URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2023, 15:00

Proteste în Grecia după accidentul de tren în care au murit peste 40 de oameni. Imagini cu momentul impactului (VIDEO)

Proteste în Grecia după accidentul de tren în care au murit peste 40 de oameni. Imagini cu momentul impactului (VIDEO) Foto: Nexta / Twitter

Au izbucnit proteste în Grecia după tragedia feroviară ce a avut loc marți seară în care două trenuri s-au ciocnit frontal și cel puțin 46 de oameni și-au pierdut viața, iar alți zeci au fost răniți, în apropierea localității Larisa. Este vorba despre un tren cu 350 de pasageri care mergea de la Atena spre Salonic și un tren de marfă care plecase din Salonic spre Larisa.

Catalogat de presa elenă drept "cel mai grav accident feroviar cu care s-a confruntat vreodată Grecia", ciocnirea celor două trenur ar fi avut avut loc din cauza unei erori umane, conform Digi24.ro. Şeful de gară din Larisa, responsabil pentru tronsonul unde a avut loc accidentul, a fost arestat. Acesta este acuzat că din greşeala lui, cele două garnituri au ajuns pe aceeaşi linie și s-au izbit puternic una de cealaltă.

Ministrul grec al transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat miercuri, spunând că sistemul feroviar pe care guvernul l-a moştenit "nu corespunde standardelor secolului 21", scrie aceeaşi sursă.

Proteste în Grecia

În urma evenimentului, populația a ieșit la proteste în Salonic şi Atena, iar sindicaliştii feroviari şi cei de la metrou au anunţat pentru joi o grevă de 24 de ore.

Au existat şi incidente în urma manifestaţiilor. Protestatarii s-au bătut cu forţele de ordine la Atena, la un protest organizat în faţa birourilor companiei de transport feroviar Hellenic Train, al cărei tren a fost aplicat în accident. Oamenii au aruncat cu pietre şi au aprins focuri în stradă, iar poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene, a relatat presa internaţională.

Oamenii se tem ca ancheta accidentului să nu fie muşamalizată, dar premierul elen a promis o anchetă completă.

Ei dau vina şi pe infrastructura feroviară veche a Greciei. Spre exemplu, toată semnalizarea se face manual, arată sursa citată, pentru că, din anul 2000 sistemele nu mai funcţionează.

Imaginile impactului

Tot joi au apărut în presa elenă şi primele imagini cu impactul frontal dintre cele două trenuri.

Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere din zonă şi făcute publice de publicaţia Protothema

În video se vede cum la momentul ciocnirii celor două garnituri se produce o explozie puternică.  

Din primele informaţii, mai multe vagoane au deraiat, dintre care primele două au fost complet distruse, iar cel puţin trei au luat foc.

Locomotivele celor două trenuri au fost distruse complet, iar mecanicii au murit pe loc, arată presa internaţională.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON