URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2023, 12:49

„Phoenix. Povestea”, proiecție specială la Cinema Palace din Oradea, în prezența lui Nicu Covaci (VIDEO)

„Phoenix. Povestea”, proiecție specială la Cinema Palace din Oradea, în prezența lui Nicu Covaci (VIDEO) Foto: captură Phoenix - Povestea (stânga) / Nicu Covaci, Facebook (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„O stare emoțională pe care trebuie să o avem” este ceea ce transmite filmul „Phoenix. Povestea”, în opinia lui Nicu Covaci, fondatorul trupei. Acesta îi așteaptă pe orădeni să descopere cei 60 de ani de activitate a formației Phoenix, transpuși nostalgic în documentarul ce va avea o proiecție specială din data de 28 martie, la Cinema Palace.

Filmul surprinde imagini nevăzute până acum de public, și transmite spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. Locurile la eveniment sunt limitate.

Din propria cenușă

„Phoenix: Povestea” este un documentar românesc despre formația Phoenix, ce marchează împlinirea a șase decenii de activitate a formației conduse de Nicu Covaci.

Este povestea trupei, „așa cum a fost trăită de numeroase generații de fani și transpune cinematografic, la aniversarea a șase decade de activitate, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix”, transmit realizatorii în invitația adresată publicului.

Filmul conține imagini de arhivă inedite, care n-au mai fost prezentate public, oferite de Ioan Cărmăzan, președinte UARF, și de Dan Chișu, regizor. Documentarul a fost regizat de Cristian Radu Nema în colaborare cu Mimis Ravanis, actorul Rareș Andrici este vocea care narează, iar Oana Cocea semnează scenografia.

„Trupa a renăscut de fiecare dată din propria cenușă, iar povestea fenomenului Phoenix nu are nici început și nici sfârșit. Principalul scop al documentarului este de a insufla tuturor generațiilor de fani această emoție a transmutației, puterea de a depăși orice obstacol, păstrând aproape valorile fundamentale: importanța tradițiilor, tăria de caracter, curajul de a explora necunoscutul. Principiul călăuzitor al transformării Phoenix este reînnoirea, însă forța schimbării nu poate veni decât din interior”, afirmă regizorul Cristian Radu Nema.

Întâlnire cu Nicu Covaci

„Toți cei care au venit în Phoenix s-au identificat cu mesajul clar al Phoenix-ului, din convingere și talent. Au fost și oameni sensibili, de aceea au putut să transmită energie și să creeze fenomenul de rezonanță. Este fenomenul decisiv: rezonanța între noi și public. Asta înseamnă că mesajul a fost transmis corect”, a precizat liderul trupei Phoenix, Nicolae Covaci.

„Phoenix. Povestea” a avut parte de o premieră de gală în toamna anului trecut, la Sala Palatului din București, în prezența fondatorilor și a unor membri marcanți din istoria grupului din toate generațiile: liderul formației, fondatorul Nicu Covaci, membrul fondator Mony Bordeianu, membrii formulei consacrate: Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Valeriu Sepi, Mani Neumann, dar și ai formulei actuale.

Și orădenii vor avea șansa să se întâlnească cu Nicu Covaci și să participe în prezența echipei, la proiecția filmului „Phoenix Povestea”, în data de 28 martie, de la ora 19, la Cinema Palace.

Baniciu, emoționat până la lacrimi 

„Filmul este o poveste filozofică. Toate fazele acelea admirabile creează o nostalgie nemăsurată. Impresia mea este că până în final filmul e foarte, foarte frumos. Are viață. Asta înseamnă ca nu s-a muncit de pomană. Pentru cei care nu știu despre ce e vorba e important să afle care a fost ideea de la care a plecat Phoenix-ul și ce s-a întâmplat după aceea. A venit cavalcada asta de imagini care și mie mi-au trezit emoții aproape de lacrimi, multe dintre ele nu le-am văzut și m-au dus înapoi în timp. Fiecare dintre noi, cei care am participat activ la nebunia asta, am fi putut reacționa în felul ăsta. Filmul e sentimental”, spune Mircea Baniciu, fostul solist Phoenix.

Versurile eminesciene care încheie filmul sunt simbolice pentru povestea Phoenix: „Dar din cenușă reînvie iară, / Minune scump-a lumii acesteia. / El moare azi, în forma-i, dar ideea / Chiar și de vrea nu poate să mai moară”, la fel cum formația, întocmai ca legendara pasăre, are harul de-a renaște „din cenușa-i proprie și din propriu-i scrum, astăzi ca și mâine, pururi și acum!”.

Phoenix a fost înființată în 1962 și a avut o evoluție impresionantă, fiind o deschizătoare de drumuri în muzica românească și abordând numeroase subgenuri ale rock-ului: beat, rock psihedelic, hard rock, rock progresiv, etno rock, inspirat din folclorul românesc autentic.

Biletele la proiecția specială a filmului documentar „Phoenix. Povestea”, în prezența lui Nicu Covaci, sunt limitate și pot fi cumpărate de pe www.cinemapalace.ro, aplicația mobilă cinemapalace.app și de la Cinema Palace.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON