URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2022, 15:09

„Pandemie” de graffiti în Oradea! Primăria îndeamnă cetățenii să-i reclame pe vandali (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria îndeamnă orădenii să anunţe Poliţia Locală, la numărul de telefon 0259/969, atunci când surprind persoane care mâzgălesc cu vopsea faţade sau echipamente de joacă ori distrug mobilierul urban şi facilităţile de agrement.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, vandalizările afectează imaginea oraşului, reduc siguranţa echipamentelor de joacă folosite de copii şi diminuează durata de exploatare a mobilierului urban.

"Observaţi un comportament antisocial prin care o persoană desenează cu vopsea sau face inscripţii (graffiti) pe clădiri, echipamente de joacă, stâlpi de iluminat, coşuri de gunoi sau distrug mobilier urban şi facilităţi de agrement şi sport, etc.? Vă rugăm să apelaţi Serviciul de Urgenţă 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale la numărul de telefon 0259/969", a transmis Primăria.

Conform evidenţelor municipalităţii, Oradea se confruntă cu un val de vandalism inestetic, periculos şi costisitor.

"Comportamentul antisocial ce se manifestă în principal prin înscrierea sau aplicarea de inscripţii neautorizate cu vopsele, sprayuri (graffiti ofensator), a luat amploare în cursul acestei luni în toate cele 4 coridoare verzi amenajate de către Primăria Municipiului Oradea: Ion Bogdan, Soarelui, Veteranilor, Barcăului, inclusiv pe copertinele de sticlă ale pasajului Magheru", se menţionează în comunicat.

Vandalii distrug, orădeanul plăteşte...

Dacă anul trecut bugetul local a cheltuit 350.828 lei cu reparaţiile mobilierului urban şi echipamentelor de joacă, pentru 2022 suma alocată va fi şi mai mare.

"Pentru acest an se preconizează o creştere a costurilor, având în vedere că toate locurile de joacă pentru copii au intrat într-un amplu program de reparaţii", a transmis Primăria.

Vandalizările spaţiilor publice şi private sunt un fenomen la nivel naţional. Având în vedere înmulţirea mâzgălelilor cu graffiti, Parlamentul României a luat în discuţie modificarea Legii 61 din 1991 care sancţionează faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, ordinii şi liniştii publice.

Legiuitorul îşi doreşte dublarea amenzilor de la 3.000 lei la 6.000 lei şi obligarea contravenienţilor la înlăturarea înscrisurilor, însemnelor şi desenelor şi redarea stării iniţiale a bunului deteriorat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nesimtiti e putin spus!
De autoritatile locale zic. Cateva din sarcinile pe care mi le traseaza nesimtitii. Sa spal sticle si borcane, sa nu se murdareasca cei de la locala cand scotocesc prin tomberoane! Sa matur strada/trotuarul, sa tund iarba de pe domeniul public! Ultima: sa fac munca acelorasi militisti de la locala, mai mult, sa raportez CINE, CAND a vandalizat. Si-mi mai cereti ceva: sa platesc an de an taxe/biruri nesimtite, dar sa nu va intreb ce faceti cu banii!
Postat 27 Iunie 2022, 18:58 de pinonel
Ce face politia locala ???
...putorile angajate de primarie ca sa aiba grija de locuitorii urbei si de investitiile facute de primarie au o singura grija: sa dea amenzi pentru parcare !!! Asta fac in tot orasul ca sa justifice activitatea ! Stau la panda si daca ai oprit de ex in parcare la Crisul, unde mai nou TOATA parcarea este pentru Taxi, si mergi la McDonald sa cumperi ceva, deci cam 5-6 minute, cand revii ai deja o bucurie in parbriz !!! Asta se intampla inclusiv SAMBATA cand parcarea este GRATUITA !!!...niste nenorociti si niste paraziti care stau pe banii nostri si nu-si fac treaba !!!...nu mai zic de cosurile de gunoi stradal care lipsesc aproape din tot orasul, dar vrem un oras curat !!!
Postat 27 Iunie 2022, 10:28 de audiomax
primaria si politia la treaba!
buna dimineata, primarie si dom primar! -- e cazul ca politia sa faca ceva mai mult pentru a gasi faptasii. asteptam un comunicat trimis de primarie cu gasirea infractorilor si sanctiunea aplicata.
Postat 26 Iunie 2022, 22:03 de roger
Primul prims si facut exemplu de aplicare a dreptatii
Apoi isi da seama toata gasca lui ca nu e de joaca: pus la amenzi, pus la readus la stare originala, sa cumpere alt mobilier, sa i se impute costul zugravitului cladirii inca odata, pana ajunge sa isi vabda casa, masina, si trimita parintii la cules de asparagus ca isi plateasca datoriile fara sa il execute fiscu. E plin orasul de camere de filmat, doar faptele trebuie incriminate. Dar hai sa le dam si cadru unde sa isi antreneze talentul si chiar sa il expuna: s-a desenat odata un punct termic, poate se mai gaseste ceva zid mai intins unde sa ii aiba voie sa deseneze legal sa se antreneze..
Postat 26 Iunie 2022, 20:36 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON