URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2021, 10:55

Parteneriat refuzat: De ce a refuzat CJ Bihor servicii gratis pentru Biblioteca Judeţeană

Parteneriat refuzat: De ce a refuzat CJ Bihor servicii gratis pentru Biblioteca Judeţeană foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, conducerea Consiliului Judeţean Bihor a avizat negativ încheierea unui parteneriat între Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi firma Arcanum Adatbazis Kft din Budapesta, pentru digitalizarea gratuită a colecţiilor de presă începând din anul 1796 aflate în patrimoniul Bibliotecii. Motivul?

Deşi un acord în acest scop a fost semnat pe 25 mai 2021 de directoarea instituţiei, Ligia Mirişan, şi managerul firmei, Biszok Sándor, modelul de "Înţelegere de colaborare" propus de acesta prevedea transportarea la Budapesta a colecţiilor, dar fără precizarea de responsabilităţi şi sancţiuni pentru deteriorarea ori nereturnarea documentelor, nici a posibilităţii ca la încheierea operaţiunilor de scanare Biblioteca şi cititorii săi să aibă acces la documentele digitalizate, ce urmau, în schimb, să fie incluse în Digiteca Arcanum, la fel cum s-a întâmplat şi cu cele culese de la alte instituţii de cultură din Transilvania, de la Cluj, Miercurea Ciuc, Sibiu ori Sfântu Gheorghe.

Din cauza prevederilor defavorabile Bibliotecii, aprobarea acordului a fost refuzată, în ciuda gratuităţii oferite de firma din Budapesta, urmând ca scanarea colecţiilor s-o facă o firmă din Oradea cu care, de altfel, instituţia are contract.

Doar că, deocamdată, nu dispune şi de fondurile necesare...


DREPT LA REPLICĂ

În urma apariției acestui text, reprezentanții firmei Arcanum Adatbazis Kft au transmis un drept la replică, pe care îl redăm în cele ce urmează:

Stimate Dle Mircea Chirilă,

Pe site-ul Dvs recent a apărut o scurtă știre despre inițiativa firmei noastre privind colaborarea cu Biblioteca Județeană, care conține câteva afirmații eronate - dați-ne voie să o clarificăm. Adresele de contact de pe site-ul nostru sunt disponibile, autorul notei eventual putea să ne contacteze pentru precizări.

În primul rând, deși colaborarea nu a fost aprobată, toți cititorii bibliotecii Gheorghe Șincai au acces complet și în momentul de față la cele peste 34 de milioane de pagini ale Digitecii și la toate serviciile de pe site.

Materialele prelucrate au fost restituite instituțiilor partenere fără lipsă, unele chiar restaurate pt. a putea fii prelucrate.

Toate instituțiile colaboratoare au acces gratuit și nelimitat la întregul conținut al Digitecii, nu numai la paginile de limba română. Materialele digitalizate și prelucrate prin OCR sunt predate la instituțiile partenere fără nici o restricție privind utilizarea lor în viitor.

Toate cheltuielile sunt suportate de firma Arcanum, finanțarea făcându-se prin abonamente.

Avem multe exemple cu finanțări din fonduri EU, finanțări prin fundații --  credeți-ne, aceste proiecte nu ajung la publicare, se împotmolesc undeva între digitizare și prelucrare.

Sunt redacții care au fost încântați de posibilitatea prezenței pe site, și ne-au pus la dispoziție arhiva de după 89. Poate că chiar dispun de arhive digitale, dar nu prelucrate prin OCR și servite de un motor de căutare performant. (Fără modestie acest serviciu de căutare dă valoarea site-ului – dezvoltat de peste 20 ani, ajutat de inteligență artificială, dedicat pt. acest tip de bază de date)

La alegerea materialelor în primul rând ținem cont de preferințele partenerului. Suntem interesați în materiale care la programele locale de digitalizare a bibliotecii nu sunt chiar între priorități. (periodice din era comunistă).

Intențiile bune uneori conduc la suspiciuni. Ne pare rău că nu putem colabora cu Oradea, variantele erau: digitizare acum și gratis sau cândva și nu se știe din ce. Oricum orădenii au de așteptat...

Oricum oferta de parteneriat este deschis pt. redacția Dvs, și vă invităm să ne vizitați pe site

https://adt.arcanum.com/ro/

În numele dlui Sándor Biszak, CEO

Cu stimă

Miklos Keresztes,
colaborator linia lb română

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep. Planul ”Kos Karoly”-Capitolul cultură? vs ”Somnul rațiunii, naște monștrii” – Francisco Goya (II)
IV. Este cel puțin curios faptul, că după atâția ani de la mutare, BJ nu are un compartiment propriu care să se ocupe şi de digitalizarea cărților și colecțiilor sale valoroase, respectiv de digitalizarea colecțiilor de presa/reviste s.a. Nu numai d.p.d.v. MANAGERIAL. Mare rusinica! 1. Probabil, tot greaua moștenire o fi de vina!
Postat 06 Iulie 2021, 05:25 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep. Planul ”Kos Karoly”-Capitolul cultură? vs ”Somnul rațiunii, naște monștrii” – Francisco Goya
I. Mare noroc avem că la conducerea CJ Bihor a ajuns ”Faraonul” nostru și nu, din nou, un nomenclaturist UDMR. II. Oare ce i-ar fi zis Gheorghe Șincai, despre această ispravă a donei Ligia? III. Este timpul ca şi la conducerea BJ "Gheorghe Șincai" să ajungă, din nou, profesioniști ”pur sânge”, cetățeni români fideli acestei țari și fără nici o suspiciune de promovare pe relații tip PCR. 1. Am dreptate, sau nu, dona șefă de la BUO, martor mincinos într-un proces regizat în mod bolșevic, care a dus la segregarea a doi copii minunați de singurul lor părinte responsabil, pe motiv de violență conjugală, provocată de ...preacuvioasa victimă!
Postat 06 Iulie 2021, 05:02 de stefan
Gratis nu există nimic pe lumea asta.
Oferta e discutabilă doar din punct de vedere al transportului colecțiilor. În rest, pentru așa ceva, ar merita ca CJ Bihor să plătească sejurul la Oradea al echipei de "digitalizare" ofertante de la Budapesta.
Postat 03 Iulie 2021, 18:12 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON