URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2023, 11:09

Pietonalul străzii Republicii din Oradea va fi pavat cu porfir printr-un proiect de 3,8 milioane euro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pietonalul străzii Republicii din Oradea va fi pavat cu porfir printr-un proiect de 3,8 milioane euro.

"Ne dorim o zonă centrală uniformă"

Consiliul Local Oradea a aprobat joi studiul de fezabilitate al investiţiei de reabilitare a pietonalului oraşului cu votul PNL şi UDMR. Consilierii locali ai PSD s-au opus considerând lucrarea prea scumpă.

Potrivit Studiului de Fezabilitate, investiţia de 19 milioane lei vizează înlocuirea pavajului montat în urmă cu 16 ani pe tronsonul arterei pietonale delimitat de străzile Iosif Vulcan şi Gheorghe Dima.

În locul dalelor de granit, multe sărite, municipalitatea îşi doreşte montarea de plăci (7.680 metri pătraţi) şi piatră cubică (1.006 metri pătraţi) din porfir (foto jos), după modelul folosit la reabilitarea străzilor din centrul oraşului.

"Este vorba de integrarea străzii Republicii cu toată zona centrală reabilitată: Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, strada Vasile Alecsandri, strada Aurel Lazăr, şi, mai nou, a fost publicată deja licitaţia pentru strada Dunării... Ne dorim o zonă centrală uniformă", a argumentat primarul Florin Birta.

A crescut preţul!

Costurile lucrării, de circa 3,8 milioane euro, a ridicat semne de întrebare consilierilor opoziţiei.

"Am căutat nişte oferte. Efectiv, achiziţia placajului ar fi vreo 3 milioane lei. Aş vrea să vă întreb diferenţa asta de la 3 milioane lei la 19 milioane lei, care mie mi se pare sincer cam «multuţ» de unde vine?", a întrebat consilierul PSD, Adrian Madar.

La cererea pesedistului, reprezentanţii proiectului au explicat că lucrarea va fi una de amploare. Printre altele, aceasta va implica înlocuirea actualei plăci de beton de sub pavaj, cu una cu armătură pentru a suporta intrarea camioanelor de aprovizionare, înlocuirea corpurilor de iluminat, montarea tuturor reţelelor în subteran, refacerea rigolelor după un model mai complex şi montarea de plăci din porfir rezistente cu grosimi între 8 şi 10 centimetri.

"Nu vreau pavaj din China"

Primarul Florin Birta a intervenit arătând că, deşi va fi montat într-o zonă pietonală, pavajul va trebui să suporte trecerea camioanelor.

"Peste tot în ţările civilizate, de la Budapesta la Viena, zona de centru este comercială şi dimineaţa de la ora 7 la 9 – 10, maşinile de peste 7,5 tone intră pentru a face aprovizionarea magazinelor", a argumentat Birta.

Primarul de Oradea şi-a susţinut poziţia cu trimitere la lucrările de reabilitare făcute de municipalitatea orădeană în urmă cu 16 ani.

"Nu vreau să reabilităm zona cu pavaj tăiat pe navă care vine din China şi aşa mai departe, care să nu fie rezistent şi peste doi ani să avem din nou probleme", a spus edilul.

Oradea nu este Viena...

Argumentele acestuia nu au convins însă opoziţia. Pesedistul Liviu Sabău Popa a spus că "toţi ne dorim lucruri frumoase ca la Viena, dar este o anumită disponibilitate financiară din partea vienezilor şi alta din partea orădenilor".

Consilierul a spus că grupul PSD se opune proiectului nu pentru că ar fi împotriva unui proiect unitar al zonei centrale ci pentru că investiţia într-un pavaj atât de scump din banii orădenilor  nu se justifică.

"Nu se face aprovizionarea cu camioane de 7,5 tone printre terase", a protestat Liviu Sabău Popa.

În replică primarul Florin Birta a ţinut să precizeze că lucrările vor fi cuprinse într-un proiect cu finanţare comunitară.

"Nu mai veniţi cu această afirmaţie că se cheltuie din banii orădenilor. Investiţia va fi acoperită din fonduri europene la fel cum au fost reabilitate şi celelalte zone din centrul oraşului", a pus primarul capăt discuţiilor.

În final, proiectul a fost adoptat cu 19 voturi din partea consilierilor PNL şi UDMR. Consilierii PSD au preferat să se abţină de la vot pentru a arăta că sunt de acord cu proiectul dar nu în această formă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
vasi/adi13
când am zis ca Bolojan ne-a dat mașini, Bolojan a făcut si face infrastructura pt mașini ca e pasaje sau parcuri industriale.
Postat 23 Decembrie 2023, 20:15 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Numarul de masini a crescut in ttoata tara, nu datorita lui Bolojan, in urma cu 15 ani cu 2000 euro luai o Dacie 1300, ca era taxa de prima inmatriculare, acum cumperi masini cu 500-1000 euro. Iar nr de masini s-a triplat si in Oradea si in Vaslui sau Teleorman. Nu minti ca Bolojan nea dat masini. Iar daca tu dormi sub pod si in pasaj, aia nu aduce bunastare. Bolojan a luat Oradea cand era pe locul 7 pe tara in clasamente la salarii si bani, acum e pe locul 37, da mai sluga suntem foarte dezvoltati. Centura a facut-o Filip, si nu uita ca Bolojan 2-3 nici nu a vrut sa auda fonduri UE, Filip a fost cel ce a inceput proiectele pe fonduri UE ca atunci urma sa intram in UE, si a pregatit proiecte, pe care Bolojan le-a pus el in practica, dar uiti cum se opunea Bolojan cand era prefect ca Bazinul Olimpic, la tram Siemens, si la centuraa s-a opus ca vai doamne terenurile oamenilor. Dar oamenii nu stiu astea , si nici tu nu stiai ca atunci erai un nimic, bine si acum esti un nimic. Tu esti ca Simion repeti ce auzi de pe la altii de pe facebook. Si mai lasa-ne ca si alte orase au facut centuri, parcari , parcuri industriale doar ca nu au platit 1 mill euro pentru propaganda.
Postat 23 Decembrie 2023, 18:42 de vasi13
excalibur
Problema e ca propaganda USR ca tine ne spune ce fain a fost atunci, foarte fain era atunci cu străzi în centru pline de noroaie, cladirile in paragină, tramvaiele putrezite doar 3 poduri, drum de centură vai si amar de el, spitalele vai si amar, rețeaua de termoficare dezastru, fără parcuri industrială, fără parcări ( atunci nu erau atatea mașini, dar sper ca nu ești asa prost ca PINO, sa nu vezi că numărul mașinilor a crescut si asta înseamnă bunastare ), acolo, gradinite, creșe renovate, că le vezi si tu, dar unghiul USR vede doar afișe NOAPTEA CA HOȚII, deci HOȚII STRIGA HOȚII ::::))))
Postat 22 Decembrie 2023, 21:59 de Sandu2100
@pinonel
Ma umple groaza de la patania ta...Chiar ma gindesc daca mai avem timp sa fugim unde om vedea cu ochii, din fata "Locomotivei" , era sa adaug PNL. Iti recomand, cu voia proprietarului acestui stabiliment, un tip interesant, cam de virsta noastra: [ https://trenduri.blogspot.com/2023/12/altfel-despre-revolutie.html ]. "oamenii încep să conștientizeze că acum nu e bine! Nu e bine deloc: mai bine spus, e un dezastru! Iată de ce propaganda e disperată să demonstreze că atunci era mult mai rău. Oamenii ca mine știu bine cum era atunci, dar, la fel de bine, știu cum e acum." " Starea de fapt de acum este una de pre-revoluție. Dezlănțuirea pe care-o vedem acum din partea propagandei este semnul slăbiciunii absolute a sistemului. Indiferent câți bani se bagă în propagandă, eficiența sa e mai redusă decât cea a Cântării României. E drept, există forme mai perverse, precum platformele de streaming sau rețelele sociale. Dar, cu toate acestea, sistemul scârțâie din toate încheieturile sale. Filmele de-acum sunt asemeni filmelor nord-coreene din perioada pre 1989. Chiar și bancurile care circulă au ajuns similare celor care erau date în programul de Revelion. Doar sexualizarea e infinit mai mare. Astfel, întrebarea pe care mi-o pun în aceste momente e una cât se poate de umană: „Ce să sărbătorim sărbătorim? Revoluția care a fost sau cea care o să vină?”."
Postat 22 Decembrie 2023, 21:29 de excalibur
In sfarsit un nou santier in centrul orasului...
Speram sa si tina vreo 5 ani ca asa ii frumos la noi... Poate de data asta iluminatul si mobilierul urban vor rezista putin mai mult decat data trecuta.
Postat 22 Decembrie 2023, 19:17 de cristianteofil
Pinonel
O să-i votăm pe PNL, politistul local nu are nicio treabă in acest articol dar tu esti propagandist USR-ist. Încearcă dupa alegeri treaba cu frânghia, iti aduc eu săpun, îți împing si scăunelul sa nu te ai pe conștiință.
Postat 22 Decembrie 2023, 19:00 de Sandu2100
localii si...
.... biroul pt disciplina in c-tii. Va expun propria experienta, apoi trageti singuri concluziile. In urma cu ceva ani un oarecare bradea gheorghe calin m-a amendat cu o mie de lei pt ca mi-am permis sa schimb geamurile la acoperis. Am castigat in instanta cu ajutorul DEX-ului. ,,Agentul constatator a vrut sa spuna fereastra, dar a spus geam", a afirmat jurista primariei. Corina Pop nu s-a gandit nicio clipa ca explicatia era simpla: nivelul de (in)cultura al agentului. Intrebare: vreti ca asemenea specimene sa interactioneze cu voi? Daca DA, votati-i pe penalii birtinezului! P.S Si agentul si jurista se pot adresa instantei, dar sa stie ca in fata instantei pot face proba veritatii, conf. art. 207 cp
Postat 22 Decembrie 2023, 18:49 de pinonel
Alo propaganda
Ce aveți mă :::))) Ce nu va place ::::)))
Postat 22 Decembrie 2023, 15:22 de Sandu2100
Mai putea rabda
Pavajul actual mai putea răbda mult și bine și cu banii respectivi se putea face altceva util și mai prioritar. O stradă neasfaltată, o extindere de utilități de apă/canalizare, o schimbare a unui mobilier într-un liceu etc. Orice altceva dar nu risipirea banilor.
Postat 22 Decembrie 2023, 15:16 de georgemarian
Verde
Atâta de oribile sunt terasele alea de toate felurile si se tot lărgesc ca doi oameni abia mai pot trece unul lângă celălalt. Puneți dracului copaci pe mijloc ca-s vara 80 de grade la nivelul porfirului!
Postat 22 Decembrie 2023, 15:14 de Robi
Pentru thumbsdown&dislike
Porfirul e chiar misto, no offence. Mi-as pune si eu citiva metri patrati de trotuar. Stie cineva o filiera, un pret pe mp?
Postat 22 Decembrie 2023, 12:06 de excalibur
Cit e halatu'?
Alo,propaganda...nu conteaza pretul, nu v-ati prins?? Pretul conteaza cind se taxeaza oradenii in prostratie. Atunci se taie subventii, ne aliniem la normele UE, punem repartitoare. Cred ca lucrarile astea nici macar nu se mai nasc in mintea edililor. Cred ca e o suveica bine pusa la punct, practic vin firmele peste noi cu marfa in geanta. Se stie ca Oradea e solvabila (oare?) si plateste oricit, avind spatele asigurat ... Restul e poveste
Postat 22 Decembrie 2023, 11:48 de excalibur
Schimbare in bine
ma bucur ca se schimba.. pavajul de acuma de pe vremea lui Petru Filip arata oribil si ii prost pus.. numa sa nu dureze mult lucrarile ca s multe santiere deja in oras.. si comerciantii sa nu sufere din nou
Postat 22 Decembrie 2023, 11:34 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON