URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2023, 13:10

În Bihor s-au dat cele mai multe amenzi legate de Recensământ. Între cei sancționați, un primar

În Bihor s-au dat cele mai multe amenzi legate de Recensământ. Între cei sancționați, un primar foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintr-un total de 89 cetățeni sancționați cu amenzi în timpul RPL 2021, desfășurat anul trecut, cei mai mulți sunt din Bihor, arată o analiză a Economica.net.

Unii au fost amendați pentru că nu au vrut să răspundă la chestionare, alții pentru că au furnizat informații incomplete, dar un primar din Bihor, cel din comuna Lugașu de Jos, a fost amendat pentru că a împiedicat verificarea datelor culese, în condițiile în care ar fi „importat” populație din alte zone ale țării.

Recordman pe țară

Potrivit economica.net, care a centralizat și analizat informații strânse de la Prefecturile, Direcțiile Județene de Statistică și Inspectoratele Județene de Poliție din întreaga țară, la nivel național au fost sancționați 89 de oameni, cei mai mulți – 15 – fiind din Bihor.

În clasament au urmat județele Vaslui (11 amenzi) și Mehedinți și Alba (câte 9 amenzi fiecare), arată analiza economica.net.

Amenzile au variat între 1.000 și 3.000 lei, fiind stabilite în baza articolului 54, aliniatul (1), litera a) sau b) din OUG 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor, în conformitate cu care „constituie contravenții: a) împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului sau a desfășurării în orice mod a lucrărilor recensământului; b) refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete”.

A împiedicat verificările

În județul Bihor, cea mai mare amendă a fost dată primarului comunei Lugașu de Jos, Sorban Levente (UDMR), care a împiedicat verificarea de către angajații Direcției Județene de Statistică a corectitudinii datelor culese în etapa de recenzare în teren.

Sorban îndemnase localnicii să nu deschidă ușa reprezentanților DJS, în condițiile în care în etapa recenzării în teren în comuna Lugașu de Jos au fost „inventate” numere de casă noi și au „apărut” etnici romi din Dobrogea ca rezidenți în localitate.

Edilul susținea că de la precedentul RPL, efectuat în 2011, populația comunei ar fi sărit de la 3.580 locuitori (cât avea în urmă cu un deceniu) la peste 5.000 locuitori. În realitate, potrivit datelor oficiale publicate de DJS Bihor cu privire la RPL 2021, comuna a ajuns la doar 3.879 locuitori.

Sorban a contestat în instanță amenda de 3.000 lei primită după ce a sabotat verificarea RPL 2021 în Lugașu de Jos, însă fără succes.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON