URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2023, 10:03

Povestea filantropului Dimitrie Negreanu, care a acordat mii de burse tinerilor români ortodocși. Placă comemorativă, dezvelită la Beiuș (FOTO)

Placa comemorativă a filantropului bihorean Dimitrie Negreanu de pe clădirea policlinicii din incinta Spitalului Municipal Beiuş a fost dezvelită joi, în prezenţa reprezentanţilor familiei şi ai autorităţilor locale.

În amintirea filantropului

Dimitrie Negreanu, unul dintre marii filantropi ardeleni de la sfârşitul secolului XIX, a construit imobilul în anul 1899, prin fundaţia proprie, cu destinaţia de internat de băieţi pentru liceul Samuil Vulcan din localitate şi a acordat mii de burse de studiu.

"Comerciant priceput, Dimitrie Negreanu a înfiinţat fundaţia care i-a purtat numele cu scopul de a acorda burse de studiu tinerilor români de credinţă ortodoxă cu bună purtare. În arhivele de stat sunt mii de dosare de tineri români care au beneficiat de burse într-o vreme când să dai un copil la liceu însemna o cheltuială imensă. Prin fundaţia sa, Dimitrie Negreanu a construit şi internatul de băieţi pentru liceul din localitate", a declarat pentru BIHOREANUL Dumitru Fechete, directorul complexului President din Băile Felix, unul dintre descendenţii filantropului.

La dezvelirea plăcii comemorative realizată prin grija familiei au participat, printre alţii, primarul de Beiuş, Gabriel Popa, artistul plastic Cornel Durgheu, autorul basoreliefului din bronz cu chipul filantropului Negreanu amplasat pe monument, muzeograful Vasile Todincă de la Muzeul Ţării Crişurilor şi descendenţi ai lui Dimitrie Negreanu.

Un sobor de preoţi condus de protopopul de Beiuş, Marian Vasile Popa, a oficiat sfinţirea plăcii comemorative.

"Nicolae Jiga al Beiuşului"

Trecut în umbră în timpul comunismului, Dimitrie Negreanu s-a numărat printre marii filantropi ardeleni, fiind supranumit de Teodor Neş în cartea sa "Oameni din Bihor" drept "Nicolae Jiga al Beiuşului".

Născut în 1832 în Tileagd, într-o familie de ţărani ortodocşi cu trei copii și rămas orfan de mic, Negreanu a absolvit cu rezultate bune şcoala gimnazială din Beiuş şi a făcut ucenicia în comerț.

Căsătorit în 1858 cu Augusta Moldovan, fiică de negustor, acesta şi-a deschis cea mai căutată prăvălie din Beiuş devenind cu timpul unul dintre cei mai bogaţi beiuşeni.

Familia Negreanu a avut patru copii, din care primii trei au murit la vârste fragede, iar cel de-al patrulea, Ioan Traian, a decedat la 33 de ani, în Viena, cu câteva luni înainte de a-şi finaliza studiile medicale.

"Fundaţiune de stipendii"

Rămas fără moştenitori pe linie dreaptă, iar apoi văduv începând din 1867, Negreanu avea să-și dedice viaţa comerţului şi activităţilor filantropice.

Beiuşeanul şi-a donat peste o mie de volume liceului din localitate, a construit clădirea internatului de băieţi al acestuia, şi-a lăsat propria casă ca "fundaţiune de stipendii tinerimii ortodoxe române din Beiuş şi din împrejurimile acestuia" şi şi-a donat întreaga avere fundaţiei pentru ajutorarea tinerilor români ortodocşi care studiau la orice institut public din ţară.

Decedat în octombrie 1903, filantropul a fost înmormântat, alături de soţie, în cimitirul din localitate. În 1923 Consiliul Local Beiuş a atribuit străzii principale din localitate numele Dimitrie Negreanu, denumire care s-a păstrat până la venirea comuniştilor la putere.

În prezent, Primăria Beiuş ia în calcul acordarea titlului de cetăţean de onoare al localităţii pentru filantropul beiuşean Negreanu, cel mai probabil cu ocazia Zilei Naţionale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Conștiința este Definiția Filantropului
Persoana care are succes material și conștiință = Filantrop
Postat 13 Octombrie 2023, 10:10 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON