În premieră, Poliţia Locală a confiscat anul acesta trei maşini folosite de proprietari la abandonarea gunoiului în Oradea.
Atunci gunoiul, pierzi şi maşina!
Autovehiculele - o dubiţă Iveco, un Volkswagen Transporter şi un Volkswage Golf - au fost imobilizate în depozitul municipalităţii din strada Academiei.
"Maşinile vor rămâne în custodie până la finalizarea tuturor contestaţiilor, după care vor fi predate către ANAF pentru a fi valorificate", a declarat vineri pentru BIHOREANUL directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.
Potrivit acestuia, proprietarul autoturismului VW Golf şi-a recunoscut fapta, în timp ce deţinătorii celorlalte două maşini au contestat sancţiunile.
Aceştia au susţinut, deloc credibil, că au descărcat provizoriu gunoaiele ce ar proveni din gospodărie ori din demolarea unor construcţii şi intenţionau ca ulterior să le ridice şi să le predea la groapa de gunoi.
"Cei trei şoferi şi-au descărcat gunoaiele din maşini într-o livadă, pe un teren al CFR-ului şi pe un amplasament din Episcopia. Unul dintre şoferi şi-a descărcat maşina seara, dar doi au acţionat ziua în amiaza mare", a explicat Milian.
Prinşi în flagrant
Contravenienţii au fost prinşi de polițiștii locali în flagrant.
"Șoferii au fost surprinși în timp ce descărcau gunoaiele din mașini după ce poliţiştii locali au supravegheat zonele în care au început să apară depuneri ilegale de gunoi pentru a stăvili fenomenul abandonului acestuia în oraş", a mai spus directorul Poliţiei Locale Oradea.
Proprietara autovehicului Iveco, o firmă, a fost amendată cu 50.000 lei, iar ceilalţi doi şoferi, persoane fizice, au fost amendaţi cu 30.000 lei.
Complementar, agenţii constatatori au dispus confiscarea maşinilor şi salubrizarea locului de către contravenienţi.
"Şoferii care şi-au aruncat gunoaiele în oraş au făcut curăţenie în urma lor", a spus Milian.
1.467 de sancţiuni
Potrivit evidenţelor Poliţiei Locale Oradea, în primul trimestru al acestui an, agenţii de teren au aplicat 1.467 de sancţiuni privind încălcarea legislaţiei de mediu.
Acestea au avut ca scop descurajarea abandonării sau depozitării ilegale a deşeurilor în Oradea, precum şi colectarea selectivă a acestora.
Conform OG 92 din 2021, este interzisă abandonarea, incendierea ori îngroparea deşeurilor, iar deţinătorii acestora sunt obligaţi să le colecteze selectiv.
Persoanele fizice riscă amenzi între 30.000 lei şi 45.000 lei, iar cele juridice - între 50.000 lei şi 70.000 lei.
Suplimentar, poliţiştii locali pot dispune şi confiscarea autovehiculului folosit la transportul și abandonarea gunoiului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.