URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Corso la refăcut! După nici două decenii de la reabilitare, principala pietonală din Oradea trebuie dată la refăcut (FOTO)

Corso la refăcut! După nici două decenii de la reabilitare, principala pietonală din Oradea trebuie dată la refăcut (FOTO) DE LA CAPĂT! Corso-ul orădean poate intra oricând în lucru din cauza degradării avansate. Sistemul de iluminat este scos din funcțiune, dalele sar din pavaj, iar o parte dintre capacele de canal s-au înfundat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strada Republicii trebuia să fure privirile. La 15 ani de la lucrările de modernizare şi pietruire, azi fură doar pământul de sub picioarele trecătorilor. Dalele din granit au denivelări în care tocurile pantofilor de damă se rup ca grisinele şi iarna alunecă precum pe patinoar. 

"Pietonalul va intra în reabilitare cu fonduri europene. Cel mai probabil lucrările vor începe anul viitor", promite primarul Florin Birta.

"Pavajul este montat strâmb!"

La un deceniu şi jumătate de la modernizarea pietonalului, în februarie excavatoarele au intrat în pavajul din granit. Pentru a creşte viteza de execuţie în plin sezon de încălzire, Termoficare Oradea a contractat două firme care să înlocuiască reţelele din subteran. Lucrările au fost împărţite în două loturi, din care primul, între Piaţa Ferdinand şi strada Roman Ciorogariu, a fost preluat de Igna Construct, iar cel de-al doilea, până în strada Dunării, de Crito Prod. 

Înlocuirea conductelor, desfăşurată cu restricţionarea traficului pietonal, s-a lăsat cu reducerea vadului comercial, spre nemulţumirea comercianţilor, şi cu dezbateri aprinse în spaţiul virtual despre calitatea lucrărilor. "Pavajul de pe Corso este montat strâmb şi în bătaie de joc. Bucăţile de piatră cubică sunt intercalate, negre cu gri sau pur şi simplu lipsesc", a reclamat un orădean. Capacele de canal nu sunt montate la nivel cu pavajul, iar în unele zone acesta este montat în valuri, astfel încât bălteşte apa. Şi exemplele ar putea continua...

Defecţiuni "istorice"

Sesizat de BIHOREANUL, viceprimarul Marcel Dragoş a cerut luna trecută conducerii Termoficare să pună presiune pe lucrători ca să aducă pavajul la starea iniţială. "Acolo unde defecţiunile pot fi imputate constructorilor, aceştia le vor remedia", a promis vicele.

Lucrurile s-au dovedit, însă, mai complicate. Reprezentanţii Crito Prod, care a operat pe tronsonul incriminat, s-au disculpat: "Noi am lucrat doar la reţeaua de termoficare, pe mijlocul străzii. Zonele care apar în reclamaţii, cu piatra cubică intercalată sau cu capacul de canal lăsat, nu au fost afectate de şantier. Problemele sunt mai vechi", spune patronul firmei, Alexandru Criste. 

De altfel, constructorii au demonstrat cu fotografii şi filmări făcute înaintea deschiderii şantierului că defecţiunile erau vechi, dar au sărit în ochi abia după deschiderea şantierului.

"Adevărul este că pietonalul străzii Republicii necesită o reabilitare din temelii", admite viceprimarul.

"Nu mai poate rămâne aşa"

Primarul Florin Birta (foto) recunoaşte că pavajul arată jenant, în comparaţie cu faţadele reabilitate ale palatelor din zonă. Bucăţi de pavaj sunt desprinse sau distruse, guri de canal sunt dislocate, canalizarea pluvială acoperită cu grătar metalic se revarsă la o ploaie mai serioasă, iar iluminatul din pavaj, amintind de balizajul unui aeroport, a fost scos din uz de aproape 10 ani. Mobilierul stradal, cu băncuţe incomode şi jardiniere cubice scorojite de vreme, este şi el de mult depăşit. 

"Principala arteră pietonală nu mai poate rămâne aşa. Intenţia noastră este ca anul viitor să demarăm lucrări de înlocuire pavajului după modelul celui din Piaţa Ferdinand", spune Birta. Primarul ia în calcul reabilitarea pietonalului până la intersecţia cu strada Dunării şi vrea ca lucrările să fie finanţate din fonduri europene.

Un studiu cu soluţii 

În pregătirea investiţiei, municipalitatea a comandat un studiu care să ofere soluţii cu privire la modul în care va trebui să arate pavajul din strada Republicii, materialele ce vor trebui folosite şi investiţia pe care o presupune.

Documentul ar putea intra în dezbaterea Consiliului Local luna viitoare. "Contractantul va trebui să ne prezinte mai multe variante cu privire la pavaj şi mobilierul urban. La fel, ne va spune dacă se păstrează actualul iluminat de la nivelul solului şi, dacă da, cum va trebui să arate", spune şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, Sebastian Marchiş (foto).

Soluţiile vor trebui să prevadă şi valoarea estimată a investiţiei. "În principiu, dat fiind că problemele din subteran au fost rezolvate, se pune doar problema înlocuirii pavajului şi eventual a sistemului de iluminat", spune un specialist în construcţii.

Pregătiri de licitaţie

Având în vedere că pavarea cu porfir şi granit, după cum îşi doreşte Primăria, costă între 60 şi 80 euro metrul pătrat, la cei 10.900 metri pătraţi, cât măsoară strada Republicii între Piaţa Ferdinand şi strada Dunării, investiţia ar fi undeva între 654.000 euro şi 872.000 euro. 

În funcţie de suprafaţa reabilitată, costurile cu iluminatul public şi mobilierul stradal dorit de Primărie, cu bănci "inteligente" cu Wi-Fi şi posibilitatea de încărcare a telefonului mobil, suma ar putea fi mult mai mare.

Sarcina atragerii fondurilor necesare a revenit Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. "Proiectul ar putea fi finanţat prin axa de mobilitate urbană referitoare la încurajarea traficului pietonal. Linia de finanţare ar putea fi deschisă în vară, dar până atunci lucrarea ar putea fi scoasă la licitaţie", afirmă directorul DMPFI, Marius Moş (foto).

"Vor alunga clienţii!"

Perspectiva redeschiderii unui şantier îi îngrijorează pe comercianţi, mai ales că unii au prins şi lucrările precedente. "În 2006, când s-a pietruit strada Republicii, în loc de 6 luni ne-au ţinut în şantier aproape 2 ani. Din cauza lucrărilor, oamenii s-au învăţat să meargă la mall, iar vânzările ne-au scăzut la jumătate şi nu şi-au mai revenit", spune Anamaria, angajată la magazinul de încălţăminte Durabil.

Bogdan Maier, proprietarul magazinului Ima Kids, e sceptic: "Toţi suntem de acord că zona pietonală trebuie să arate mai bine, dar pentru noi preţul este mare. După doi ani de pandemie, urmaţi de război şi criză economică, doar noi săpături care să alunge clienţii ne mai lipseau!".

Agenţii economici sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât sunt siguri că municipalitatea nu le va oferi nicio compensaţie. "Ar putea să ne scutească măcar de impozitul pe clădire", spune proprietara unui magazin.

O pietonală cu probleme...

Comercianţii sunt de părere că, dacă tot vor începe, lucrările ar trebui să se desfăşoare pe tronsoane, cu mai multe echipe în paralel şi, mai ales, în afara perioadei estivale. "Vânzările pe Corso sunt ţinute de turişti. Şi aşa, după câteva săptămâni de la declanşarea războiului din Ucraina, numărul lor a început să scadă", spune patronul magazinului King Art, Papp Zsolt. 

Cumpărătorii orădeni sunt şi ei mai puţini. "Oamenii sunt comozi, nu le place să parcheze la distanţă. Decât să lase maşina pe malul Crişului sau în parcările supraetajate, preferă să meargă la mall şi să parcheze în faţa magazinului". La fel ca vecinii săi de pe Republicii, Papp nu se opune reabilitării pietonalei, dar se teme de efectele lucrărilor asupra afacerii. "Sper să ţină cât mai puţin, pentru că altfel multe firme nu vor rezista", zice el. 

Pentru agenţii economici, reabilitarea preconizată provoacă mai mult îngrijorare decât bucurie. Se ştie că mai binele este duşmanul binelui...


REABILITAT DE MÂNTUIALĂ
Au înjumătăţit piatra cubică!

Precedenta reabilitare a străzii Republicii a fost aprobată de Consiliul Local în 2005. Lucrările, atribuite firmelor Construcţii Bihor şi Trameco, au început în 2006, cu termen de execuţie de 6 luni şi o valoare de 4,6 milioane lei, dar s-au prelungit la aproape un an şi jumătate.


(Foto arhivă)

Mai mult, pentru a cumpăra doar jumătate din cantitatea de granit, fosta administraţie a tăiat pietrele cubice în două, lucru care a afectat decisiv calitatea lucrării. Fixat într-un pat de nisip, pavajul prea subţire a început să se disloce imediat după montare, lăsând porţiuni "ştirbe", pe care Primăria Oradea vrea să umple acum, cu materiale de calitate superioară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
"arătăm a oraș care nu știe ce să facă cu banii"
Cum nu stie? Banii se iau cu imprumut. Iar daca vrei mai multi bani decit ai voie, faci "double bet" ... [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bagati-in-datorii-oradea-ia-cel-mai-mare-imprumut-de-dupa-revolutie-de-40-milioane-euro-continuand-dezvoltarea-pe-credite-168010.html ]. Citam, "Ca până acum, banii au fost împrumutați tot prin două credite, pentru ca orașul să se poată conforma prevederilor Legii 14/2021, care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui credit contractat de o administrație locală." . Nu pot ei sa ne dea cit putem noi imprumuta...
Postat 20 Mai 2022, 10:14 de excalibur
Așa arată proiectul "marilor arhitecți" ai orașului.
Proiectant Luncan. Producător de pietre Videanu. Ordonator de credite Filip. Urmează, peste nici două decenii "noua ordine orădeană" cu rezultatele dezastrului pregătit în zilele noastre, care o să ducă la utilizarea strict ocazională a centrului istoric din Oradea.
Postat 20 Mai 2022, 08:13 de KP
risipă
arătăm a oraș care nu știe ce să facă cu banii. ca și viitorul centru cultural - complet inutil câtă vreme avem săli de spectacol și spații de conferințe nefolosite - investiții nefinalizate sau inițiative cetățenești respinse. un nou prilej de sifonat bani europeni și din alocările guvernamentale. de urmărit ce firmă va primi lucrarea și cum o va executa. cât despre oportunitatea deciziei, am spus mai sus. e ca și cum ai zugrăvi a 11-a oară o casă care are igrasie
Postat 19 Mai 2022, 21:59 de cvm
"primaria a comandat un studiu care sa ofere solutii"
de ce nu un concurs de proiectare, cu arhitecti de renume, Unde sa se Puncteze si Durabilitatea investitiei, unde sa re-puna in valoare acele inele de marmura de pe vremea comunista, imbinate cu noi idei contemporane. Zic sa NU mergem doar la a pava toata strada cu porfir si granit rezistent, ca si la Crisul, dat fiind ca e principala pietonala de reper a orasului. Sa facem ceva de calitate, daca tot o facem, pe langa ca nivelam pietrele sa nu fie balti...
Postat 19 Mai 2022, 19:20 de unu
Tot e bine, ca mentionezi rar si aleatoriu administratia.
Dar ne bestelesti crunt, temeinic, pe noi, cetatenii. Bref, noi ne intindem o plapuma, administratia zece, valoric vorbind. Eu am incheiat aici, i’m running out of stamina, cum ar zice frantuzu (ironic vorbind).
Postat 19 Mai 2022, 17:19 de CalinWn
@calinwin
Economic vorbind nu e un avantaj sa ai(sau sa construiesti) cladirea decat daca e de neinchiriat(nu sunt clienti sau cladirea e nepotrivita). Iti repet, faptul ca spatiul e deja al tau si nu trebuie sa platesti chirie altcuiva nu inseamna ca afacerea e mai buna cu ceva. tu trebuie sa castigi din activitate inclusiv chiria pe care ai lua-o pe spatiul tau, dobanda pe care ai lua-o pe investitia ta. Ca daca nu faceai afacerea dadeai spatiul in chirie si puneai banii la banca si castigai lunar sumele respective fara activitate. E o problema cu modul in care multi antreprenori isi fac si organizeaza afacerile. Pt romani 'fezabilitatea' e un fel de autorizatie sau ceva, nu un rezultat al unui calcul economic. N-aveti decat sa dati cu minusuri cat vreti, cifrele sunt cifre, puneti mana si invatati cum se calculeaza o afacere inainte de a face investitia propriu-zis. Ca e disproportionat de mare chiria cu valorile afacerilor, ca statul face pe drac'n'4 sa bage bete in spite in economie, asta asa e. Sa va ganditi data viitoare daca mai dati >100k EU pt un apartament de rhat de 3 camere pt ca chiria e strict legata de valoarea proprietatii si valoarea pietii nu de primarie. Cata vreme dam bani mai multi pe spatii fara sa ne creasca proportional si salariile, chiriile vor creste disproportionat.
Postat 19 Mai 2022, 16:10 de nihil
imagine vs durabilitate: 3-0
bine semnalat mai jos, totul se face pentru imagine si orgoliu, nu pentru functionare calitativa si durabilitate. /// revenind la parcuri - voi ati vazut ce mobilier / bancute sunt in parcul de langa zoo spre muzeu? ati vazut ca e iarba de 1 m? nici macar de tunsul ierbii nu reusesc sa se ocupe corect, d-apoi de intretinerea aleilor pietonale...
Postat 19 Mai 2022, 14:41 de roger
Eu subliniam o stare de fapt.
E un avantaj sa nu platesti chirie, avand in vedere pretul in crestere pe masura imaginii orasului, imagine ce nu se sustine in strada. S-a pariat pe turism, care nu a existat in pandemie si contextul actual. Oricum era un turist sindical, via Felix, nu degeaba nu se publica niste date reale. Prin date reale inteleg, nivelul cazarilor peste noapte, e singura modalitate facandu-se pe baza de buletin. Sa nu ma indepartez prea tare, sunt 7-8 ani de lucrari continue, Unirii, Alecsandri, Ferdinand, cum stimuleaza primaria revenirea in urma acestor impedimente? Cum stimuleaza dupa pandemie? Marind taxe si impozite.
Postat 19 Mai 2022, 10:51 de CalinWn
@calinwin
'cine trebuie sa plateasca chirie, nu are propriul spatiu, da chix'. Nu ca nu ai dreptate cu restul dar daca o firma nu da chix doar fiindca nu sta in chirie in spatiu inseamna ca afacerea nu e fezabila, mai bine o inchide si da in chirie spatiul, iese mai castigata firma, proprietarul. Faptul ca spatiul este al tau nu inseamna ca in calculul afacerii nu trebuie sa tii cont de valoarea chiriei chiar daca ti-o platesti tie. Afacerea e buna atunci cand esti pe plus dupa scaderea tuturor cheltuielilor aferente activitatii(se estimeaza chirie chiar daca cladirea e in proprietate sau macar amortismentul investitiei care e egal cu chiria - pt a se evalua daca afacerea e fezabila in conditii normale cu spatiu inchiriat si bani imprumutati de la banca). Daca dupa toate astea ramai constant pe plus atunci afacerea e fezabila, rentabila, cum vreti sa-i spuneti. Altfel doar muncesti de gratis, mai bine dai spatiul in chirie sau i-l vinzi si nu iti mai freci chelia cu activitatea, practic te fraieresti singur nesocotind chiria doar fiindca nu trebuie sa ti-o platesti. Mall-urile au preluat comertul din centru... ce sa zic ce comert era si inainte de prima modernizare.. era comert doar fiindca alternativa era la piata daca doreai varietate. In secunda in care s-au deschis mall-uri oamenii au mers acolo fiindca acolo au gasit marfa in varietatea si la pretul asteptat, nu din cauza ca se lucra la pavajul din centru. Oricat de rau sau bun a fost pavajul, in si dupa tranzitie oferta de pe republicii a fost slaba tot timpul. Cu exceptia halelii. Uite, magazinul Crisul nu a fost asa de afectat de acces propriu zis dar tot nu e asa de plin ca mall-ul.
Postat 19 Mai 2022, 10:10 de nihil
Asta e nimic....
... fata de ce va fi peste 10-15-20 de ani, cand le vor veni randul ,,lucrarilor" nășite\moșite de birtinez&gasca! Si nu-s deloc putine! Si-s niste mizerii, nu-s nici la 50% din calitatea lucrarii de pe Corso, care si ea e o batjocura.
Postat 19 Mai 2022, 09:57 de pinonel
II de mirare?
De ce credeti ca firma care a pus acuma inapoi prost bucatele de piatra a facut lucru prost? Au stiut ei deja ca o sa fie oricum refacuta, macar o sa aiba primaria inca un motiv sa zica ca n-am ce sa facem, trebuie refacut... Inca n-ati vazut ca totul se face de la bun inceput prost ca sa poate reface/repara in cateva ani? Toate pietele au fost "modernizate" iar dupa aceea in 2-4 ani a venit primaria ca demoleaza piata si face una noua sau parcare sau bloc sau da in chirie la Mega... "modernizarea" de acuma pe Cantemir-Nufarul, au ales pe bulevardul respectiv ca acolo e cel mai bun sinele de tramvai, nu se schimba numai in curba vis a vis de Electrica, in rest o sa fie pavata cu gazon si "vezi am modernizat bulevardul" pentru 10milioane de euro pentru cele 2.5km... si in 5-10 ani incepem din nou ca baza drumului nu se repara, numai au frezat in mare parte asfaltul si se toarna una nou, sinele trebuie schimbate ca acuma in 2022 au aprox 18-20 de ani cand au schimbat si in general ne trebuie schimbate in fiecare 20-25 de ani... Facem totul prost pentru sume mari, oricum sunt bani UE, iar in cateva ani reparam ce am facut prost de la bun inceput
Postat 19 Mai 2022, 09:14 de cititor_
O greseala atrage alta.
Sistemul de iluminare a dat chix la cateva luni de la inaugurare, probabil la prima furtuna puternica, dupa ce a atras toate ironiile fiind asemuit unei piste de aterizare. Proiectul respectiv era gresit atat estetic cat si functional. Cum ambele firme exista, ba una e tare prospera din lucrari publice-Constructii Bihor, a liberalului Ghilea, sper sa fie blocate de la licitatie. Lucrarile de acum au scos la iveala ce era evident, nimic senzational. Cat despre viitor, am o dilema, sper ca lucrarea sa fie mai calitativa ca cea din Unirii, pe care se pare nu o mai observa nimeni. Nu cumva se asteapta iesirea din garantie? Comertul a fost afectat iremediabil de toate aceste lucrari. In Ferdinand sunt mai multe spatii de inchiriat decat active, cine trebuie sa plateasca chirie, nu are propriul spatiu, da chix. La aspectul asta ar trebui sa lucreze administratia, inflorirea comertului, crearea unui mediu propice, nu la imagine.
Postat 19 Mai 2022, 09:02 de CalinWn
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON