URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2023, 14:30

Rezultatele finale ale recensământului în Bihor: unde sunt cei mai mulți etnici români, maghiari, romi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Național de Statistică a făcut publice rezultatele definitive ale Recensământului Populației și Locuințelor în ce privește structura populației pe grupe etnice în fiecare comună, oraș și municipiu.

Pentru Bihor, Direcția Județeană de Statistică a transmis și hărți care indică ponderea pe etnii a populației, informând totodată în care unități administrativ-teritoriale a crescut și, respectiv, a scăzut ponderea principalelor etnii.

De precizat că, per total județ, potrivit datelor făcute publice anterior de către DJS Bihor, din totalul populației rezidente, de 502,9 mii persoane, etnicii români reprezintă o pondere de 69% (347,1 mii), maghiarii 22,3% (122,4 mii), romii 7,3% (36,8 mii), iar slovacii 1% (4,9 mii).

Românii, peste 90% în 36 comune

Ponderea etnicilor români depășește 90% în 36 UAT-uri: Criștioru de Jos, Cărpinet, Lunca, Vașcău, Nucet, Ștei, Câmpani, Lazuri de Beiuș, Buntești, Drăgănești, Beiuș, Curățele, Căbești, Roșia, Bulz, Bratca, Roșia, Dobrești, Pomezeu, Răbăgani, Pocola, Holod, Sâmbăta, Ceica, Hidișelu de Sus, Sânmartin, Nojorid, Toboliu, Vârciorog, Copăcel, Aștileu, Săcădat, Brusturi, Sârbi, Spinuș și Boianu Mare.

În 35 UAT-uri, etnicii români constituie între 60,1% și 90% din totalul populației: Oradea, Sânnicolau Român, Gepiu, Cefa, Mădăras, Husasău de Tinca, Tulca, Lăzăreni, Drăgești, Căpâlna, Cociuba Mare, Tinca, Olcea, Șoimi, Uileacu de Beiuș, Finiș, Budureasa, Pietroasa, Rieni, Remetea, Beiuș, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Măgești, Borod, Aușeu, Aleșd, Popești, Derna, Abram, Balc, Oșorhei, Sântandrei, Țețchea și Tileagd.

Etnicii români reprezintă între 0,1% și 30% din totalul populației în 15 UAT-uri, aproape toate situate în nordul județului, și anume Șimian, Valea lui Mihai, Curtuișeni, Tarcea, Cherechiu, Sălacea, Buduslău, Viișoara, Săcuieni, Diosig, Tămășeu, Sălard, Biharia, Borș și Șinteu, în toate celelalte alcătuind între 30% și 60% din totalul populației.

Maghiarii, majoritari în 22 de comune și orașe

Potrivit informațiilor statistice furnizate marți, în județ există o singură UAT unde ponderea etnicilor maghiari este mai mare de 90% din totalul populației, și anume Sălacea.

În alte 8 UAT-uri, ponderea etnicilor maghiari reprezintă între 75,1% și 90% din totalul populației acestora: Borș, Biharia, Tămășeu, Viișoara, Buduslău, Cherechiu, Șimian și Valea lui Mihai.

În alte 13 UAT-uri, etnicii maghiari reprezintă între 50,1% și 75% din populația lor, fiind vorba despre Salonta, Tărcaia, Paleu, Sălard, Cetariu, Roșiori, Sâniob, Săcueni, Sălard, Abrămuț, Curtuișeni, Tarcea și Tărcaia.

După cum se vede pe hartă, zona din județul Bihor unde în general etnicii maghiari sunt majoritari este cea de la nord de Oradea, cu excepția Salontei și comunei Tărcaia.

Bihorenii de etnie maghiară reprezintă o pondere sub 0,1% din totalul populației în Olcea, Șoimi, Criștioru de Jos, Câmpani, Rieni, Buntești, Pietroasa, Budureasa, Beiuș, Curățele, Căbești, Roșia, Bratca, Dobrești, Pomezeu, Răbăgani, Sâmbăta, Uileacu de Beiuș, Lăzăreni, Drăgești și Copăcel.

În celelalte UAT-uri, între care și municipiul Oradea, ponderea etnicilor maghiari variază între 0,1% și 25%.

Unde sunt cei mai mulți romi în Bihor

În conformitate cu datele transmise de DJS Bihor, în 6 UAT-uri din județ ponderea etnicilor romi depășește 30%, și anume Ciumeghiu, Batăr, Ineu, Husasău de Tinca, Uileacu de Beiuș și Drăgești.

În alte 8 UAT-uri, romii reprezintă între 25,1% și 30% din totalul populației: Curtuișeni, Diosig, Săcuieni, Țețchea, Lăzăreni, Tinca, Avram Iancu și Budureasa, iar în 9 UAT-uri reprezintă între 15,1% și 25%: Tarcea, Cherechiu, Tăuteu, Balc, Suplacu de Barcău, Aleșd, Sânnicolau Român, Tulca și Olcea.

Sub 0,1% din totalul populației este constituit de etnici romi în 10 UAT-uri: Sâniob, Sârbi, Vârciorog, Roșia, Căbești, Pocola, Lazuri de Beiuș, Ștei, Câmpani și Buntești, în toate celelalte orașe și comune, inclusiv în municipiul Oradea, etnicii romi având o pondere între 0,1% și 15%.

Situația pe municipii

În ce privește populația și structura etnică a acesteia în municipiile din Bihor, în Oradea, din totalul de 183.105 rezidenți, 123.625 sunt etnici români (77,49%), 33.340 etnici maghiari (20,9%), iar 1.343 etnici romi (0,84%).

În Salonta, unde sunt 15.792 rezidenți, 5.694 sunt etnici români (39,35%), 8.387 etnici maghiari (57,96%) și 303 s-au declarat romi (2,09%).

În Marghita, din totalul de 13.573 rezidenți, 6.855 sunt etnici români (56,07%), 4.726 s-au declarat etnici maghiari (38,66%), iar 570 romi (4,66%).

În Beiuș, unde sunt 9.745 rezidenți, 7.923 s-au declarat etnici români (88,78%), 490 maghiari (5,49%), iar 476 romi (5,33%).

Prin comparație cu rezultatele precedentului recensământ al populației și locuințelor, RPL 2021 indică o creștere a ponderii etnicilor români în comuna Cetariu și o creștere a celei a etnicilor romi în Săcuieni, Curtuișeni, Tăuteu, Sânnicolau Român, Tinca și Olcea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
21%
21% etnici maghiari în Oradea. Cat pe ce sa piardă plăcuțele bilingve. Poate trebuie modificată legea la 25%.
Postat 07 Iulie 2023, 16:45 de CivisUlpianum
@roger
Asta nu e dezvoltare n Oradea. E dezvoltare de forma fara fond. Dezvoltarea era daca crestea populatia, nici macar cu zona metropolitana nu exista crestere, in ZMO e vreo 230mii in total, mult mai mica decat la ultimul recensamant. Cresteri in zonele metropolitane suunt in Iasi, Cluj, Timisoara care se apropie de 450-500mii si sunt in crestere. Asaca sa nu confunam dezvoltarea din propaganda cu dezvoltarea adevarata. Ai dreptate roger cu tot ce spui in comentariu.
Postat 05 Iulie 2023, 17:40 de Petre93
o dezvoltare lacoma
multumim pentru articol, asteptam de mult rezultatele recensamantului. observatii: in 20 de ani s-au pierdut 20 mii locuitori in Oradea - totusi, orasul se dezvolta haotic (nu ne putem opune, dar putem sa ne dam seama ce arata armonios, legal), cartiere noi fara dispensare medicale, gradinite, scoli, in timp ce in spatele marilor bulevarde, gropile sunt din 2 in2m in carosabil. capacele de canal de la dacia spre crisul raman in top catastrofa, la fel cele de pe clujului si decebal. etc... care este logica? afara e vopsit gardul, inauntru leopardul. "investitorii" straini (de loc sau dupa limba) e o placa expirata. nu este vorba de o dezvoltare durabila, ci una de oportunitate, de disperare as zice, in conformitate cu lacomia spurcata a pnl-ului. aici includem spaga pentru constructii ilegale, lucrari umflate de reparatii/constructii - drumuri publice/poduri si decontate cu tupeu, taxe marite pentru imobile, masini, parcari, locuri de veci, etc. parca totul se face pentru dispretul cetatenilor, nu in folosul lor!
Postat 04 Iulie 2023, 20:27 de roger
Nea ilie & gasca, cum o comentati?
Bihorul ocupă locul 5 în topul județelor cu cei mai mulți analfabeți! https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/statistica-dureroasa-bihorul-ocupa-locul-5-in-topul-judetelor-cu-cei-mai-multi-analfabeti-4336725/
Postat 04 Iulie 2023, 17:00 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON