URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2023, 14:02

Raportul prefectului Țiplea: Cele mai active instituții din Bihor sunt cele de mediu, cele mai importante realizări - proiectele de infrastructură și de digitalizare

Aproape 100 de pagini însumează raportul de activitate pe anul precedent al prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, prezentat joi, în sinteză, în fața șefilor serviciilor deconcentrate ale Guvernului în județ.

Dincolo de cifre, documentul arată rezultatele digitalizării procedurilor de lucru ale Prefecturii în relația cu primăriile și cu alte instituții, dar și implicarea în proiecte majore pentru dezvoltarea județului și chiar inițiative pentru modificarea unor legi care s-au dovedit deficitare.

„Să contribui activ”

În Colegiul Prefectural și într-o conferință de presă care a precedat joi dimineață reuniunea șefilor de servicii deconcentrate ale Guvernului din județ, prefectul a făcut referire, scurt, la întreaga perioadă de când exercită mandatul, începută în decembrie 2019, afirmând că de atunci a urmărit „să contribui activ la dezvoltarea județului, considerând că nu este suficient doar să administrezi o instituție, chiar și cu rezultate bune, ci trebuie să faci și mai mult decât cere fișa postului, să ai o atitudine proactivă”.

Țiplea a arătat că s-a implicat în toate proiectele de infrastructură majore ale județului, cum ar fi accelerarea modernizării DN 76 (proiect de 250 milioane lei care după o serie de blocaje de aproape două decenii a ajuns la 92% stadiu de execuție), electrificarea căii ferate Cluj – Episcopia Bihor (proiect de 1,5 miliarde euro finanțat prin PNRR pentru care a iuțit emiterea celor 82 de avize necesare de la diverse instituții și companii), reabilitarea DN 19E Biharia – Chiribiș, realizarea sensului giratoriu DN 1 Șoseaua Borșului (în dreptul Celestica), reabilitarea DN 1H Aleșd – Șinteu, modernizarea Punctului de Trecere a Frontierei Borș, atragerea de investiții de 5 milioane euro pentru un nou radar meteo în Bihor și a 5 stații meteo automate etc.

De la „manivelă” la digitalizare

Pe de altă parte, prefectul a trecut în revistă activitățile coordonate de Prefectura Bihor nu doar în pandemia de Covid, ci și în organizarea alegerilor locale și parlamentare din 2020, a recensământului agricol din 2021 (când au fost evaluate 103.430 de exploatații agricole, peste 400.000 hectare) ori a recensământului populației și locuințelor de anul trecut, în legătură cu care a subliniat că a fost recenzată 97,4% din populația rezidentă a județului, dar și faptul că rezultatele preliminare indică faptul că 20 de UAT-uri au sub 2.000 de locuitori. „Recensământul ne arată că este absolut necesară o reformă administrativ-teritorială”, a spus Țiplea, adăugând că 45% dintre UAT-urile bihorene nu se susțin singure.

De asemenea, el a spus că a promovat digitalizarea mai multor proceduri de lucru în activitatea internă a Prefecturii, dar și în relația cu UAT-urile și cu alte instituții. „Am preluat un sistem „la manivelă” pe care l-am digitalizat pentru a gestiona mai bine documentele, pentru a urmări fluxul de documente, a le stoca în format electronic, a urmări gradul de încărcare a fiecărui angajat. Rezultatul este reducerea cu 40% a timpului de soluționare a unei probleme și realizarea de economii”, a spus prefectul.

Fără deplasări inutile

Țiplea a spus că dacă până în 2020 secretarii de UAT-uri veneau o dată pe lună să aducă la Prefectură actele administrative a căror legalitate trebuie verificată (hotărârii de consilii locale și dispoziții de primar), acum procedura este digitalizată. „Doar anul trecut Prefectura a avut de verificat legalitatea a peste 40.000 de documente, iar sistemul nostru este unic în țară, mă mir că din păcate nu l-au preluat și alte județe”, a spus prefectul.

Apropo de verificarea legalității actelor administrative ale primarilor și consiliilor locale, Țiplea a arătat că de fiecare dată când juriștii Prefecturii au descoperit în ele probleme de legalitate, a solicitat modificarea și corectarea lor, în doar două situații ajungându-se la refuzul emitenților, așadar Prefectura a acționat în contencios administrativ doar două hotărâri de consilii locale, adoptate la Săcueni (pentru vânzarea castelului Stubenberg cu încălcarea legii) și respectiv la Lugașu de Jos (pentru introducerea unor taxe speciale).

Tot la capitolul digitalizare, el a mai amintit de realizarea sistemului de videoconferințe securizat care a înlocuit ședințele cu primarii în format fizic, de proiectul de telemedicină pentru medicii de familie realizat în pandemie în parteneriat cu STS și de sistemul de videoconferință în care se desfășoară reuniunile rapide ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

16 propuneri pentru modificări de legi

Chiar dacă prefecturile sunt „instituții executive”, Țiplea a subliniat că s-a implicat și în ceea ce a numit îmbunătățirea unor „politici publice”, câteva exemple fiind demersurile pentru transformarea canalelor de desecare din județ (2.997 km) în canale pentru irigații, pe fondul secetelor tot mai frecvente și extinse, demersuri pentru inventarierea construcțiilor (locuințe și pensiuni) executate în zone inundabile ori a spațiilor din subsolurile clădirilor în vederea utilizării ca adăposturi civile (astfel capacitatea de adăpostire crescând de la 5.000 la 120.000 locuri).

De asemenea, prefectul a arătat că a făcut demersuri pentru ca UAT-urile unde nu mai există revendicări de terenuri să intre în proprietatea izlazurilor comunale (până în prezent 10 comune devenind proprietare pe 4.865 hectare, astfel că își pot crește încasările din concesionarea lor), dar și că a înaintat 17 propuneri de modificare ori completare a unor legi (în domenii cum ar fi acordarea venitului minim garantat, amenajamentele pastorale, piața muncii, simplificarea procedurilor de branșare la rețelele electrice a consumatorilor non-casnici, asigurarea asistenței medicale etc).

Nu în ultimul rând, prefectul a subliniat că a cerut tuturor serviciilor deconcentrate să fie transparente în comunicarea cu cetățenii, cu presa și cu alte instituții.

Întrebat în final de BIHOREANUL dacă poate remarca instituții a căror activitate o consideră foarte bună și, dimpotrivă, proastă, Țiplea a ținut să evidențieze că în opinia sa „în instituțiile de mediu, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, lucrurile merg foarte bine”, iar cu „instituțiile de arme – Poliția, Poliția de Frontieră, Jandarmeria și ISU – colaborarea a fost excelentă”, ferindu-se însă să nominalizeze instituții de care este nemulțumit. „N-aș putea spune că sunt nemulțumit total de anumite instituții, pentru că am mereu grijă să-și facă treaba cât mai bine”, a argumentat el.

Sinteza activității Prefecturii Bihor din ultimii trei ani:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Digitalizare dar bugetarii sa ramana pe posturi
Si daca tot s-a trecut de la manivela la digitalizare in prefectura ne putea spune si cate posturi de pile de partid, relatii, amante au fost reduse, ca logica asta spune cand digitalizezi nu mai ai nevoie de unii angajati. Nu de alta dar pe multi dintrei bugetari ii asteptam ca zilieri in agricultura ca la altceva sigur nu fac fata.
Postat 04 Februarie 2023, 12:01 de Traian
digitalizare cu shina eventual :)))
e si asta tupeu sa vorbesti despre realizari in digitalizare cand toti agentii economici care au cel putin un angajat bolnav merg luna de luna cu dosarul cu sina la casa de sanatate. asta digitalizare cu sina sau nu ?
Postat 02 Februarie 2023, 16:57 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON