URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Mai 2017, 21:45

Prim-procurorul suspendat al Beiuşului, Gligor Sabău, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare!

Curtea de Apel Oradea a pronunţat miercuri verdictul în cazul prim-procurorului suspendat al Beiuşului, Gligor Sabău, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru 19 fapte de corupţie sau asimilate celor de corupţie.

Două din 19

Instanţa a dispus condamnarea lui Sabău la 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, care vizează două acuze aduse procurorului: faptul că, în 2009, Primăria Beiuş ar fi asfaltat drumul care ducea la casa lui cu bani de la buget, iar în 2012 vila lui ar fi fost racordată la reţeaua de apă geotermală tot pe bani publici. 

Pentru alte 10 fapte de corupție ori asimilate celor de corupție - luare de mită, abuz în serviciu, influențare a declarațiilor, favorizarea făptuitorului - instanța a dispus achitarea lui Sabău, pe considerentul că "din probele administrate nu rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă" vinovăția acestuia, în timp ce pentru acuzația de fals în declarații judecătorul a stabilit că fapta nu există. 

În cazul a șase fapte de luare de mită, Curtea de Apel Oradea a decis excluderea acestora, stabilind că "Parchetul nu a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă pretinderea de către inculpat cu titlu de mită de la martorul denunțător a foloaselor".

Inspecţia Judiciară, sesizată

Procurora Adriana Ardelean, inculpată pentru abuz în serviciu, și omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului, acuzat de influențarea declarațiilor, au fost achitați, în cazul lor judecătorul stabilind că faptele lor nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de legea penală. 

Acuzațiile de abuz, în cazul celor doi procurori, privesc modul în care, în 2013, la instigarea lui Sabău, Ardelean ar fi sechestrat limuzina de 16.000 euro proaspăt achiziţionată pe banii Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, subordonat Consiliului Local, în cadrul unei anchete pornite împotriva unor angajaţi ai Ocolului, acuzaţi de abuz, dar şi a lui Domocoş, cercetat pentru instigare la abuz.

Pentru aceleași fapte, însă, Curtea a dispus sesizarea Inspecției Judiciare pentru suspiciunea că cei doi ar fi comis o abatere disciplinară constând în "exercitarea de către magistrat a funcţiei cu rea – credinţă sau gravă neglijență obiectivată în încălcarea cu intenție a normelor de procedură".

Soluţia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De pe urma lui Domocoş

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, a fost arestat pe 17 decembrie 2015 într-un dosar al procurorilor DNA Oradea, principala acuză adusă magistratului fiind că acesta ar fi beneficiat de foloase necuvenite din partea primarului Beiuşului, Adrian Domocoş.

În schimbul favorurilor, magistratul trebuia să intervină pentru ca eventualele dosare penale ale edilului să fie soluţionate favorabil, dar şi să închidă ochii la faptele acestuia "şi să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achiziţiilor publice, cât şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu".

În acelaşi dosar, procurorii au trimis-o în judecată şi pe colega magistratului, procurora Adriana Ardelean, inculpată pentru abuz în serviciu, dar şi omul de afaceri beiuşean Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului, acuzat de şantaj.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Prim-procurorul suspendat al Beiuşului, Gligor Sabău, a fost trimis în judecată

Citește care sunt acuzațiile pentru care Curtea de Apel Oradea a dispus condamnarea la închisoare a prim-procurorului suspendat al Beiușului și pentru ce fapte a fost achitat magistratul în documentul atașat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
,,procurora" ?!
Incet, incet, se va ajunge la o societate in care numai elita va sti sa scrie si sa citeasca. E drept ca semidoctii folosesc ,,procurorӑ", asa cum folosesc si ,,insuccesuri"!
Postat 01 Iunie 2017, 06:38 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON