URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2022, 11:00

Puturoasa noastră ANI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alintată odinioară "draga noastră ANI" de Băsescu şi ministrul Monica Macovei, Agenţia Naţională de Integritate a devenit, din sperietoare pentru politicieni cu averi ilicite şi cu mari conflicte de interese, o moară de măcinat praf. O caricatură.

Zilele trecute, primarul comunei Tinca a demonstrat decăderea ANI, care în 2019 îl declara în incompatibilitate pentru că în mandatul 2012-2016 a fost şi "administrator în cadrul unei societăţi comerciale". Deşi omul explicase inspectorilor de integritate că respectiva firmă, înfiinţată în 2006 pentru a-şi face o fermă agricolă, nu avusese absolut nicio activitate, necum afaceri cu Primăria ori alte instituţii de stat, au trecut 3 ani până ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să anuleze raportul de evaluare al ANI.

În ultimii ani în Bihor au fost zeci de cazuri pe care le pot cataloga fără ezitare ca abuzuri strigătoare şi "gherle" comise de această instituţie. Tot în 2019, un consilier din Gepiu a fost "prins" în conflict de interese pentru că Primăria comunei cumpărase de la benzinăria sa carburanţi de 70.000 lei. N-a contat nici că preţul era cel mai mic din zonă, nici că de la aceeaşi staţie cumpărau, din acelaşi motiv, şi alte primării, nici măcar că achiziţiile începuseră înainte ca omul să fi fost ales consilier, deci fără să-şi fi folosit funcţia publică. "În vecii vecilor nu o să mă mai pună cineva pe o listă. Dracu’ ştie de ce am acceptat să fiu consilier", a răbufnit respectivul când l-am chestionat despre ilegalitatea comisă.

Altă speţă similară datează din decembrie anul trecut, când ANI l-a declarat "în conflict de interese" pe un fost primar din Avram Iancu pentru că "a semnat o serie de acte care au produs un folos material pentru soţia sa". De fapt, iscălise acte pur formale pentru ca soţia să încaseze câteva sute de lei lunar indemnizaţie pentru copilul nenorocit, cu handicap grav.

Dacă ANI e necruţătoare cu plevuşca rurală, în schimb pentru marii rechini efectiv nu există. N-a prins niciun ministru, niciun şef de companie naţională, niciun primar de municipiu ori preşedinte de judeţ. Din 2019, când am dezvăluit uriaşa avere a şefului Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor (9 terenuri, 2 case, plus conturi bancare, în valoare de peste 1,5 milioane euro şi obţinute, chipurile, din lefurile de bugetar), iar BIHOREANUL i-a solicitat o cercetare, ANI a băgat cererea la sertar, să uite toţi de chestiune.

ANI trebuie urgent reformată şi obligată la indicatori de performanţă, aşa încât să vadă tocmai marile averi şi marile conflicte de interese, nu guvizii de prin sate. De pildă, să cerceteze anual un număr minim de miniştri în funcţie şi unul minim în primii 2-4-6 ani după încetarea mandatelor, la fel şi în cazul ştabilor din agenţii naţionale, al primarilor de municipii şi al baronilor judeţeni. Altfel, rămâne încă o instituţie fără alt sens în afara celui de a toca ea însăşi un munte de bani fără niciun folos, fără pic de integritate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu tin minte
... cand a fost ANI "sperietoare pentru politicieni cu averi ilicite şi cu mari conflicte de interese", tin minte in schimb ca l-a hartuit inutil doi ani prin tribunale pe Mircea Diaconu.
Postat 09 Februarie 2022, 13:30 de 1x1
a lu’ Unchiu’
Cică ar fi unu, zis Zână, director prin primărie, și patron de cârciumă și patron de spălătorie. Desigur, el se jură că nu e, are om credincios ce îl reprezintă. Partea faină, ținând de patrimoniu, mai trage o sfoară, două, își mai “alipuie” fosta cu spațiu la bazar/pietonală, o ține așa de ani de zile. Desigur, doamne ferește, orice personaj, fapt, e o pură coincidență.
Postat 08 Februarie 2022, 11:58 de User anonimizat
l-a facut scapat pe iohanis
Ar trebui sa fiti multumiti ca e de-al vostru.
Postat 08 Februarie 2022, 11:23 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON