Preşedintele Klaus Iohannis a primit, vineri, prima doză de vaccin împotriva Covid-19, la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".
Şeful statului urmează să o primească a doua doză de vaccin Pfizer - BioNTech, conform procedurii, peste 21 de zile.
"Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare şi vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient şi recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricţie, ne vor scoate din pandemie. Vă doresc multă sănătate!", a declarat Iohannis, la ieşirea din spitalul "Dr. Carol Davila".
Iohannis a anunţat încă de marţi că se va vaccina anti-Covid public, pentru a marca începutul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare.
Vineri, în România a început a doua etapă de vaccinare, după imunizarea cadrelor medicale.
Conform strategiei de vaccinare, în această etapă se pot imuniza persoanele de peste 65 de ani, dar şi cele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă: diabet zaharat, obezitate, afecţiuni cardio vasculare, afecţiuni oncologice, pulmonare, neurologice, renale, sindromul Down, afecţiuni hepatice, pacienţi transplantaţi, paicenţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosterioizi şi cei infectaţi cu virusul HIV/SIDA.
De asemenea, în etapa a doua vor mai fi vaccinaţi muncitorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale: insituţiile statului, personalul din sectorul economic vital cum ar fi procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume; uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale; personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu coronavirus şi personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.
În Bihor, vineri, au fost deschise doar şase centre de vaccinare din cele 23 pregătite pentru această etapă a campaniei. Potrivit unui comunicat transmis de DSP Bihor, celelalte centre vor fi deschise etapizat, în funcţie de numărul de vaccinuri primite.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.