URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2021, 19:05

Start cu stângul la vaccinarea anti Covid în Bihor: vor fi doar 7 cabinete, în fiecare se vor vaccina zilnic maximum 60 persoane, începând de vineri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o zi înaintea începerii celei de-a doua etape a vaccinării, pentru imunizarea vârstnicilor, bolnavilor cronici şi lucrătorilor din domenii esenţiale, Direcţia de Sănătate Publică Bihor anunţă că pentru început vor fi operaţionale doar 6 din cele 23 centre de vaccinare pregătite în judeţ, cu 7 "fluxuri", adică doar 7 cabinete în total.

Vestea şi mai proastă e că "pentru utilizarea judicioasă a vaccinurilor" vor fi imunizaţi doar câte 60 de bihoreni în fiecare zi în fiecare din cele 7 cabinete, adică 420 în tot judeţul, care are o populaţie de peste 615.000 locuitori.

Începe etapa a II-a

DSP Bihor a anunţat că din 15 ianuarie începe a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva Covid, conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, etapă în care vor fi vaccinate "persoanele cu grad ridicat de risc şi persoanele care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale", după cum urmează:

Adulţii cu vârsta peste 65 ani

Persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă (cu diabet zaharat; obezitate; alte boli metabolice, inclusiv congenitale; afecţiuni cardiovasculare; afecţiuni renale; afecţiuni oncologice; afecţiuni pulmonare; afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down; afecţiuni hepatice moderate/severe; afecţiuni autoimune; imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA).

Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale (personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora;  personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi al autorităţii judecătoreşti,  personalul din sectorul economic vital:  procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume; uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;  unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale;  personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unităţi medicale; personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor).

Programarea la vaccinare

Potivit informaţiilor transmise de DSP Bihor, persoanele cu vârsta de 65 ani şi peste 65 ani se pot programa la vaccinare utilizând oricare din următoarele modalităţi: prin medicii de familie; individual; prin contul unui aparţinător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecţiuni cronice se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise. În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familie sau nu au acces la medicul de familie propriu, se pot înscrie: prin intermediul oricărui alt medic de familie; telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale vor fi programaţi prin intermediul angajatorului.

Numărul de telefon al serviciului dedicat de call-center pentru judeţul Bihor este 021.414.44.59.

Platforma de programare - programare.vaccinare-covid.gov.ro - va deveni accesibilă pentru programarea categoriilor de beneficiari mai sus menţionaţi pe parcursul zilei de vineri, 15 ianuarie.

DSP subliniază că "în conformitate cu procedurile de lucru, din raţiuni care ţin disponibilitatea dozelor de vaccin, precum şi pentru utilizarea raţională şi fără pierderi a vaccinului, programarea prealabilă este obligatorie pentru ca o persoană să poată fi vaccinată", cetăţenii fiind rugaţi să nu se prezinte direct la centrele de vaccinare pentru a fi vaccinaţi fără programare prealabilă.

6 centre din 23

La finalul comunicatului, DSP Bihor arată că începând cu 15 ianuarie, "centrele de vaccinare care vor deveni operaţionale, în conformitate cu fluxurile alocate judeţului Bihor, sunt":

Orăşelul Copiilor (2 fluxuri) şi Spitalul Pelican - ambele în Oradea

Spitalul Municipal din Salonta (1 flux)

Spitalul Orăşenesc din Aleşd (1 flux)

Spitalul Orăşenesc din Ştei (1 flux)

Secţia exterioară din Valea lui Mihai a Spitalului Municipal din Marghita (un flux).

Despre celelalte 17 din totalul de 23 centre de vaccinare pregătite în judeţ, comunicatul instituţiei arată doar că "vor fi deschide etapizat, în funcţie de disponibilitatea dozelor de vaccin".

Doar 60 de doze pe cabinet

Noţiunea de flux nefiind definită în comunicatul DSP, BIHOREANUL a contactat-o pe dr. Daniela Rahotă, pentru a o explica. Potrivit acesteia, "flux" înseamnă "cabinet medical", iar pentru fiecare "flux" (cabinet) vor fi disponibile, în perioada de început a etapei a doua, doar câte 60 de doze de vaccin pe zi.

"Momentan, acestea sunt fluxurile stabilite pentru judeţul Bihor. Un flux înseamnă un cabinet medical. Atâtea au fost stabilite. Pentru fiecare flux au fost alocate câte 60 doze de vaccin", a spus dr. Rahotă, fără a putea preciza de ce nu sunt operaţionale şi celelalte 17 centre de vaccinare din judeţ, şi nici de ce au fost alocate atât de puţine doze de vaccin pentru fiecare din cele 7 cabinete.

Aproape 1.000 de zile

Practic, acest lucru înseamnă că în intervalul orar 8.00 - 20.00, în care vor fi deschise zilnic cele 6 centre de vaccinare cu 7 "fluxuri", în fiecare vor fi vaccinate doar câte 60 de persoane/flux/zi, adică numai 420 persoane în întregul judeţ.

Ţinând cont că în iulie 2020 Bihorul avea, conform Direcţiei Judeţene de Statistică, o populaţie totală de 615.444 persoane, dacă prin absurd acest ritm nu va fi intensificat, administrarea primei doze de vaccin ar urma să se încheie în judeţ în 1.465 zile, adică aproximativ 4 ani.

BIHOREANUL a întrebat-o pe directoarea DSP de ce vor fi administrate atât de puţine vaccinuri, dr. Daniela Rahotă afirmând că decizia a fost luată "în vederea utilizării judicioase a vaccinurilor", fără a preciza de către cine anume.

Cert e că, după cum se vede, fie nu există deocamdată suficiente doze de vaccin pentru ca în fiecare centru de vaccinare imunizarea să aibă loc mai rapid, fie încă nu există suficient personal vaccinator pentru toate centrele pregătite în judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON