URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2021, 15:14

Primarul Florin Birta explică bugetul Oradiei. "Nu vom opri ritmul investiţiilor"

Primarul Florin Birta a explicat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, bugetul record de investiţii pentru anul 2021, în valoare de 1 miliard de lei.

"Nu vom opri ritmul"

Așa cum BIHOREANUL a arătat, bugetul Oradiei, în valoare totală de 2,1 miliarde lei, a fost proiectat astfel încât o sumă cât mai mare de bani să fie alocată pentru finanţarea de lucrări.

"Nu vom opri ritmul investiţiilor. Anul acesta vom aloca pentru dezvoltare suma record de 1 miliard de lei. Chiar dacă uneori suntem criticaţi şi ni se cere să mai încetinim ritmul lucrărilor, noi credem că trebuie să profităm de oportunitatea de a putea atrage fonduri europene pentru a schimba faţa oraşului", a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit primarului, conducerea municipalităţii şi-ar fi dorit chiar şi un număr mai mare de lucrări, dar volumul acestora a fost limitat de constrângerile bugetare.

"Iniţial fost formulate 700 poziţii de lucrări investiţii, dar în buget se regăsesc doar 500. Chiar şi aşa, nu toate lucrările şi-au primit întreaga sumă necesară. La licitaţie vom preciza în documentaţie că anul acesta se va aloca doar o parte din bani astfel încât constructorul să ştie din timp", a spus edilul.

Lucrări de milioane...

Birta a mai arătat că lista celor mai mari 25 de lucrări, în valoare de 675,5 milioane lei, este deschisă de construcţia pasajelor subterane din fostul centru civic, care se va desfăşura pe două tronsoane distincte.

Primul tronson, din faţa catedralei episcopale ortodoxe, în valoare de 65,9 milioane lei, a fost scoasă la licitaţie săptămâna trecută şi urmează să intre în execuţie în toamna acestui an, iar cel de-al doilea tronson, din faţa pieţei Cetate (65 milioane lei) este deja în curs de adjudecare astfel încât lucrările ar putea începe încă din vară.

Pe lista celor mai mari investiţii de anul acesta mai figurează cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare (63,7 milioane lei), achiziţia de tramvaie noi (61,9 milioane lei) şi înlocuirea vechiului cazan moştenit din fostul CET1 cu un grup de motoare termice.

La fel, un proiect complex, aflat deja în derulare (37,1 milioane lei), vizează construcţia noii linii de tramvaie care să lege Calea Aradului de Cantemir urcând de-a lungul pârâului Peţa.

Lista marilor proiecte mai cuprinde investiţii cum ar fi: izolarea termică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (29,3 milioane lei), dotarea şcolilor orădene cu table inteligente şi laptop-uri (26,4 milioane lei), trecerea cartierului Nufărul pe încălzire pe bază de apă geotermală (26 milioane lei) şi reabilitarea bulevardului Nufărul – Cantemir (23,9 milioane lei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ok
mai sunt si cele in derulare. hai ca nu-i rau pt un an. Totul e sa nu ne sufocam cu scheme anti-covid aplicate nediscriminatoriu.
Postat 15 Martie 2021, 17:08 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON