URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2022, 10:27

Pledoarie pentru o nouă disciplină: Manual de robotică și printare 3D, scris la Oradea (FOTO)

Pledoarie pentru o nouă disciplină: Manual de robotică și printare 3D, scris la Oradea (FOTO) (sursa foto: Liceul Don Orione)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Robotica și imprimarea 3D ar putea să devină discipline opționale în școli gimnaziale sau în licee, iar o echipă de profesori europeni, inclusiv de la Liceul Don Orione din Oradea, a pregătit și materialele didactice necesare.

Această disciplină i-ar ajuta pe elevi să fie mai bine pregătiți pentru piața forței de muncă, spun inițiatorii proiectului Eramus+ intitulat „Creșterea calității și a atractivității învățământului profesional prin robotică și imprimare 3D pentru o mai bună inserție pe piața muncii”, la care au participat șase școli cu profil tehnic-mecatronic din România (Liceul Don Orione), Italia, Portugalia, Cipru, Lituania și Turcia.

„Parteneriatul european a avut ca obiectiv principal facilitarea pregătirii profesionale a elevilor în domeniul roboticii și imprimării 3D, pentru o mai bună inserție pe piața muncii, principalele rezultate fiind cele trei produse intelectuale: Curriculum pentru Robotică și imprimare 3D, Ghid metodologic pentru Robotică și printare 3D și Pachet suport pentru imprimare 3D (Toolkit)”, se arată într-un comunicat transmis de Liceul Don Orione.

Materialele au fost prezentate în conferința de diseminare a proiectului, în fața reprezentanților Inspectoratului Școlar, ai Universității din Oradea și ai firmelor de profil din Oradea. De asemenea, au participat directori de școli, profesori și elevi interesați de temă.

„Acest curriculum (n.r. Curriculumul pentru Robotică și imprimare 3D) dezvoltat în cadrul proiectului își propune să fie un instrument util în predarea roboticii și a cunoștințelor tehnice în acest domeniu, pentru o gamă largă de elevi, din diverse domenii de studiu. Structura curriculumului este construită astfel încât să permită o abordare individuală a predării în funcție de grupa de vârstă și de nivelul de cunoștințe vizat la sfârșitul cursului. Materialul include toate subiectele necesare pentru predarea roboticii, de la cunoștințe de bază despre robotică, piesele mecanice, electronică, senzori, microcontrolere și programarea acestora, cât și imprimare 3D”, a spus conferențiarul Ovidiu Moldovan.

Cele două ghiduri elaborate au fost gândite ca instrumente de predare și formare, complementare manualului, și, totodată, sunt menite să stimuleze profesorii care predau informatică sau tehnologia informației și a comunicațiilor. Folosindu-se de ele, dascălii vor putea să construiască roboți ori să facă modelare 3D, alături de elevii lor.

Toate materialele didactice sunt disponibile și pe pagina de internet a proiectului, www.robotics4vet.com.

Conferința de finalizare a proiectului a cuprins și o demonstrație de imprimare 3D și roboți „linefollower” (care urmăresc o anumită linie trasată la sol).

„Proiectul a fost un succes, impactul acestuia la nivelul școlii noastre este major, iar transformările pe care le previzionăm la nivel național pentru specializarea mecatronică vor fi esențiale. Mecatronica este mediu pentru educație smart, învățare organizațională și dezvoltare sustenabilă. Acestea sunt realitățile pe care trebuie să le cunoaștem cu toții: profesori, elevi, studenți, părinți, comunitate etc”, a spus directorul Liceului Don Orione, Alexandru Stoica.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ok.
Sunt bune ghidurile. Si initiativa. Felicitari!
Postat 15 Decembrie 2022, 22:46 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON