URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2019, 12:33

Recunoştinţă pentru „Avocatul Marii Uniri a românilor”: Bustul geografului francez Emmanuel de Martonne, dezvelit în Parcul 1 Decembrie din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Parcul 1 Decembrie, ales în acest scop deloc întâmplător, a fost dezvelit luni dimineaţă bustul geografului francez Emmanuel de Martonne, întemeietorul geopoliticii moderne, cunoscut ca „avocat al Marii Uniri a românilor”, deoarece la conferinţa de Pace de la Paris din 1919-1920 a militat, cu argumente ştiinţifice, ca frontierele României Mari să includă între ele şi oraşele Timişoara, Arad, Oradea şi Satu Mare, ceea ce s-a şi consfinţit prin Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920.

Mica festivitate s-a desfăşurat în prezenţa a circa 50-60 de orădeni, mulţi dintre ei universitari şi oameni de cultură – precum profesorii Mihai Drecin, Ioan Horga, rectorul Constantin Bungău, sculptorul Corneliu Durgheu, poetul Traian Ştef, arhitectul Octavian Muth, muzeograful Aurel Chiriac, generalul în rezervă Grigore Bartoş şi colonelul în rezervă Grigore Morar, dar şi liceeni de la colegiile Emanuil Gojdu, Mihai Eminescu şi Pedagogic, precum şi doi cetăţeni francezi, profesori la Cluj.

Deşteaptă-te, române! şi La Marseillaise

După ce un detaşament de onoare format din fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu şi cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au prezentat onorul comandantului Garnizoanei Oradea, locotenent-colonelul Petru Prunduş, prefectului Ioan Mihaiu şi primarului Ilie Bolojan, Alexandrina Chelu a intonat Imnul de Stat al României şi apoi pe cel al Franţei, într-o interpretare nu doar foarte bună, ci şi emoţionantă, atât datorită calităţilor vocale, cât şi bunei cunoaşteri a limbii franceze.

Imediat după, în sunete de trompete a fost dezvelit bustul lui Emannuel de Martonne, realizat la iniţiativa şefului Direcţiei judeţene pentru Cultură, Lucian Silaghi, de către sculptorul Alexandru Păsat, iar apoi o slujbă de sfinţire, din fericire scurtă, de către un preot al ISU Crişana.

„Ne îndreptăm gândurile şi omagiem faptele celui care, alături de români, a contribuit la realizarea dezideratului Marii Uniri”, a spus, în speech-ul său, prefectul Ioan Mihaiu.

Fără „Vive la France!”

Ceremonia a continuat cu o cuvântare lipsită de orice patos a unui conferenţiar de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, Ioan Nicu Sava, care a ales să transmită mai degrabă informaţii ştiinţifice, însă fără a face o sinteză, ba chiar şi stâlcind jenant numele celui omagiat, pronunţându-l de cele mai multe ori într-o variantă românizată grosier, şi anume „Emilian de Marton”.

De altfel, un alt detaliu nu foarte onorant a fost faptul că, deşi la ceremonie au participat doi cetăţeni francezi care îşi dăduseră osteneala să vină de la Cluj, nimeni n-a pomenit celebrul salut „Vive la France!”, în evocarea prieteniei şi constistentului sprijin dat României Mari încă cu mult înainte ca aceasta să devină o realitate, de la Revoluţia paşoptistă până la Primul Război Mondial şi apoi la convorbirile de pace de la Paris.

Felicitări pentru un gojdist olimpic

Către finalul festivităţii, prefectul Ioan Mihaiu a făcut un gest simbolic, înmânând o replică în miniatură a bustului, o statuetă a geografului de Martonne, unui elev al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Alexandru Slăvoiu, din clasa a X-a D, pentru meritul de a fi obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, desfăşurată în Thailanda anul trecut.

După ce reprezentanţii unor instituţii administrative, militare, dar şi de învăţământ au depus buchete de flori la soclul noului monument din Parcul 1 Decembrie, militarii din Detaşamentul de Onoare au oferit o scurtă defilare, iar cei prezenţi au socializat între ei, o parte întreţinându-se cu prefectul şi cu primarul, alături de care, de altfel, şi-au făcut la final şi fotografii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Merci
Chapeau bas monsieur Martonne!!!!
Postat 01 Aprilie 2019, 15:33 de feedback
Fara popi si poputi !
Pana cand mai o tinem cu prezenta popilor obligatorie? Ce treaba au ei sa sfinteasca statui? Suntem un stat laic si prezenta lor la fiecare eveniment public oficial e depasita si tine mai mult de ev mediu sau spatiu ex-sovietic. Le dam prea mare importanta si deja se pare ca li se urca la cap: se implica in politica, in afaceri, in retrocedari. Singuri isi tau astfel craca de sub picioare in fata generetiei tinere, care sigur nu vor mai veni la biserica dupa ce valurile de babeti imbecili vor disparea. SIC TRANSIT GLORIA ECCLESIA.
Postat 01 Aprilie 2019, 12:58 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON