URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2022, 16:38

Politică și bani: Liberalul Bolojan, acuzat de UDMR că a „deturnat” banii „dați de Cseke” pentru teatre și filarmonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alocațiile de la bugetul de stat pentru instituțiile de cultură din județe au devenit prilej de gâlceavă politică. Consiliul Județean Bihor, condus de liberalul Ilie Bolojan, e acuzat că și-ar fi „însușit” aproape 13 milioane lei acordați de Guvern acestor instituții prin Ministerul Dezvoltării, condus de UDMR-istul Cseke Attila, dar, în loc să-i dea teatrelor și filarmonicii, i-ar fi reținut la bugetul județului.

De fapt, afirmă directoarea economică a CJ Bihor, județul doar recuperează sumele alocate din start, de la începutul anului, așa cum de altfel a procedat și anul trecut.

CJ Bihor „a tăiat”

La aproape o săptămână după ce toți cei 35 consilieri județeni au votat, în unanimitate, rectificarea bugetului pe anul în curs, cotidianul de limbă maghiară Bihari Naplo și portalul acestuia, erdon.ro, au acuzat CJ Bihor că „a tăiat din nou banii instituțiilor de cultură”.

Potrivit articolului publicat sub acest titlu, bugetul județului a fost rectificat „în principal pentru că cele 13 milioane lei alocați de Guvern instituțiilor de cultură trebuiau incluși în buget”, dar „Consiliul Județean a grupat sprijinul în altă parte, nu acolo unde a intenționat Guvernul”, adică i-a reținut în bugetul consolidat al județului în loc să-i vireze mai departe Teatrelor Regina Maria și Szigligeti, respectiv Filarmonicii de Stat Oradea.

„Nu există nicio ilegalitate”

De altfel, publicația de limbă maghiară reia explicațiile date de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, la reuniunea de joia trecută a deliberativului. Atunci, acesta a explicat că CJ a alocat celor trei instituții de cultură bugetele integrale pe acest an, fără să aștepte alocările de la Guvern care, potrivit legii bugetului de stat, se fac prin Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care de obicei acești bani sunt virați cu întârziere, deoarece în caz contrar cele două teatre și filarmonica nu ar fi avut nici bani pentru salarii până la finele anului, ci doar „pentru primele opt sau zece luni ale anului”.

„Ca urmare, acești bani vor fi incluși în bugetul consolidat al județului. Nu există nicio ilegalitate în completarea bugetului cu sumele care vin în excedent. Fiecare instituție de cultură are propriul buget, din acest punct de vedere nu este nicio problemă”, a spus Bolojan.

De altfel, toți consilierii județeni, indiferent de orientarea politică, inclusiv cei ai UDMR, au votat rectificarea de buget în forma propusă de conducerea CJ Bihor.

„Nu e corect”

Cu toate acestea, publicația de limbă maghiară afirmă că Teatrul Szigligeti „primește puțin peste 400.000 lei din cei peste 4 milioane lei alocați de Guvern” și „chiar a apărut situația absurdă ca Teatrul Regina Maria să nu primească sprijinul de 4,6 milioane lei”, ci, prin rectificarea bugetului consolidat al județului, i s-a redus bugetul cu 1,1 milioane lei.

De asemenea, este citat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, afirmând că alocațiile financiare de la Guvern pentru instituțiile de cultură sunt alocări „suplimentare” față de cele de la bugetele consiliilor județene, așa că „este logic să ne așteptăm să se întâmple ceva în plus în instituția de cultură”, iar dacă acești bani sunt reținuți în bugetul „comun” această finanțare „nu își va atinge scopul”.

Prin urmare, Cseke sugerează un control al Curții de Conturi pe această temă și „a apreciat că procedurile Consiliului Județean nu sunt corecte din punct de vedere administrativ și nici politic”.

„Nicio deturnare, nicio hoție”

Pe de altă parte, contactată de BIHOREANUL, directorul adjunct al Direcției Economice a Consiliului Județean Bihor, Gabriela Plugar, afirmă că „nu e nicio deturnare și nu este nicio hoție” în rectificarea de buget de săptămâna trecută, procedura fiind identică cu cea de anul trecut, când politicienii nu au lansat nicio acuzație pentru că, de fapt, nu s-a încălcat nicio lege.

„Nu este nicio deturnare și nicio hoție. Noi, CJ Bihor, încă de la începutul anului, în loc să punem în bugetul celor trei instituții de cultură niște sume parțiale, le-am bugetat 100%, inclusiv cu sumele pe care urma să le aloce Guvernul prin Ministerul Dezvoltării. Nu puteam lăsa instituțiile cu bugete parțiale, pentru că asta ar fi însemnat – dacă stăteam să așteptăm banii virați prin Ministerul Dezvoltării – ca salariile aferente lunilor iulie și august ale angajaților celor trei instituții să fie plătite abia în octombrie. Acum, după ce Ministerul Dezvoltării a virat o parte din sume, nu facem decât să ne întregim bugetul din care am alocat acele sume încă de la început”, explică directoarea economică a CJ Bihor, precizând că „anul trecut a fost exact la fel”.

Gabriela Plugar afirmă că CJ Bihor, încă de la aprobarea bugetului județului pe anul în curs, a prevăzut pentru cele două teatre și filarmonică inclusiv banii ce urmau să vină de la Guvern (în total 13,088 milioane lei), tocmai pentru că de obicei aceștia sunt alocați abia după rectificarea bugetului de stat, iar acum, după alocare, i-a „recuperat”.

Celor trei instituții de cultură le-au fost alocați la începutul anului aproape 31 milioane lei (11 milioane lei Teatrului Regina Maria, 10,5 milioane lei Teatrului Szigligeti și 9,483 milioane lei Filarmonicii de Stat Oradea), din care acum CJ Bihor „recuperează” 13,088 milioane lei primiți de la Guvern (4,637 milioane lei pentru Teatrul Regina Maria, 4,427 milioane lei pentru Teatrul Szigligeti și 4,023 milioane lei pentru Filarmonica de Stat Oradea).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Stire fara surse
O pasarica pe la TV, ciripea ca , din intimplare, in Transilvania nu mai e nici o centrala de producere a curentului electric. Mai putin Termoficare Oradea, as zice eu... Ei se bat pe filarmonici si teatre
Postat 28 Septembrie 2022, 15:07 de excalibur
Hoț a fost de mic, când prăduia puii de găină de pe la vecini.
Nu s-a schimbat nimic, în afară de metodă. S-au prins și maghiarii despre ce e vorba, cei de la UDMR fiind experți în deturnări de fonduri.
Postat 28 Septembrie 2022, 14:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON