URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2023, 16:46

Salvaţi Copiii: 7 din 10 adolescenţi suferă de anxietate, iar cazurile de depresie cresc

Salvaţi Copiii: 7 din 10 adolescenţi suferă de anxietate, iar cazurile de depresie cresc foto: Salvați Copiii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România mulţi copii și adolescenți se luptă cu anxietatea, depresia şi chiar cu tentativele de suicid, arată un nou studiu realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Tentative de suicid

Potrivit unui comunicat transmis de organizație, în ultimii doi ani, în țară, aproape 1 copil din 3 şi 7 adolescenţi din 10 s-au confruntat cu tulburări de anxietate şi au avut nevoie de consiliere de specialitate în centrele organizaţiei.

Dintre minorii ajutaţi de ONG, o majoritate covârşitoare, adică 32% dintre cei cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani şi 54% dintre cei de 15-18 ani, au fost diagnosticaţi cu depresie.

Au fost înregistrate şi cazuri severe, în care tulburările de tipul anxietăţii şi depresiei au dus la tentative de suicid. Între acestea se numără 3 copii din grupa de vârstă 11-14 ani şi 5 din rândul celor de 15-18 ani.  

"Ieşirea din pandemie, după perioade lungi de izolare şi anxietate socială, apoi fricile cauzate de război şi climatul social vulnerabil şi-au pus amprenta asupra sănătăţii mintale a copiilor. Anxietatea şi depresia pe care le-au dezvoltat pot avea consecinţe dramatice şi se pot transforma în traumă, dacă aceşti copii nu primesc consiliere terapeutică adecvată. Mai mult, este necesar un program naţional, care să evalueze şi să sprijine copiii cu tulburări emoţionale să-şi revină", a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, potrivit comunicatului.

Organizația a transmis informaţii şi despre modul în care se simte şi acţionează un copil suferind de depresie. Părinţii trebuie să ştie că depresia se manifestă diferit la aceştia.

De cele mai multe ori, un copil cu depresie este agitat, nemulţumit, plânge şi are stări schimbătoare, tulburări de somn, de apetit. El poate fi agresiv, certăreţ, renunţă la diferite activităţi, se concentrează greu, este dezorganizat, petrece prea mult timp în pat, doarme ziua şi se simte mereu bolnav. În conversaţie el poate face comentarii negative la adresa sa. Poate să spună că este urât, gras, prost, că nu-i place de el şi poate susține chiar că îşi doreşte să moară.

"Orice persoană poate experimenta stări de tristeţe din când în când, însă acestea sunt de obicei trecătoare, durând un timp destul de scurt. Depresia clinică, numită şi tulburare depresivă, reprezintă o tulburare a dispoziţiei care determină un distres evident - cu impact în funcţionarea zilnică, minimum două săptămâni, aproape zilnic şi în cea mai mare parte a zilei - exprimat prin felul în care se simte, gândeşte, funcţionează în activităţile şi rutina zilnică (şcoală, somn, apetit alimentar etc.)", se mai arată în comunicat.

Cum pot fi ajutaţi

Organizaţia Salvaţi Copiii are mai multe centre specializate în ţară: centrul de educaţie emoţională şi comportamentală pentru copii din Bucureşti şi centrele de consiliere pentru părinţi din Iaşi, Timişoara şi Mureș, care se ocupă de identificarea problemelor copiilor, evaluarea acestora şi tratarea lor.

În aceste centre se organizează şi traininguri pentru medicii de familie, asistenţi medicali, psihologi, pediatri, asistenţi sociali ori logopezi din toată țara. 

Toate activităţile sunt oferite gratuit.

Cei care doresc să afle mai multe informaţii despre activităţile Salvaţi Copiii o pot contacta pe coordonatoarea programului de prevenire a violenţei asupra copilului, Mihaela Dinu, la numărul de telefon 0723.276.350 sau la adresa de mail mihaela.dinu@salvaticopiii.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON