Pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania, întâlnirea cu publicul orădean a însemnat dragoste la prima vedere. De-atunci, cel mai mare eveniment cinematografic din România revine în oraș în fiecare toamnă, pentru a celebra bucuria de a fi din nou împreună în fața marelui ecran.
Între 2 și 4 septembrie, pentru cel de-al cincilea an consecutiv, cele mai așteptate și cele mai apreciate filme ale anului vin însoțite de creatorii lor la TIFF Oradea. Printre evenimentele deja confirmate la această ediție se numără Cine-concertul Nosferatu – capodopera horror lansată în urmă cu 100 de ani, readusă la viață pe muzica interpretată de Filarmonica de Stat din Oradea.
Biletele pentru Cine-concertul Nosferatu au fost puse în vânzare pe: https://tiff.eventbook.ro/
Bazat pe romanul „Dracula”, scris de Bram Stoker, Nosferatu poartă semnătura legendarului regizor F.W. Murnau și reprezintă una dintre operele de referință ale expresionismului german. Lansarea filmului pe marele ecran, în 1922, a revoluționat lumea cinematografiei, definind genul horror, dar a generat și valuri de controverse. La scurt timp după lansare, o instanță judecătorească a decis distrugerea tuturor copiilor, dar filmul a reușit să supraviețuiască până astăzi.
La aniversarea a 100 de ani de la premiera filmului, orădenii au ocazia să urmărească versiunea originală a filmului Nosferatu, acompaniată în premieră absolută de artiștii Filarmonicii - duminică, 4 septembrie, de la ora 21:00. Spectacolul muzical va fi completat de interpretările sopranei Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas), sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, cea care semnează și muzica originală care va însoți proiecția.
Cine-concertul Nosferatu este organizat împreună cu Filarmonica de Stat Oradea, cu sprijinul Goethe-Institut.
Ediția cu numărul 5 va aduce în Oradea o amplă selecție de filme multi-premiate, premiere de filme românești și maghiare alături de invitații lor, filme și ateliere media pentru copii, dar și o selecție eclectică de cine-concerte.
Alcarràs, premiat anul acesta cu Ursul de Aur la Berlin, Casa noastră/Utama, câștigătorul Trofeului Transilvania și cel mai votat film la TIFF 2022, precum și Evenimentul, pentru care Anamaria Vartolomei a fost distinsă cu titlul de Cea mai promițătoare actriță la Premiile César, se numără printre cele peste 30 de titluri care vor avea parte de o primă întâlnire cu publicul orădean în luna septembrie.
Din programul complex pe care organizatorii celui mai mare festival de film din România îl propun la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea nu vor lipsi noutățile cinematografice autohtone. Capra cu trei iezi, horror-ul cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi care a făcut furori la Cluj-Napoca, dar și documentarul Pentru mine tu ești Ceaușescu, desemnat câștigător al Premiului secțiunii What’s up, Doc? la TIFF 2022, vor avea parte de proiecții speciale în orașul care va deveni, pentru trei zile, capitala filmului în România.
Selecția va include și în acest an titluri din cinematografia maghiară care s-au remarcat la marile festivaluri în ultimii ani, dar și filme din secțiunea EducaTIFF, cu povești pentru întreaga familie. Printre cele mai populare evenimente din programul primelor ediții, cine-concertele vor face seară de seară deliciul iubitorilor de muzică și film.
Mai multe detalii despre TIFF Oradea 2022 vor fi disponibile în curând pe site-ul evenimentului.
***
Cea de-a cincea ediție TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Co-organizator: Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Consiliul Județean Bihor, Manifest pentru Oradea, Goethe-Institut
Prezentat de: Banca Transilvania
Parteneri: LIDL, Cemacon, Communications Media
Partener mobilitate: ATP Motors Oradea
Parteneri ospitalitate: Double Tree by Hilton, Ramada
Parteneri instituționali: Filarmonica de Stat Oradea, Oradea Heritage, Teatrul Regina Maria, Episcopia Romano-Catolică din Oradea, Sinagoga Neologă Sion.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, AaRC.ro, Bihoreanul, Jurnal bihorean, Bihari Naplo, Bihon.ro, Edron.ro
Partener de monitorizare: MediaTRUST
(Visit Oradea)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.