Câteva zeci de fermieri și transportatori bihoreni au ieșit sâmbătă să protesteze în Piața Unirii din Oradea, ducând cu ei două tractoare și două cap-tractoare, iar unul dintre ei a dus în bena mașinii un sicriu, alături de bannere pe care a scris „Ați îngropat agricultura” și „Suntem sclavi în propria țară”. Început în jurul prânzului, protestul se desfășoară pașnic, sub supravegherea polițiștilor și jandarmilor.
Cu steaguri și cântece
După ce zile la rând au ieșit pe șoselele din Oradea și din jurul orașului pentru a protesta față de condițiile în care activează agricultorii și transportatorii din România, nemulțumiții din Bihor s-au adunat sâmbătă pentru prima oară în piața centrală a Oradiei, mitingul fiind unul autorizat pentru intervalul orar 12-20.
Pe lângă autocamioane și tractoare, protestatarii au dus cu ei multe steaguri tricolore, dar și bannere cu mesaje ca „Stop importurilor din Ucraina!” și unul pe care au inscripționat o strofă din poezia „Decebal către popor” de George Coșbuc: „Din zei de-am fi scoborâtori, C-o moarte tot suntem datori! Totuna e dac-ai murit Flăcău ori moş îngârbovit; Dar nu-i totuna leu să mori Ori câine-nlănţuit.”
Dintr-o boxă a răsunat în mai multe rânduri Imnul Național, precum și cântece patriotice.
Agricultura în sicriu
Unul dintre participanți a dus un sicriu în bena mașinii, menit să simbolizeze starea în care se află agricultura românească. Ovidiu Korponai are o fermă în Tămășeu, cu 400 de capre, precum și o livadă cu 1.500 pomi fructiferi. În discuția cu reporterul BIHOREANULUI, el a spus că este nemulțumit că produsele românești sunt limitate la un procent prea mic pe piața din România, adică nu mai mult de 30% din cantitatea totală, iar restul sunt importate.
„Domnule, lasă-mă să vând! Eu am fermă performantă, cu totul automatizat, iar mie mi se cumpără laptele de capră cu 2 lei și apoi ajunge pe raft la 14 lei. Discrepanța e prea mare! Eu am livadă cu toate certificatele necesare și sunt nevoit să dau merele cu 80 de bani, iar ulterior la felele mele la școală vin cumpărate cu 4 lei”, a adăugat acesta.
Tot el a subliniat că, în ciuda protestelor repetate ale fermierilor bihoreni, niciunul dintre liderii instituțiilor din județ nu le-a ascultat păsurile. „În 10 zile nu s-a prezentat nimeni la noi: prefect, subprefect, Consiliul Județean, directorul Agriculturii, al Apei, unde-s? Că la voturi știu să vină să ne caute ei pe noi…”, a spus acesta.
Fermierul bihorean s-a referit și la impactul pe care-l au importurile netaxate la vamă din Ucraina spre Europa, dar a și subliniat că statul român ar avea resursele pentru a-i sprijini pe agricultorii autohtoni, doar că cheltuie banii pe altceva „S-au înființat ministere, s-au angajat sute de bugetari, se dau pensii speciale. Cu ce sunt mai deosebiți oamenii ăia decât noi, care lucrăm o viață întreagă pământul ăsta?”, a spus Ovidiu Korponai, arătându-și palmele muncite.
„Atâta le pasă...”
Unul dintre liderii protestatarilor, Florin Ciurdariu, a spus, la rându-i, că este nemulțumit de faptul că nicio autoritate din Bihor nu i-a băgat în seamă pe fermierii și transportatorii locali. „Nu avem cui să ne plângem. Nu a venit nimeni să ne întrebe: care e problema voastră? Atâta la pasă...”, a spus fermierul care cultivă 1.300 de hectare în zone ca Nojorid, Toboliu și Sânmartin.
Pe de altă parte, Toth Istvan, un agricultor din zona Tămășeu, a spus că în timp ce prețurile de vânzare ale cerealelor au scăzut, costurile de producție s-au dublat. „Acum doi ani, vindeam kilogramul de cereale cu 1,5 lei, iar acum s-a vândut și cu 70-80 de bani. Dar cheltuielile ni s-au dublat, și cu îngrășăminte, și cu motorina”, a spus agricultorul care cultivă grâu, orz, rapiță și floarea soarelui.
Fermierii și transportatorii au decis să continue și în aceste zile mișcările de protest în ciuda unor măsuri luate deja (echivalarea permiselor categoria B cu cele pentru tractor ori plata a 100 de euro pe hectar pentru culturile plantate în toamna anului 2022) și a altora promise privind amânarea ratelor ori plafonarea RCA. Protestatarii din Bihor spun că nu cred în promisiunile guvernanților și că, oricum, măsurile sunt insuficiente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.