URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2019, 13:46

Recursul compensatoriu care a scos din puşcării peste 21.000 de infractori a fost abrogat

Recursul compensatoriu care a scos din puşcării peste 21.000 de infractori a fost abrogat (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea recursului compensatoriu, care a scos din puşcării peste 21.000 de infractori, a fost abrogată azi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Toate partidele parlamentare au votat pentru abrogarea legii. Au fost 272 de voturi "pentru", 5 abţineri şi niciun vot "împotrivă".

Potrivit G4media.ro, printre cei care s-au abţinut sunt şi deputatul PSD Florin Iordache şi deputatul UDMR Marton Arpad, cei care, împreună cu Eugen Nicolicea, au condus comisia specială prin care s-au făcut toate modificările controversate din domeniul justiţiei.

Totuşi, Eugen Nicolicea a votat pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, relatează aceeaşi sursă. S-au mai abţinut şi deputaţii PSD Remus Borza şi Nicolae Bacalbaşa, respectiv deputatul UDMR József-György Kulcsar-Terza.

"Cel mai nociv act normativ"

Adevărul.ro scrie că, deşi îngropată, legea tot va mai produce efecte pentru o perioadă de timp, iar deţinuţii aflaţi după gratii vor beneficia în continuare de clemenţa statului, dat fiind că recursul compensatoriu acţionează retroactiv.

Principala prevedere a legii tocmai abrogate este aceea că deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare beneficiază de 6 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Proiectul a fost contestat de PNL şi USR la Curtea Constituţională, care însă a decis că acesta este constituţional.

Miercuri, la începutul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, deputatul Florin Roman a arătat că este cel mai nociv act normativ din ultimii 30 de ani, care a permis eliberarea din penitenciare înainte de termen a peste 21.000 de deţinuţi. "Am ajuns astăzi la o situaţie înfiorătoare - 22.000 de deţinuţi au fost eliberaţi mai repede din puşcării, din care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari. Dintre ei, 500 au ieşit din penitenciar şi au comis din nou crime, violuri, tâlhării. (...) Vă invit pe toţi să oprim odată acestă nebunie", a spus Roman în plenul Camerei.

El a atras atenţia că acest proiect a fost depus încă din februarie, când erau eliberaţi prin recurs compensatoriu 12.000 de deţinuţi, faţă de peste 21.000 acum. "Vorbim de aborgarea recursului pentru că PNL a scris un proiect în februarie. În februarie erau eliberaţi 12.000 de deţinuţi, astăzi sunt 22.000 de deţinuţi eliberaţi. Dacă aţi fi avut înţelepciunea să ascultaţi şi să luaţi măsuri, 10.000 de deţinuţi nu ar mai fi umblat liberi pe stradă, nu ar mai fi dat în cap", a spus Roman.

Deputatul PNL de Bihor, Ioan Cupşa, a spus la rândul său: "Noi am folosit toate mijloacele pe care le-am avut la îndemână pentru a vă împiedica să votaţi recursul compensatoriu la vremea respectivă. O graţiere ascunsă a trimis în stradă mii de condamnaţi".

21.000 de infractori, în libertate

Hotnews.ro notează că în proiectul pentru abrogarea recursului compensatoriu, deputaţii PNL şi USR au introdus un amendament care menţionează perioada pentru care persoanele deţinute în condiţii improprii beneficiază de măsurile compensatorii. Astfel, recursul compensatoriu se aplică pentru perioada executată de la 24 iulie 2012 până la intrarea în vigoare a legii de abrogare.

Amendamentele admise vizează revenirea la situaţia din 2016 privind reducerea pedepsei care este considerată ca executată:

a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă;

b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă;

c) în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 3 zile executate pentru două nopţi de muncă", este varianta cuprinsă în legea suspusă aprobării.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, după dezbaterile din comisia juridică a Camerei, că vor fi identificate măsuri alternative recursului compesatoriu, între care creşterea numărului de locuri de detenţie, îmbunătăţirea spaţiilor şi consolidarea sistemului de probaţiune, aşa cum a cerut CEDO.

Cătălin Predoiu a anunţat că va merge la CEDO pentru a explica de ce a fost aplicat recursul compensatoriu şi care sunt măsurile alternative acestei legi. "Starea de siguranţă a cetăţenilor, securitatea cetăţenilor români nu este de negociat şi de discutat, vom explica de ce s-a ajuns aici şi faptul că nu mai putem tolera această stare de nesiguranţă, dar în acelaşi timp vom arata şi ce urmează să facem în continuare", a adăugat ministrul.

În perioada octombrie 2017 - septembrie 2019, peste 21.000 de condamnaţi au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu, dintre care peste 500 au recidivat, a transmis Ministerul Justiţiei, într-un răspuns la o interpelare formulată de deputatul PNL Florin Roman, scrie hotnews.ro.

De la data de 19.10.2017 şi până la data de 18.09.2019 au fost eliberaţi din penitenciare 21.049 de deţinuţi, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu.

Dintre aceştia, 634 erau condamnaţi pentru viol şi 1.670 pentru tâlhărie calificată. În perioada menţionată, din totalul liberărilor, s-au înregistrat 1.877 de reîncarcerări. Dintre acestea, 47 pentru viol, 226 pentru tâlhărie calificată şi 36 pentru omor, se arată în răspunsul Ministerului Justiţiei, citat de aceeaşi sursă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Au votat toți ...
... pentru că toți cei "atinși" de prevederile legii, au fost deja eliberați !?! Așa că, abrogarea e pentru viitor ... că doar are bani contribuabilul, să plătească pentru cei care vor vrea să zică ceva de CEDO !?!
Postat 04 Decembrie 2019, 17:35 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON