URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2019, 14:52

Piață în culori: șase care alegorice împodobite cu zeci de mii de flori, expuse în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șase care alegorice, între care unul care reprezintă dansatori în straie populare din zona Beiușului și din Debrețin, dar și unul spectaculos în care Sfântul Ladislau este "portretizat" salvând o femeie răpită de cumani, au atras zeci de orădeni, miercuri, în Piața Unirii. Curioșii pot să le admire până la ora 17.

Piaţă colorată

De această dată, alaiul nu a mai străbătut un traseu prin oraş, carele staţionând direct în Piaţa Unirii. 

Orădenii şi turiştii au început să se adune în jurul orei 12 în jurul carelor. Cei mai bucuroşi au fost copiii, care abia aşteptau să îşi facă poze lângă uriaşele construcţii din flori.

Unul dintre care a fost cel realizat în comun de Oradea şi Debreţin care prezintă două cupluri de dansatori îmbrăcaţi în portul popular din zona Beiuşului, respectiv în cel din zona de graniţă a Ungariei.

Un alt car expus în Piaţa Unirii a fost cel cu coroana Sfântului Ştefan, care se realizează în fiecare an la Carnavalul Florilor din Debreţin.

De asemenea, orădenii au putut vedea carul realizat în comun de autorităţile judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar denumit "Dă-ne azi pâinea cea de toate zilele".

Cel mai fotografiat car a fost "Legenda Sfântului Ladislau", realizat pentru a omagia vizita Papei în România.

"Scena reprezintă o legendă în care un luptător al cumanilor fură o tânără, iar Ladislau reuşeşte să îl înfrângă şi să o salveze pe fată", a povestit reprezentantul Asociaţiei Sfântul Ladislau, Zatykó Gyula.

În caravană a mai fost şi carul realizat de regiunea Tayoma din Japonia împreună cu oraşul Debreţin, care ilustrează "Dansul leului roşu şi leului alb", dar şi cel al mall-ul Forum din Debreţin, acesta din urmă reprezentând mai multe accesorii care completează ţinuta unei femei, printre care un pantof şi o poşetă.

Carele pot fi admirate până la ora 17. Joi, alaiul va pleca într-un tur prin câteva localităţi din judeţ: Biharia, Tămăşeu, Roşiori, Diosig şi Săcueni.

Fără paradă. Ce cred orădenii

Mulţi orădeni s-ar fi aşteptat să vadă şi o paradă de majorete şi dansatori, la fel ca în anii precedenţi. "În fiecare an veneam să le văd, dar acum fără momente artistice şi-a pierdut farmecul", a spus orădeanca Timea Floruţ.

Iniţial, municipalitatea trebuia să amplaseze o scenă în Piaţa Ferdinand, unde ar fi urmat să evolueze trupe şi artişti locali pe perioada staţionării carelor. "Din păcate nu s-a prezentat numai o trupă care voia să cânte pe scenă, aşa că am hotărât să se ţină doar concertul pianistului Balázs Havasi", a explicat Zatykó Gyula.

Alţii s-au bucurat că nu a fost programat nicio paradă. "În fiecare an era foarte cald şi trebuia să mergem după care. E mai bine că vin direct aici, e mai liniştit", a spus o altă orădeancă.

În Oradea, Carnavalul Florilor se va încheia cu un concert al celebrului pianist maghiar, Balázs Havasi. Biletele s-au vândut rapid, organizatorii de la APTOR - asociaţia din subordinea Primăriei însărcinată cu promovarea turismului - suplimentând cele circa 2.300 de bilete iniţiale cu încă peste 400, care s-au epuizat şi ele în câteva ore.

Caravana florilor a fost adusă în Oradea în urma parteneriatului dintre Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, din subordinea Primăriei, şi reprezentanţii autorităţilor din Debreţin. De altfel, festivalul din Oradea este o versiune mai mică a tradiţionalului Carnaval al Florilor din oraşul de peste graniţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON