URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2020, 07:59

Procesomani... pentru bani: Pe lângă salariile generoase, magistraţii din Bihor încasează venituri năucitoare

Procesomani... pentru bani: Pe lângă salariile generoase, magistraţii din Bihor încasează venituri năucitoare DISCRIMINAŢII. În 2009 şi apoi în 2016, judecătorii şi procurorii au declanşat proteste pentru că noile reglementări salariale din sistemul bugetar i-a atins la „buzunare”, iar la începutul acestui an s-au revoltat şi contra eliminării pensiilor speciale, decretând că această decizie aduce o „atingere gravă principiului independenţei magistraţilor”. Cu câtă justeţe, se vede din declaraţiile de avere personale, care dezvăluie cifre ameţitoare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut mai bine de o lună de la termenul limită până la care procurorii şi judecătorii din Bihor erau obligaţi să-şi facă publice lefurile şi averile acumulate pe anul trecut, ca de altfel toţi demnitarii, parlamentarii ori funcţionarii publici. Un examen de transparenţă menit să le demonstreze integritatea, dar pe care l-au trecut, până pe 31 iulie, doar 7 judecători, 2 asistenţi judiciari şi un singur procuror...

De ce îşi ţin magistraţii averile la secret? Poate pentru că, în acest fel, nu se observă că plouă cu bani peste ei. Şi nu e vorba doar de salariile babane, ci și de venituri imense obţinute de pe urma proceselor pornite pentru recuperarea a tot soiul de sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi băneşti de care ar fi fost privaţi pe nedrept. BIHOREANUL a aflat că sumele sunt de-a dreptul năucitoare, totalul depăşind 35 milioane de lei...

Spor la procese

La începutul acestui an, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a dezvăluit că Ministerul pe care îl conduce trebuie să plătească în perioada 2020-2024 aproximativ 390 milioane euro pentru drepturile salariale ale magistraților care și-au recuperat în instanță sporurile. „Legi necorelate și prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acțiunilor în instanță pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, se plângea Predoiu.

La ce se referea ministrul? La numeroasele acte normative care de-a lungul anilor s-au tot schimbat, iar diverse guverne au refuzat să le pună în aplicare, astfel încât, la fel ca alţi bugetari, magistraţii au deschis în toată ţara procese pentru a obliga statul la plata sumelor. În timp ce alte categorii de bugetari, cum sunt poliţiştii sau pompierii, îşi câştigă greu sau chiar deloc procesele deschise pentru drepturi salariale, magistraţii şi-au dat întotdeauna dreptate unii altora. Indiferent că a fost vorba de sporuri pentru vechime în muncă, de conducere, de specializare, de periculozitate (15%), confidenţialitate (5%), fidelitate, de solicitare neuropsihică (50%), de „anticorupţie” (40%, prin asimilarea cu procurorii DIICOT şi DNA), de executări penale şi civile (10%)...

Şi asta nu e tot. Magistraţii au mai deschis procese şi pentru actualizarea VRS (Valoarea de Referinţă Sectorială, reprezentând baza de calcul pentru stabilirea indemnizaţiilor lunare şi a salariilor), pentru indexări (de 5%, 2% şi 11% faţă de inflaţie), pentru decontarea transportului şi diurnă pentru cei detaşaţi care fac naveta la locul de muncă, prime de concediu, tichete de masă, stimulente. Iar lista nici măcar nu este completă. Unii au cerut - și au și obținut - bani chiar și pentru creșa copiilor! Şi au câştigat.

Mai mult ca salariile

Doar pe rolul Tribunalului Bihor, în ultimii 10 ani, s-au judecat 124 procese vizând drepturi salariale ale personalului din Justiţie, iar la nivelul întregii ţări numărul acestora este de 10 ori mai mare. Adunate, verdictele pronunţate vizează sume uriaşe.

Judecătoarea Gabriela Ţarcă, de pildă, de la Curtea de Apel Oradea, a încasat anul trecut peste 230.000 lei pe lângă salariile care, şi acelea, sunt consistente, de peste 200.000 lei. Asta, potrivit declaraţiei de avere pe 2020 a soţului ei, Radu Ţarcă, fostul prorector al Universităţii, căci declaraţia judecătoarei nu este postată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Spre deosebire de cea a judecătorului Dorel Bochiş, de la Tribunalul Bihor, care şi-a trimis-o deja şi care a menţionat că a încasat anul trecut, doar din procese, 509.178 lei, pe lângă salarii de 167.544 lei.

În treacăt fie spus, doar 7 judecători din Bihor şi-au actualizat declaraţiile de avere. Iar dintre procurori, unul singur, Diana Văsuţ, de la Parchetul Beiuş, proaspăt intrată în magistratură din rândul avocaţilor, la care se mai adaugă şi doi asistenţi judiciari de la Tribunalul Bihor.

Eşalonat

În total, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Justiţiei la solicitarea BIHOREANULUI, în 2019 Tribunalul Bihor - ordonator de credite şi pentru judecătoriile din judeţ - a plătit doar un procent de 5% din sumele obţinute de judecători în instanţe, invocând Ordonanţa de Urgenţă nr. 3/2019, care eşalonează plata acestora pe o perioadă de 4 ani. Suma se ridică la 720.631 lei, urmând ca în perioada 2020-2023 să achite restul de 8.130.000 lei.

La Curtea de Apel Oradea, anul trecut, judecătorii au încasat nu mai puțin de 10.268.548 lei, iar pentru următorii 4 ani au mai rămas de plătit încă 10.471.577 lei.

În cazul procurorilor, sumele sunt oarecum mai mici. Parchetul Bihor a plătit anul trecut 701.322 lei, iar în perioada 2020-2023 va achita 3.997.612 lei. În cazul procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Oradea, instituţia a achitat anul trecut drepturi salariale restante în valoare de 288.336, iar în următorii ani va mai plăti alţi 947.274 lei.

Totalul este uriaş, depăşind 35 milioane lei, şi ar putea creşte, în condiţiile în care magistraţii continuă să deschidă noi procese, individual sau în grup, inclusiv pentru dobânzi şi penalităţi generate de neplata la timp a sumelor obţinute prin titluri executorii. Bani care vor fi încasaţi, practic, de o mână de oameni, mai exact de 55 procurori şi 133 judecători. Doar pentru că ei sunt cei care împart legea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu e usor, dar nu e nici imposibil
Problema e ca s-au aruncat, strategic. tocmai pe cei care ar putea sa-i ia la intrebari, procurii DNA.
Postat 14 August 2020, 09:37 de Sunlight
Gunoiul din justiție va "îngropa" România definitiv !?!
Doar o "revoluție" care să măture toți politrucii, care se consideră a fi politicieni prin Parlament și Guvern, ar mai putea spăla rușinea ipocriziei din acest domeniu al împărțirii "dreptății" ... impunând prin legi ferme, clare și la obiect, echilibrul social al acestei țări !?!
Postat 14 August 2020, 09:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON