URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2023, 09:03

S-a deschis Hyperbarium! Doi orădeni, dintre care unul medic, au investit peste 1,5 milioane euro câștigați în străinătate într-o clinică unică în România (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă clinică medicală din Oradea, Hyperbarium, inaugurată pe Calea Clujului, este singura din România cu cameră hiperbară multiloc cu 16 locuri, cea mai modernă disponibilă la nivel internațional.

Investiția în valoare de 1,5 milioane euro doar în echipament a fost asumată de doi orădeni, dintre care unul medic, cu fonduri câștigate în străinătate, după ce unul dintre ei a avut nevoie el însuși de terapia cu oxigen de puritate 100% și la o presiune peste cea atmosferică, ale cărei efecte sunt „uneori miraculoase”, după cum a apreciat un specialist care a condus timp de cinci ani departamentul de profil al unui spital.

Pentru tratarea afecțiunilor cronice și acute

Clinica Hyperbarium a fost inaugurată joi după o investiție făcută de doi orădeni, Andrei Breaz și Ciprian Sturz, acesta din urmă medic specialist în chirurgie generală, chirurgie viscerală și cu competențe de medicină de urgență, cu o experiență de 15 ani de lucru în Germania, iar cel dintâi cu experiență de antreprenor dobândită în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii.

Situată pe Calea Clujului nr. 292/A, vizavi de sediul D&C, clinica este una ultramodernă. Întinsă pe mai mult de 1.000 de metri pătrați, Hyperbarium are o recepție și o sală de așteptare extrem de spațioase, cabinet de consultații, sală de tratamente pentru intervenții de mică chirurgie, un pat ATI complet dotat și - „vedeta” clinicii - o cameră hiperbară multiloc, cu 16 locuri, singura de acest fel din România și, după cum au arătat investitorii, cea mai modernă existentă pe plan mondial.

Produs în Germania, echipamentul funcționează cu oxigen de puritate 100% și o presiune de până la 3 atmosfere.

Din pacient, investitor

Relativ nouă în România, dar bine dezvoltată în țările care folosesc tehnologii înalte în propriile sisteme sanitare, terapia cu oxigen hiperbar este o formă de tratament medical care constă în plasarea pacientului într-o așa numită barocameră, pentru a inhala oxigen pur la presiune peste cea normală, astfel încât crește nivelul de oxigenare a tuturor țesuturilor, ceea ce le accelerează vindecarea.

„Ideea noastră a venit după ce eu am avut contact în Germania cu pacienți care au urmat această terapie, iar Andrei (n.r. - Breaz, asociatul său, în foto al doilea din stânga), chiar a beneficiat în mod direct, acum mulți ani, de terapia hiperbară, la recomandarea unui ortoped”, a explicat invitaților, în cea mai mare măsură medici, dr. Ciprian Sturz (foto al doilea din dreapta), unul dintre cei doi investitori în Clinica Hyperbarium și director medical al acesteia.

De la inflamații până la recuperare

Oxigenoterapia hiperbară poate fi utilizată cu succes în tratarea unor afecțiuni acute, cum ar fi arsurile (termice, chimice şi de iradiere), infecții, traumatisme craniene, intoxicații cu monoxid de carbon și chiar fracturi. De asemenea, este tot mai des utilizată și recomandată de medici pentru a trata o varietate de afecțiuni cronice cum ar fi ulcerele cutanate, unele tipuri de infecții sau necroze osoase aseptice, precum și efectele post-Covid.

Pe lângă indicațiile în afecțiunile acute și cronice, terapia hiperbară poate fi utilizată eficient pentru a îmbunătăți performanța atletică și pentru a trata diverse afecțiuni medicale specifice sportivilor, printre acestea numărându-se inclusiv leziuni articulare, musculare, ligamentare și ale tendonului. Utilizată concomitent cu fizioterapia, aceasta are capacitatea de a reduce timpul de recuperare al organismului cu aproximativ 70%.

De altfel, mari sportivi, precum fotbalistul Cristiano Ronaldo, înotătorul Michael Phelps și baschetbalistul LeBron James folosesc acest tratament atât pentru creșterea performanțelor, cât și pentru recuperare.

Unele dintre cele mai importante beneficii ale terapiei cu oxigen hiperbaric includ reducerea edemelor și umflăturilor, creșterea eficienței sistemului imunitar, regenerarea vasculară și tisulară, creșterea sintezei de colagen și regenerarea neurovasculară, motiv pentru care este indicată pacienților care se recuperează după accidente vasculare cerebrale.

Rezultate „uneori miraculoase”

Terapia hiperbară este indicată, însă, și are rezultate „uneori miraculoase” în îmbunătățirea generală a calității vieții, după cum a explicat asistenței dr. Cătălin Tâlvescu, medic specialist în chirurgie generală cu competențe în medicina hiperbară, specializat în Marea Britanie și coordonator, timp de cinci ani, al departamentului de profil al spitalului Nova Vita din Târgu Mureș.

„Mecanismele fundamentale ale oxigenoterapiei hiperbare sunt hiperoxia, care reprezintă o suprasaturație a oxigenului în corp, și alternanța dintre hiperoxie și normoxie, normoxia fiind saturația normală a oxigenului în corp. Aceste mecanisme determină patru mari efecte: antihipoxic, antiinflamator, de stimulare a metabolismului celular, și neoangiogeneza, prin urmare terapia hiperbară ia capacitatea organismului de a se vindeca și o potențează”, a spus dr. Tâlvescu. Acesta a subliniat că această terapie ajută, practic, la refacerea țesuturilor, ceea ce o face să aibă rezultate inclusiv în embolii gazoase sau chiar în terapia cancerului.

Personal specializat

„Suntem extrem de bucuroși să inaugurăm clinica Hyperbarium și să putem asigura pacienților din vestul țării și nu numai accesul la tratamente performante de oxigenare hiperbară. Investiția ne permite să oferim servicii la standarde europene. Pentru 2024 avem planuri de a adăuga și alte terapii conexe de recuperare medicală. Ne dorim să fim o clinică în care pacienții se simt în siguranță și beneficiază de servicii integrate pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate”, a spus la inaugurare Andrei Breaz, cofondator al Clinicii Hyperbarium.

La fel ca partenerul său, dr. Sturz, acesta a subliniat că întregul personal al unității a fost instruit și certificat conform standardelor europene, iar competențele dobândite de medicii Hyperbarium garantează cele mai înalte standarde de tratament.

Printre participanții la inaugurare s-a numărat și fostul fotbalist Mihai Neșu

Cu programare

În condițiile în care în România terapia hiperbară nu este, încă, decontată de CAS, tarifele sunt totuși relativ accesibile. Costul unei consultații medicale, în care este inclusă și o evaluare de specialitate al specialistului în medicina hiperbară, este de 250 lei, iar al unei ședințe cu o durată de până la trei ore este de 500 lei, însă Clinica Hyperbarium oferă și pachete cu 20 de ședințe la tariful de 400 lei pentru ședința de două ore.

De menționat că pacienții, odată intrați în camera hiperbară, sunt asistați permanent de o asistentă care ia loc alături de ei și sunt monitorizați de doi operatori. Așezați în fotolii confortabile, pacienții trebuie să-și pună pe față masca prin care este furnizat oxigenul, iar în timpul tratamentului pot citi, pot viziona un film pe monitoarele pe care rulează programele Netflix sau, pur și simplu, se relaxează.

Clinica Hyperbarium funcționează de lunea până vinerea inclusiv de la ora 8.00 la 17.00, iar sâmbăta de la 9.00 la 16.00.

Pacienții se pot programa la numărul de telefon 0359.44.22.55 sau pe site-ul clinicii Hyperbarium, unde pot obține, de asemenea, mai multe informații de specialitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
camera hiperbarica
Clinica Nera e inchisa. Exact acolo s-au produs neregulile care au dus la decesul artistului
Postat 09 Iunie 2023, 11:46 de bihoreanul222
Minciuni - nu este prima
Vedeti la Clinica Nera, care au camera hiperbarica de mai mult de doi ani deja.
Postat 09 Iunie 2023, 11:03 de AdrianCucerzan
.....
Vezi Petrica Matu Stoian ce i au explodat plămânii!
Postat 09 Iunie 2023, 10:00 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON