URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2023, 08:01

Se limpezesc apele! 50 milioane de euro va investi Compania de Apă Oradea într-o uzină și în rețeaua orașului (FOTO)

Se limpezesc apele! 50 milioane de euro va investi Compania de Apă Oradea într-o uzină și în rețeaua orașului (FOTO) „FABRICA” DE APĂ. Uzina de apă 5, aflată în paragină, va fi modernizată. „Oprită la începutul anilor 2000, aceasta doar repompează apa către Sânmartin. Pe viitor ar putea deservi inclusiv Oradea”, spune inginerul Alin Costa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situată în vecinătatea cartierului Tineretului, zona de protecţie a Uzinei 5 e închisă cu lacăt. În spatele gardului înalt de 2 metri patrulează paznici înarmaţi. Normele de securitate sunt stricte. Nu se pescuieşte pe bazine, nu se taie copacii şi nu se vânează. 

"După repornire, reţelele permit alimentarea întregului oraş. Este vital să livrăm o apă curată", spune directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea, Cristian Popa.

Investiţie record 

Lucrările au fost împărţite în 8 loturi, ca să decurgă în paralel, licitaţiile au fost lansate pentru desemnarea rapidă a unui executant, iar contractul de finanţare a fost semnat pe 31 martie cu ministrul Investiţiilor Europene, Marcel Boloş.

Lucian Chindlea"Vorbim despre lucrări de aproape 50 milioane euro, cea mai mare investiţie derulată în ultimul deceniu", spune directorul general al CAO, Lucian Chindlea (foto). Echivalentul a 245 milioane lei, investiţia totală depăşeşte de două ori valoarea celor mai mari lucrări ale Primăriei din 2023, cum ar fi trecerea cartierului Nufărul pe o încălzire cu apă geotermală (122,6 milioane lei) ori construirea celor 6 pasaje subterane din Piaţa Gojdu (106,8 milioane lei). 

Reporneşte uzina! 

Proiectul vizează, între altele, extinderea cu 32 km a reţelelor de canalizare din Oradea, cu 22 km a celor de apă din zona rurală, amenajarea a 7 staţii de pompare, a 5 rezervoare de apă şi a 3 staţii de clorinare în municipiu şi multe altele.

Cristian PopaCirca 11 milioane euro vor fi cheltuiţi însă cu modernizarea Uzinei de apă 5. Folosită din 2001 doar pentru repompare în Sânmartin, aceasta va fi modernizată pentru a furniza, la nevoie, apă în tot oraşul şi a îmbunătăţi calitatea apei. "Curăţăm continuu de noroi fundul bazinelor de îmbogăţire care alimentează reţeaua din subteran. Reclamaţiile privind turbiditatea apei au scăzut, dar vrem să fie cât mai puţine", spune directorul tehnic, Cristian Popa (foto).

Dacă acum trei ani CAO avea 667 de sesizări privind calitatea apei, în 2021 numărul lor a coborât la 589, iar anul trecut la 295.

 

Apă de Oradea 

Explicaţia e simplă. Apa orădenilor, una dintre cele mai bune din ţară, este adusă dinspre Fughiu prin 15 km de conducte situate la 9 metri adâncime. Pentru a evita epuizarea ei, aceasta este îmbogăţită prin 23 de bazine din zona de protecţie a uzinelor de apă. Dacă pe fundul lor se adună mâl, apa de îmbogăţire se poate tulbura.

bazin apă

În plus, drenurile amenajate în anii ʼ80, prin care este filtrată apa prin paturi de nisip şi pietriş, pot conţine elemente metalice. Acestea ridică conţinutul de fier al apei, făcând-o ca în perioadele de consum ridicat, când "spală" conductele, să capete culoare ruginie. 

Alin Costa"Reabilitarea Uzinei 5 va permite ulterior oprirea Uzinei 4, principalul furnizor de apă al oraşului, pentru lucrări de întreţinere", explică coordonatorul uzinelor de apă orădene, Alin Costa (foto). Costurile de înlocuire a drenurilor sunt enorme, de circa 40 milioane euro, bani pe care CAO nu îi are, aşa că analizează soluţii pentru reabilitarea acestora.

Curent "solar"

Uzina 5, deşi cea mai nouă, a fost închisă în 2021 pentru că, spre deosebire de celelalte, foloseşte apă direct din Crişul Repede. Dezavantajul acesteia era că, în loc să filtreze apa gratuit în subteran, o "spală" prin decantoare şi filtre rapide, consumând energie electrică. 

De aceea, prin proiect, 3,2 milioane euro se vor folosi pentru obţinerea de curent "gratuit". "Toate uzinele de apă vor avea parcuri fotovoltaice pentru producţia de curent. Ele vor acoperi 30% din necesarul de energie electrică, reducând facturile de curent", spune Costa.

Mai mult, pentru viitor CAO pregăteşte un sistem de pompare a apei în rezervoare pe timpul zilei, când panourile vor funcţiona cu ajutorul luminii solare, urmând să fie descărcată peste noapte.

Apă... digitalizată

De asemenea, din suma totală, 2 milioane euro se vor investi în digitalizarea reţelei de apă. Cele 10.768 de contoare mecanice, încă în funcţiune, vor fi înlocuite cu contoare inteligente, care vor fi conectate la o platformă software capabilă să integreze în timp real datele furnizate de 65.000 de contoare. Dacă în prezent, în mediul rural, angajaţii citesc contoarele de apă tot la 3 luni, pe viitor facturarea lunară se va face cu date "la zi".

În plus, prin digitalizare, CAO va putea identifica mai eficient spărturile din reţea, reducând cantitatea de apă care se pierde în pământ. Altminteri, toate milioanele de euro investite s-ar duce pe apa Sâmbetei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Era și timpul!
În știre spune că se extinde în Oradea rețeaua de canalizare cu 32 de km! Aia înseamnă că acuma sunt cel puțin 32 de km de străzi fără canalizare, deși eu zic că poate mai mult! În Oradea, oraș din UE cum ne ținem! De mult trebuia făcut asta! Că bani europeni a tot luat primăria! Ar trebui să le fie rușine că avem atâția kilometri de străzi fără canalizare! Măcar acuma, după atâția ani încearcă să corecteze și să extindă rețeaua...
Postat 13 Aprilie 2023, 06:02 de Vio_427
investitii bune si necesare
clujenii au investit sume mari similare, ca sa devina compania de apa somes operator regional pana si in zalau. Compania Apa Oradea totusi nu se poate extine la fel din cauza opozitiei primarilor Udemereu, care si-au facut propriul operator regional in nordul judetului. Asta e, competitia e buna.
Postat 12 Aprilie 2023, 15:54 de unu
KP aka mama Omida
Daca ai fi mai atentă, ai observa ca Bolojan băgă retea de canalizare si gaz in localitățile Bihorene, mai rămâne ca TU sa accepți, și să-ți faci buda-n casă. In secolul XXI mai renunță si tu la tradiții.
Postat 12 Aprilie 2023, 14:29 de Sandu2100
50 milioane în 2023, adăugate la cele 130 milioane de la UE în 2008 ...
... fac suficient ca tot Bihorul să termine odată cu încăpățănarea lui Bolojan de a nu extinde operarea CAO în toate cele 101 de localități ale județului. Nu toți banii europeni trebuie "sifonați" de nomenclatura PNL, că mai sunt valabile și nevoile reale ale oamenilor care s-au cam săturat de discriminări în materie de apă și canalizare.
Postat 12 Aprilie 2023, 12:52 de KP
?!
Din purcoiul ala de bani cati sunt prevazuti pt a ,,sterge" urmele binefacerii? Se lucreaza in Piata Taranilor, prapadit ce ramane in urma utilajelor! Strada Stefan Zweig a fost asfaltata de 5 ori in zece ani, acum ar fi a sasea oara... daca o fi si nu va ramane doar peticita.
Postat 12 Aprilie 2023, 09:29 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON