuă.

Universitatea din Oradea este singura instituţie publică de învăţământ superior din judeţul Bihor şi membră a Alianţei Europene EU GREEN. Cu o istorie ce datează din anul 1780 şi o tradiţie continuă de 60 de ani în învăţământul superior, Universitatea găzduieşte astăzi 20445 de studenţi în cele 15 facultăţi. Ancorată regional şi cu o viziune globală, instituţia este implicată activ în procesul de  transformare digitală.

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud este o organizaţie autonomă, neguvernamentală, de interes public, apolitică, cu personalitate juridică, creată pentru a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi din străinătate. În cei peste 30 de ani de activitate, Camera şi-a consolidat poziţia în peisajul economic al judeţului, ca instituţie utilă şi necesară în cadrul economiei de piaţă, manifestându-şi activ rolul în apărarea şi promovarea intereselor generale ale comunităţii de afaceri locale si dezvoltarea unui mediu economic favorabil agenţilor economici.

Centrul de Inovare Digitală pentru Societate (dih4society.ro) deserveşte beneficiari din  toate judeţele din regiunea Nord-Vest, iar evenimentul de lansare oficială va avea loc în 25 mai 2023, în cadrul conferinţei internaţionale Cluj Innovation Days.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON