URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2014, 15:35

Primăria deschide publicului Parcul Salca, o investiţie de peste jumătate de milion de euro (FOTO/VIDEO)

În ultima zi de şantier, edilii Oradiei Ilie Bolojan şi Ovidiu Mureşan le-au prezentat jurnaliştilor Parcul Salca, amenajat de municipalitate între malul stâng al Peţei şi strada Meiului, de lângă mall-ul Lotus Center. De marţi, asocierea de firme Constructorul Sălard şi Gardener predă lucrările, iar parcul va fi oficial deschis pentru orădeni, "target-ul" Primăriei fiind locuitorii cartierelor Nufărul şi Velenţa.

Pe model englezesc

Parcul Salca se întinde pe 3,4 hectare, din care 22.000 de metri pătraţi reprezintă spaţiile verzi, 5.500 de mp suprafaţa de apă, iar 5.300 mp alei. Suprafaţa de apă este "ocupată" de un lac artificial cu un ponton de lemn şi unul de beton decorat cu pietre, ca orădenii să se poată plimba peste lac. Totodată, parcul are şi o fântână arteziană.

În vecinătatea lacului, după plantaţia de bambuşi, orădenii vor putea să rătăcească într-un labirint verde, creat din tuia, pe modelul labirintelor din parcurile englezeşti. De altfel, tot parcul este amenajat, potrivit primarului Bolojan, pe model britanic. Labirintul verde de Oradea va putea fi folosit ca atare doar peste câţiva ani, după ce arbuştii vor creşte.

Chiar primarul Ilie Bolojan a declarat că întreaga zonă va reprezenta un parc adevărat peste 5-10 ani, când arborii şi arbuştii vor creşte şi vor ţine umbră, iar gazonul va acoperi, la rândul său, toate zonele dintre alei. Acum, iarba este abia răsărită, aşa că parcul arată încă destul de "anemic".

În total, parcul are plantate 17.000 de arbuşti, plante şi flori, inclusiv specii care nu sunt specifice Oradiei, cum este lavanda ori bambusul. De asemenea, pe lac au fost puşi nuferi şi irişi. În parc au fost sădiţi şi numeroşi trandafiri, inclusiv din soiuri căţărătoare, care au rolul să acopere pergolele de lemn montate în parc.

"Una peste alta, tot ce vedeţi aici este o oază de linişte, un confort deosebit oferit locuitorilor acestor zone care nu aveau un parc de asemenea anvergură", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Parcul a costat municipalitatea orădeană 2.151.712 lei fără TVA, adică aproximativ 500.000 de euro (fără TVA). Iniţial, investiţia trebuia să se facă din banii Administraţiei Fondului de Mediu. Cum însă fondurile de la Bucureşti nu au mai venit, Primăria a plătit singură pentru lucrări.

To be continued...

Edilii mai spun că aceasta este prima etapă de proiect în zona Salca. În continuarea parcului deja făcut, înspre cartierul Velenţa, pe un teren de 2,2 hectare, Primăria va amenaja un nou parc, lucrările fiind programate să înceapă în toamnă.

Totodată, între şoseaua de pe strada Meiului şi complexul Lotus Center, Primăria are un teren de 1,5 hectare şi va mai elibera unul similar. "Sunt nişte domni, să nu le spun tovarăşi că nu se cuvine, care au primit amplasamente pe terenuri care nu le-au aparţinut", a spus primarul Bolojan, făcând referire la samsarii care au cumpărat drepturi litigioase pentru aceste terenuri de la foşti proprietari şi care au cerut să fie împroprietăriţi aici, fără să accepte despăgubiri în alte locuri. Însă Primăria a introdus zona în cadastrul verde, astfel că terenurile nu pot fi folosite pentru construcţii, drept urmare, spune Bolojan, proprietarii acceptă acum să cedeze terenurile.

Astfel, de-a lungul străzii Meiului, edilul vrea să amenajeze terenuri de sport. "În total, aici vom avea cam 10 hectare de zone verzi şi de relaxare", a explicat primarul. Până atunci, orădenii sunt invitaţi să se plimbe în parcul deja amenajat. De altfel, de luni deja mame cu copii au început să străbată aleile.

Timp de cinci luni, în baza aceluiaşi contract de execuţie, muncitorii Constructorul Sălard vor asigura paza continuă a parcului, dar şi lucrările de întreţinere şi amenajare, urmând ca apoi aceste activităţi să fie licitate.

Pe de altă parte, primarul Ilie Bolojan a anunţat că săptămâna viitoare vor fi date în folosinţă alte două parcuri ale Oradiei: unul în cartierul Voltaire, la intersecţia străzilor Tileagdului cu Aleşdului şi Sankt Petersburg, şi unul în Oncea, pe strada Ioan Bogdan. Ambele au fost amenajate gratuit de două firme, Constructorul Sălard şi Construcţii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
spitalul lui bolojan
Parcul asta s-a facut ca sa ridice nivelul zonei, daca tot isi face Bolojan (cu altii) cladire pentru spital acolo.
Postat 04 Iunie 2014, 11:35 de oradean
@Adi Oradeanul
Usor cu logica pe scari! Esti varza... si nici macar nu esti de Bruxelles!
Postat 04 Iunie 2014, 01:53 de anticomunistul
BOLO iar numeri GRESIT!!! REPETENT!!!
Am vizionat FOTOGALERIA.... nu am vazut mormolocii... bine ca i-a vazut BOLOJAN. Acum ne "ziceti" ca... "În total, parcul are plantate 17.000 de arbuşti, plante şi flori, inclusiv specii care nu sunt specifice Oradiei, cum este lavanda ori bambusul." Nu prea ies 17000 (17 MII!!!)... sper ca nu ati numarat frunzele... desi am rezerve ...poate cu firele de iarba... sa ajungem la 17000!!! Noroc cu colegii de la BIHON: "Tot din „inventarul” celui mai nou parc al Oradiei: trandafiri miniatur (460 de bucăţi), ierburi decorative şi alte plante perene (1.700), bambuşi (210), arbuşti foioase (78), arbuşti conifere (207) şi peluze." Deci vreo 2655 BUCATI. Sper ca "d-na" Totorean va incasa proportional cu serviciile aduse EXECUTIVULUI. P.S. Astept prima ploaie la LOCUL TABLEI DE SAH... vom avea si acolo mormoloci... canalizare nu exista.... In rest 500.000 EURO / 2655 = 188 EURO de FIR VERDE fara TVA!! In rest unde sunt CORPURILE DE ILUMINAT cu Panouri FOTOVOLTAICE, Toaletele ecologice, cismelele din proiectul d-lui Pafka..?
Postat 03 Iunie 2014, 15:04 de Adi Oradeanul
Parcuri
Mai bine faceti tot parcuri care se integreaza si estetic in ambianta parcului deja realizat decat terenuri de sport care vor fi o sursa continua de zgomot.
Postat 03 Iunie 2014, 09:57 de Oradean
OK
Oradea are mare nevoie de spatii verzi si parcari. In sfarsit se face si alteceva in afara de cladiri.
Postat 02 Iunie 2014, 16:19 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON