URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Noiembrie 2017, 15:33

PSD-iştii se chinuie să explice că lucrurile merg „în direcţia bună”: schimbarea Codului Fiscal e benefică, iar devalorizarea leului „nu e nicio nenorocire”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu întârziere faţă de ora anunţată pentru o conferinţă de presă la care urmau să participe deputaţii PSD Bihor Gheorghe Bogdan şi Ioan Roman împreună cu senatorul de Bucureşti Şerban Nicolae, cei doi din urmă au apărut vineri în faţa jurnaliştilor fără Bogdan, dar alături de liderul filialei, Ioan Mang, concomitent şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Nu Partidu-i de vină, ci... păducelul

Pricina întârzierii? „Am făcut greşeala să venim pe jos de la Consiliul Judeţean (n.r. – din Parcul Traian până în strada Independenţei) şi foarte mulţi oameni ne-au oprit să ne felicite pentru măsurile adoptate”, a pretins senatorul Şerban Nicolae.

Acesta a explicat că era în drum spre Ungaria şi a venit din Capitală cu maşina, spunând că drumul a fost „obositor” din cauza vremii despre care a spus, ironic, că „Guvernul este de vină, pentru că a stricat vremea”. „Noroc că drumurile sunt bune!”, i-a replicat o jurnalistă, la fel de ironic.

De altfel, întrebat de BIHOREANUL de ce, în loc să tot schimbe legislaţia penală şi cea fiscală, Guvernul PSD nu se concentrează asupra construirii de autostrăzi, senatorul Nicolae a explicat tot cu glumiţe, afirmând că în condiţiile în care procedurile de expropriere a terenurilor şi de întocmire a studiilor de fezabilitate şi proiectelor tehnice sunt greoaie, „când se dă prima cazma în pământ, vezi că este un păducel acolo, care trebuie protejat”.

Cuza şi DNA

În context, Şerban Nicolae a adăugat că ar trebui „să plagiem de la alţii”, adică de la vecinii unguri, care au construit deja autostrăzi fără să se „împiedice” nici în birocraţie, nici în probleme de mediu. Ba, mai mult, senatorul PSD a afirmat „în glumă” că „ar fi mai bine să-i lăsăm pe maghiari să-şi aducă reţeaua (n.r. – de drumuri) şi dincoace de graniţe”.

În schimb, Nicolae nu a mai glumit când a spus că şi în oraşe lipseşte modernizarea străzilor din cauza grijii exagerate nu doar pentru patrimoniul natural, ci şi pentru cel arhitectonic. „Sper că lucrurile astea s-au înţeles şi că după 27 de ani trecem şi noi la practică, dincolo de floră şi de faună. La fel şi în oraşe, aud în Bucureşti că nu mai poţi face o stradă pentru că strici nu ştiu ce patrimoniu din vremea lui Alexandru Ioan Cuza”, a spus senatorul PSD.

El s-a referit şi la recenta punere sub inculpare a preşedintelui CJ Iaşi, care a reziliat abuziv un contract de lucrări cu o firmă, pe motiv că aceasta lucra prost, spunând tot în registru derizoriu că „DNA i-a deschis dosar penal unui coleg de-al nostru pentru că n-a acceptat să se pună asfalt peste bălegar”.

Picajul leului, o fluctuaţie normală

BIHOREANUL l-a invitat pe Nicolae să explice de ce programul de guvernare este aplicat „la virgulă” şi totuşi cursul leu-euro a sărit în două zile de la 4,62 la 4,64 şi apoi la 4,65 lei, răspunsul fiind, în esenţă, că nu Guvernul controlează fluctuaţiile valutare, ci aceasta ar fi treaba Băncii Naţionale, dar şi că acest lucru, deşi „nu este totdeauna o încântare, nu este nicio nenorocire”.

„Tot peste noapte a crescut şi punctul de pensie cu 100 de lei, şi salariul minim cu 140 de lei. N-o să găsiţi nimic legat de cursul valutar în programul de guvernare. De altfel, el fluctuează, şi de multe ori se întâmplă să crească euro şi să scadă dolarul. (...) Eu cred că în esenţă oamenii au mai mulţi bani, poate nu la nivelul aşteptărilor preşedintelui, dar lucrurile merg în direcţia bună”, a spus Şerban Nicolae.

În ajutorul acestuia a sărit şi preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, completându-l că „la noi cursul leu-euro fluctuează din cauza raportului dintre importuri şi exporturi, nu are nicio legătură cu măsurile pe care le-a luat Guvernul”, precum şi că „în această perioadă a explodat cursul nu doar în România, ci şi în Ungaria, Polonia şi Slovacia”.

Un tăcut şi un absent

În ceea ce-l priveşte, deputatul Ioan Roman a afirmat că a dorit să apară în faţa jurnaliştilor pentru a anunţa că săptămâna aceasta au fost votate în Parlament încă două legi benefice, una privind subordonarea liceelor agricole şi către Ministerul Agriculturii, nu doar către cel al Educaţiei, iar cealaltă vizând plata de către acest Minister, începând de la anul, a drepturilor salariale restante ale profesorilor care le-au obţinut prin procese intentate statului. De asemenea, Roman a povestit şi despre o deplasare făcută în Italia cu două săptămâni în urmă, ca membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni.

Întrebat de ce îşi face apariţia abia la 10 luni după alegerile din decembrie 2016, când a obţinut al treilea mandat, Roman a spus că n-a avut „neapărat o reţinere”, ci „am fost prins cu organizarea cabinetului parlamentar din Salonta, care nu se mai află în aceeaşi locaţie ca în mandatele trecute”, ca şi cum aceasta ar fi o explicaţie.

Tot el l-a scuzat pe colegul Gheorghe Bogdan, absent, deşi împreună anunţaseră conferinţa de presă, spunând că acesta ar fi vrut să prezinte problema majorării redevenţelor pentru exploatarea apei geotermale, ceea ce va scumpi şi cu 500% energia termică obţinută din apă termală, dar cum a apucat să facă acest lucru joi într-un cotidian local şi la un post tv... a renunţat să se mai arate în faţa celorlalţi jurnalişti, chemaţi tocmai de el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
!!!
@unu: Și dreptacii MINT de 100 ori pe secundă!
Postat 10 Noiembrie 2017, 20:17 de TDS
IN MUTRE SA NE LUPTĂM
Dacă e pe " mutre " jur ca cineva din Oradea aduce cu Lenin!
Postat 10 Noiembrie 2017, 20:15 de TDS
astia de stanga mint precum respira
atac la justitie, atac la patrimoniu arhitectural, atac la inflatie si curs de schimb, atac la mediu, fara rezultate la autostrazi si drumuri, atac la autonomie locala si descentralzare... dar, cica "ne-au oprit oamenii pe drum sa ne felicite". Cum, dand cu rosii dupa voi? Care, cei ce va urasc atat de mult ca va recunosc sau cei indiferenti ce nu merg la vot si habar nu au cine sunteti?
Postat 10 Noiembrie 2017, 18:55 de unu
la luptă, tovarăsi
Ce bine seamăna caraghiosul de Mang cu Gheorghe Gheorghiu Dej, iar Serban Nicolae cu Ana Pauker! la lupta, tovarsăși!
Postat 10 Noiembrie 2017, 17:37 de andreimagheru
josnic
Oare lui Mang nu ii e greata de el insusi in fata gradukui de prostitutie la care a ajuns? Individul acesta josnic preda la Universitate?
Postat 10 Noiembrie 2017, 17:17 de andreimagheru
curat murdar...
...curat adevarat!
Postat 10 Noiembrie 2017, 15:56 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON