Orădenii săraci îşi vor putea trata dantura gratuit. Consiliul Local a hotărât joi, la propunerea liberalului Sebastian Lascu, încheierea unui parteneriat cu Universitatea Oradea prin intermediul Facultăţii de Medicină, în baza căruia persoanele din zonele de risc social aflate în evidenţele Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, Asociaţiei Down şi Asociaţiei SOS Autism Bihor vor beneficia de lucrări dentare în regim gratuit.
"Ne-am gândit să eficientizăm tratamentele stomatologice având în vedere cazurile sociale. Sunt foarte mulţi pacienţi care se adresează clinicii noastre şi nu le putem admite cererile", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Dan Alexandru Slăvescu, administratorul clinicii de stomatologie care funcţionează la FMF din 2009.
Potrivit înţelegerii, municipalitatea se obligă să transfere lunar universităţii suma de 4.200 lei necesară pentru achiziţionarea materialelor necesare tratamentului stomatologic şi să achiziţioneze un aparat de inhalosedare, estimat la circa 50.000 lei. Aparatul va rămâne în proprietatea municipalităţii, dar va fi folosit de cadrele didactice ale facultăţii, rezidenţi şi studenţi în timpul actului medical.
"Aparatul acesta este o noutate pentru oraşul nostru şi ţin să mulţumesc Primăriei pentru acest efort. Aparatul sedează pacientul, creându-i o stare euforică, lucru foarte important mai ales în cazul copiilor", a mai precizat dr. Slăvescu. Folosirea unui astfel de aparat este necesară mai ales în cazul copiilor cu autism sau sindromul Down.
Pe de cealaltă parte, Facultatea se obligă ca toate cadrele didactice implicate în proiect să aibă certificat de membru al Colegiului Dentiştilor din Bihor şi asigurare medicală de malpraxis. Medicii rezidenţi şi studenţii vor putea presta actul medical doar sub supravegherea cadrelor didactice şi cu acordul pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia. Prin acest parteneriat, la clinica FMF se vor face gratuit controale, planuri de tratament, tratamentul cariilor simple şi complicate şi, în cazul copiilor, extracţia dinţilor temporari.
Pacienţii care doresc să beneficieze de tratament medical gratuit vor trebui să prezinte o adeverinţă prin care sunt luate în evidenţă la ASCO sau una din cele două asociaţii implicate în proiect. Tratamentele medicale se vor acorda prin intermediul FMF Dent SRL, înfiinţată de Facultatea de Medicină şi Farmacie cu scopul declarat de a acorda asistenţă medicală gratuită persoanelor provenite din categorii sociale defavorizate. Programul de funcţionare al FMF Dent este de luni până vineri între orele 8-20. Programările se pot face personal la sediul societăţii din strada Piaţa 1 Decembrie nr. 10 sau la numărul de telefon 0259.415.680.
La conferinţa de joi au mai participat Simona Zlibuţ, preşedinta SOS Autism, şi Lucia Ciobanu, preşedinta asociaţiei Down. "Copiii cu autism au şi alte deficienţe, fie că au crize epileptice, fie alte probleme, anestezia totală fiind în aceste cazuri un factor de risc pentru sistemul nervos. Ne bucurăm şi mulţumim iniţiatorilor pentru sprijin. Până acum, mergeam de multe ori la Timişoara pentru a-i duce la dentist", a precizat Simona Zlibuţ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.