URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2019, 08:07

Procuror versus Barou: Şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, vrea să fie primit în avocatură fără examen

Procuror versus Barou: Şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, vrea să fie primit în avocatură fără examen PROCESUL ROBELOR. Avocaţii şi procurorii sunt combatanţi obişnuiţi în sălile de judecată şi în camerele de anchetă. Acum au trecut la stadiul de împricinaţi, într-un proces civil declanşat chiar de procurorul general Sebastian Vălean (foto) împotriva conducerii Baroului Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proces inedit la Curtea de Apel Oradea, între procurorul general al Parchetului de pe lângă această instanţă, Sebastian Vălean, pe de o parte, şi Baroul Bihor, respectiv Uniunea Naţională a Barourilor din România, pe de alta. Casus belli este o solicitare pe care magistratul a făcut-o în urmă cu 9 ani, de a fi primit în profesia de avocat fără examen, dar la care, oficial, el pretinde că n-a primit răspuns nici până azi.

Reprezentanţii Baroului resping acuza, susţinând că de vină ar fi chiar procurorul, care ar fi lăsat o adresă de corespondenţă greşită şi nici ulterior n-ar fi revenit să se intereseze de soarta cererii sale...

Procurorul avocat

Procurorul Sebastian Vălean a trimis Baroului de Avocaţi Bihor cererea de a fi primit în rândul acestora în luna iunie a anului 2010, la vremea respectivă Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat acordând acest beneficiu magistraţilor cu o vechime de cel puţin 10 ani.

În baza acelui act normativ, Vălean ar fi dobândit direct calitatea de avocat definitiv, din care, desigur, s-ar fi suspendat până ar fi decis să iasă din magistratură. Mai apoi, ar fi avut doar o interdicţie de 2 ani să îşi poată reprezenta clienţii în faţa organelor de urmărire penală din Oradea. Azi, însă, nu ar mai putea deveni avocat definitiv fără examen.

Magistratul n-a primit imediat răspunsul şi, cel mai probabil, a şi uitat de cerere. Şi-a adus aminte de ea, însă, la începutul anului trecut, în ianuarie, când a şi înaintat Baroului încă una, solicitând de această dată să i se comunice hotărârea adoptată cu 8 ani în urmă.

Proces declinat

Răspunsul la a doua cerere a venit tot cu întârziere, abia în aprilie 2019, când Baroul Bihor i-a adus lui Vălean la cunoştinţă că solicitarea din 2010 îi fusese respinsă cu justificarea că dosarul i-a fost incomplet. Decizia adoptată atunci i-ar fi fost comunicată încă din decembrie 2010.

Cum, însă, procurorul n-o primise, nici n-a avut posibilitatea să o conteste în termenul legal, de 15 zile de la comunicare. Ca atare, într-o primă fază, Vălean a solicitat ajutorul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), dar pentru că răspunsul a fost negativ, pe 8 august, în acest an, a dat în judecată atât organismul profesional al avocaţilor din Bihor, cât şi UNBR.

În acţiune, Vălean cere în principal obligarea Baroului Bihor să-l înscrie în tabloul avocaţilor definitivi, iar în subsidiar ca instanţa să constate că nu i s-a comunicat în termenul legal hotărârea şi, ca urmare, să îl repună în termenul de contestaţie de 15 zile, pentru a o putea contesta.

Mutat neanunţat

De cealaltă parte, reprezentanţii Baroului susţin că acţiunea procurorului este neîntemeiată. "În cererea pe care a formulat-o în 2010 a indicat o adresă, la care Baroul i-a transmis două înştiinţări şi, ulterior, hotărârea prin care i s-a respins cererea. Există plicurile, pentru că au fost înapoiate Baroului cu menţiunea "avizat destinatar lipsă domiciliu", ultimul din decembrie 2010", explică avocata Mirela Cocaină, membră în Consiliul de conducere, care crede că procurorul s-a mutat după depunerea solicitării şi a omis să înştiinţeze Baroul despre acest lucru.

"Potrivit regulilor de procedură, în situaţia în care persoana care formulează o cerere îşi schimbă domiciliul are obligaţia de a înştiinţa instituţia de la care aşteaptă un răspuns. Noi nu aveam de unde să ştim că s-a mutat", spune avocata.

Judecată în deplasare

Cine are dreptate? A "rătăcit" Baroul cererea procurorului ori acesta şi-a neglijat obligaţia de a-şi comunica adresa corectă, iar acum, după 9 ani, încearcă să forţeze nota ca să poată "fenta" examenul de intrare în avocatură?

În opinia Baroului, hotărârea de respingere nu a fost atacată şi, ca atare, îşi produce efectele la fel ca o hotărâre dată de instanţă. "În situaţia domnului Vălean nu au intervenit schimbări, ca să poată formula o nouă cerere", spune avocata Cocaină. Pe româneşte, dacă instanţa nu hotărăşte altfel şi dacă şeful Parchetului mai doreşte să devină avocat, acesta va trebui să dea examen, la fel ca orice june absolvent de drept.

Verdictul îl vor da, ca întotdeauna, judecătorii. Dosarul a fost înregistrat la Secţia de contencios-administrativ a Curţii de Apel Oradea, dar fiindcă procesul priveşte un procuror care activează la Parchetul de pe lângă această instanţă, judecătorii au decis, în urmă cu două săptămâni, să-şi decline competenţa în favoarea Curţii de Apel Timişoara. Pe teren neutru, cum ar veni..

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Era dreptul lui ...
... dar la Barou era închisă "poșta" !?!
Postat 17 Octombrie 2019, 16:39 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON