URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2018, 17:30

Scandal în piaţa din Beiuş: După 30 de ani, Primăria scoate la licitaţie toate mesele şi spaţiile comerciale

Scandal în piaţa din Beiuş: După 30 de ani, Primăria scoate la licitaţie toate mesele şi spaţiile comerciale PIAŢA MURATĂ. În lipsa unor investiţii serioase, piaţa din Beiuş pare o adunătură de dughene şi mese sparte. La fiecare ploaie mai serioasă, trebuie închisă pentru că se inundă, din cauza acoperişului spart şi a canalizării defecte. Cum a fost şi joia trecută...
Scandal în piaţa din Beiuş: După 30 de ani, Primăria scoate la licitaţie toate mesele şi spaţiile comerciale ILEGALIŞTII. În jurul pieţei, unii vânzători îşi expun marfa până şi pe tomberoane, ca să nu fie obligaţi să plătească taxele din incintă. "Nimeni nu le face nimic", se plâng comercianţii din hală, în timp ce primarul Petru Mlendea ia apărarea "ilegaliştilor": "E de înţeles că pentru 4 litri de lapte o femeie de la ţară nu intră în hală. Dacă plăteşte taxa, nu mai câştigă nimic"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fierbere printre comercianţii din piaţa agro-alimentară a Beiuşului după ce, pe 6 martie, oamenii s-au trezit cu notificări din partea Primăriei, care îi anunţă că au termen de 15 zile să elibereze amplasamentele, fiindcă cele 600 de mese şi cele 10 spaţii comerciale din incintă vor fi scoase la mezat. Şi nu oricum, ci la tarife de două ori mai mari decât cele actuale!

"Aş înţelege dacă Primăria ar fi investit ceva în piaţa asta, ca să ne asigure condiţii mai bune", s-a plâns BIHOREANULUI proprietara unei mezălerii. Împreună cu alţi cinci comercianţi, şi-a luat avocat, pentru a obţine anularea procedurii.

Taxaţi din inerţie

Majoritatea comercianţilor din piaţa Beiuş au contracte de închiriere încheiate de câteva decenii, prelungite până în 2015. De atunci, însă, oamenii n-au mai primit nici măcar acte adiţionale, plătind chiriile doar din inerţie, în baza vechilor înţelegeri.

În decembrie anul trecut, Consiliul Local a aprobat un nou Regulament de funcţionare pentru piaţă şi planul de sectorizare a acesteia, pe 28 februarie a.c. a avizat şi scoaterea la licitaţie publică cu strigare a spaţiilor şi meselor din incintă, cu tot cu caietul de sarcini aferent, stabilind ca dată limită pentru depunerea dosarelor de participare ziua de 12 martie.

Noi de-aicea nu plecăm…

Decizia a fost comunicată abia pe 6 martie beneficiarilor, care au 15 zile ca să elibereze amplasamentele închiriate. Graba cu care s-au derulat lucrurile şi termenul prea scurt au stârnit supărarea oamenilor. Chiriaşii din spaţiile comerciale se tem că pot pierde actualele amplasamente, în care au făcut îmbunătăţiri din bani proprii, fără să fie despăgubiţi.

În plus, preţurile de pornire au fost stabilite la sume mult prea mari, în opinia lor: 40 lei/metru pătrat/lună pentru spaţiile comerciale, iar la mese 50 lei/mp/lună pentru producători şi 80 lei/mp/lună pentru revânzători.  Sumele sunt de două ori mai mari decât chiriile de până acum şi i-ar obliga să mărească preţurile, avantajându-i pe vânzătorii stradali din jurul pieţei, care şi în prezent le fac concurenţă neloială, etalând produse din portbagaj, pe jos, pe tarabe încropite ori tomberoane.

Revoltaţi, comercianţii şi-au angajat un avocat care, săptămâna trecută, a notificat Primăria Beiuş, Prefectura Bihor, dar şi Judecătoria locală, cerând ca municipalitatea să încheie contracte direct cu actualii deţinători ai spaţiilor, deci fără organizarea vreunei licitaţii.

Va fi ordine!

În urma demersului, edilii au oprit procedura, deocamdată temporar, pe 60 de zile. "Legea spune că trebuie să organizăm licitaţii ca să închiriem imobilele Primăriei şi, ca atare, o vom organiza", spune primarul Petru Mlendea (foto), explicând că noile tarife sunt necesare pentru că piaţa funcţionează de ani de zile în pierdere. "Intenţionăm s-o aducem pe profit, să investim în reabilitare, există deja un proiect în derulare şi se va realiza în cadrul unui parteneriat public-privat".

De asemenea, în cel mult doi ani, partea de bazar va funcţiona separat. "Vom amenaja un tâg de vechituri în altă parte, ca să decongestionăm actuala piaţă, care va rămâne doar pentru produse agro-alimentare. Oamenii trebuie să înţeleagă că toate investiţiile sunt gândite nu doar în folosul cumpărătorilor, ci şi al lor, al comercianţilor din piaţă", zice primarul, care se aşteaptă, totuşi, în continuare la opoziţie. "Ştiam că voi atrage nemulţumiri, dar îmi asum acest lucru, pentru că trebuie să facem ordine şi în acea piaţă unde nu există contracte de închiriere, sectoarele nu au fost delimitate, unde anumite persoane s-au racordat ilegal la curent ori s-au racordat la apă, dar n-au contor. Nu putem să-i lăsăm să facă ce vor, doar pentru că stau acolo de 30 de ani". Or, se ştie, mai binele este duşmanul binelui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON