URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Decembrie 2017, 16:32

Prinşi cu minciuna: În ciuda propagandei PSD, creşterea punctului de pensie este sub limita minimă legală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Bihor Gavrilă Ghilea a prins Guvernul Tudose cu ocaua mică: trâmbiţata majorare a punctului de pensie cu 100 de lei, începând din vara anului viitor, este praf în ochi, fiind mai mică decât jumătate din valoarea majorării care trebuia făcută în conformitate cu Legea nr. 236/2010, privind sistemul unitar de pensii publice.

Această lege, subliniază deputatul Ghilea într-o interpelare adresată premierului Mihai Tudose în cursul zilei de luni, prevede că în fiecare an punctul de pensie trebuie majorat cu o sumă reprezentând 100% din rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut din anul precedent.

Majorări în teorie

„Vă reamintesc că acest indicator a crescut succesiv, începând cu 1 ianuarie 2013, de la 732,8 la 762,1 lei, de la 1 ianuarie 2014 la 790,7 lei, de la 1 ianuarie 2015 la 830,2 lei, de la 1 ianuarie 2016 la 871,7 lei, de la 1 ianuarie 2017 la 917,5, respectiv de la 1 iulie 2017, la 1.000 lei”, a arătat în interpelare parlamentarul bihorean.

Ghilea arată că de la 1 ianuarie 2018 valoarea punctului de pensie trebuia majorată cu rata inflaţiei, care conform prognozelor cele mai optimiste ale BNR va depăşi 3%, precum şi cu jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut (de la 2.886,9 la 3.271,9 lei), care reprezintă nu mai puţin de 192,5 lei.

Ca urmare, pentru a respecta Legea 263/2010, valoarea punctului de pensie trebuia majorată din 1 ianuarie 2018 (şi nu din 1 iulie 2018, cum a decis Guvernul) cu peste 220 lei, nu doar cu 100 lei.

Practic, majorarea punctului de pensie „nu reprezintă decât o tardivă indexare cu 10%”, a subliniat parlamentarul liberal, solicitând premierului Mihai Tudose să precizeze ce corecţii se vor aplica valorii punctului de pensie pentru a se respecta prevederile imperative ale Legii Pensiilor.

Artficii pe lângă lege

BIHOREANUL a consultat un specialist al Casei de Pensii Bihor, care sub protecţia nedivulgării identităţii, a declarat că majorarea punctului de pensie sub limita minimă prevăzută de Legea 263/2010 a fost făcută de Guvern printr-un artificiu.

„Guvernul a emis pe 8 noiembrie Ordonanţa de Urgenţă 82, care instituie o derogare de la lege, aşa încât să nu majoreze punctul de pensie conform legii, cu 100% din rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu brut, ci doar cu 10% faţă de nivelul de atunci al punctului de pensie, astfel că acesta a fost majorat cu doar 82,5 lei, adică de la 917,5 lei la 1.000 lei. Ulterior, de la 1 iulie 2018, punctul de pensie va fi majorat de la 1.000 la 1.100 lei, deci majorarea va fi de 182,5 lei, tot sub cei 220 lei rezultaţi din aplicarea algoritmului prevăzut de lege”, a explicat sursa BIHOREANULUI.

Altfel spus, majorarea punctului de pensie nu va acoperi suma dintre rata inflaţiei şi diferenţa de creştere a salariului mediu brut sau, iar majorarea este, de fapt, doar o ajustare parţială...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON