URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2023, 07:55

Phoenix a umplut curtea Cetăţii din Oradea în a doua seară a Festivalului Medieval (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Versurile pieselor "Nunta", "Fata verde", "Mica ţiganiadă", "Mugur de fluier" ori "În umbra marelui URSS" au răsunat sâmbătă în curtea Cetăţii din Oradea, unde o mulțime de fani au cântat alături de legendara trupă Phoenix. Concertul a avut loc în cea de-a doua seară a Festivalului Medieval.

Cu un orădean în trupă

Concertul a început la ora 20, după încheierea celei de-a doua runde a Campionatului Mondial de turnir cu lance solidă, care a avut loc în şanţul fortăreţei.

Curtea Cetății s-a umplut de fani, inclusiv din generațiile mai tinere. În public au putut fi văzuți astfel și adolescenţi care fredonau cu patos melodiile celor de la Phoenix. 

Trupa a apărut pe scenă cu liderul Nicu Covaci la chitară, alături de orădeanul Vlady Săteanu la bas, soţia lui, Lavinia Săteanu, la vioară, Cristi Gram la chitară, Costin Adam - solist şi tânărul toboşar Flavius Hosu.

Au urmat momente pline de ritm și nostalgie în Cetate, iar membrii Phoenix au interpretat chiar şi piese din afara repertoriului lor, precum tema muzicală a serialului Game of Thrones, în ton cu luptele ce tocmai avuseseră loc în cadrul Festivalului Medieval.

Artiştii au fost lăsaţi cu greu să plece de pe scenă, după un concert care a durat circa 90 de minute şi s-a încheiat cu "Fie să renască".

Poveştile oştenilor

Festivalul Medieval a adunat mulți participanți și la celelalte activități. De pildă, mulți dintre ei s-au plimbat în şanţul Cetății, unde au putut descoperi poveştile personajelor din satul medieval. Unii s-au oprit la atelierul fierarilor, alţii la locurile de joacă pentru copii, unde picii au putut să urce pe picioroange, să se joace cu săbii şi scuturi ori să participe la ateliere creative.

Alţii s-au lăsat ademeniţi de standul cu bere artizanală, unde poate fi încercată şi una făcută special pentru Festivalul Medieval Oradea şi numită IPA Afumată.

Într-un cort a fost amenajată inclusiv o mică farmacie, dotată cu leacuri din perioada Evului Mediu, aduse de tămăduitorii din Ordinul Cavalerilor Infirmieri ai Sfântului Ioan din Ierusalim, originari din Zagreb, Croaţia.

Aproape de zona în care se desfăşoară turnirul se află şi corturi ale unor oşteni din perioada bizantină, dar şi ale celor de la Straja Cetăţii Suceava, care trăiesc ca meşteşugarii din secolul XIV și care lucrau la curţile împărăteşti.

Poveştile lor vor putea fi descoperite şi duminică, ultima zi a evenimentului, în care sunt programate între altele finala Campionatului Mondial de turnir de la ora 16.30 la 18 şi un concert Omul cu Şobolani de la ora 21.


Programul complet al evenimentului: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON