URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2011, 13:37

Scandalul de la Teatru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintre sutele de oameni care au pus lumânări întru veşnica pomenire a Teatrului orădean, sunt destui care nu merg la spectacole. Iar dintre cei care postează mesaje injurioase şi şovine, cred că unii frecventează mai degrabă bufetul de la Autogară decât vreun aşezământ de cultură.

Eu cred că separarea teatrului în două entităţi distincte nu face decât să statueze formal o stare de fapt care exista dintotdeauna. Dar sunt convins că s-ar fi putut găsi formule mai eficiente de restructurare. O instituţie unică, cu o singură contabilitate, cu serviciu de personal comun, cu maşinişti, plasatori şi atelier de producţie care să deservească toate entităţile componente ar fi redus cheltuielile şi mai mult.

Ne dăm de ceasul morţii că ungurii au un teatru al lor şi noi unul al nostru, dar dacă hemoragia financiară nu este oprită s-ar putea ca orădenii să aibă doar ansambluri artistice de amatori, numai bune să presteze în "Cântarea României".

Teatrul nu poate merge cu pierderi anuale de 50 de miliarde de lei. Şi nici Teatrul de păpuşi nu trebuie să se mulţumească cu încasări care acoperă puţin peste 10% din buget. Ca să nu mai zic că şi Filarmonica bate pe la 58 de miliarde pierderi anuale.

Când aceste instituţii nu vor fi de binefacere, ci de cultură, vom vedea cum dispar zeci de contabili inutili, lutfinspectori de personal, actori care joacă o dată la trei ani, maşinişti cu unghiile învineţite de păcănele sau meseriaşi de la ateliere care au ca ocupaţie de căpătâi ciubucul.

Miza pentru viitorii manageri e uriaşă. De aceea eu le-aş da o grămadă de bani numai să eficientizeze instituţiile, atât din punct de vedere artistic, cât şi financiar. În mod cert ar merita salarii de 100 de milioane de lei dacă vor economisi o jumătate de milion de euro anual.

Câtă vreme Consiliul Judeţean este în prag de faliment, adevărata miză a teatrelor este aceea de a exista, nu de a se segrega.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Unitate culturala.
Administratia Consiliului Judetean trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru presupusa stare de faliment. Nu institutiile de cultura ale judetului au golit visteria Consiliului Judetean si nu prin ele se va rezolva problema financiara a judetului. Dintotdeauna, institutiile de cultura si-au desfasurat independent activitatile, cum era normal si firesc. Solutia aleasa, oricum am judeca lucrurile, este una imorala. Ce s-ar fi intamplat daca erau unite intr-o singura institutie?
Postat 14 Februarie 2011, 18:06 de safe
Schimb de mame
Stimate domn' CHIRILA, mai este o solutie pentru cultura oradeana si comentatorii ei. Sa-l rogi pe Bertzi de la Filarmonica sa faca schimb de posturi cu CRIS ABRUDAN ADRIAN, ca poate asa scapam de un ungur de la cultura si cistigam lipsa unui cretin din presa locala.
Postat 11 Februarie 2011, 20:00 de Subit
segregare
corect. foamea de ciolan a udemeristilor, nu are limite !
Postat 10 Februarie 2011, 18:42 de Loaici
.....
Daca banii investiti in cultura sunt pierdere, cum sustine semnatarul articolului, hai sa inchidem institutiile astea "pe pierdere". Sa promovam artistii "adevarati" care "produce" bani multi. Gen adi minune, gutza, Anna lesko, etc. Da'l dracului de teatru, * muzica populara, "ca consuma" degeaba banu. Analfabetilor si incultilor nu le trebuie asa ceva. Hai cu maneaua, nu domnule Chirila? Si daca tot inchidem institutii pe pierdere, hai sa inchidem si muzeele, ca nu produc cat consuma, iar exponatele le putem arunca pe Cris, da-le dracului de vechituri, ca ne incurca, trebuie sa construim sediu nou la muzeu si nu suntem in stare. E greu cu de astea complicate, noi mai mult de-a spoi un perete si de-a infunda o groapa (pe bani FOARTE MULTI bineinteles) nu stim. La fel si cu biblioteca, nu mai citeste aproape nimeni, pot rumanii sa se documenteze pe goagal despre papadie, herodot si altele. Sa dam foc cartilor ca ocupa loc mult.
Postat 10 Februarie 2011, 17:21 de un oradean
eficienta
In toata lumea exista si teatru privat - citeva exemple notorii fiind teatrele de pe Broadway, cele Londoneze etc. sau chiar si in Bucuresti departe de mine gandul de a "privatiza" un teatru de stat, dar oricat de ciudat ar suna, activitatea acestuia poate deveni generatoare de bani prin care aceste institutii sa se poata autosustine intr-un procent mai ridicat. Daca in mediul privat se poate, si la o calitate ridicata a actului artistic, atunci nu vad de ce nu se pot inspira din aceasta si teatrele de stat. Pana la urma activitatea se imparte pe venituri si cheltuieli - sigur exista solutii pt. echilibrarea acestora. Nu uitati ca exista inclusiv legal posibilitatea ca firmele private sa sponsorizeze institutii sau acte culturale, reducindu-si baza de impozitare. cred ca e nevoie totusi de manageri artistici in adevaratul sens al cuvantului. Despre televiziuni, formatii private etc. ce mai spuneti?
Postat 10 Februarie 2011, 07:56 de ady
Este adevarat
Este adevarat in parte ce spune autorul articolului.Probabil cand a calculat pierderile,s-a gandit si la salariul de 10000 lei a lui Todor.Se pare ca el nu simte criza.Aparatul administrativ este supraincarcat de cand conduce UDMR aceasta institutie.Daca ar exista un manager de profesie,poate s-ar aduna mai multi bani.Credeti ca se pot inmulti notele muzicale sa fie mai productivi?La o ferma de vaci ,daca dai hrana mai buna,vacile dau lapte mai mult.Nu e asa?Intrebati managerul general.Poate mai scapa de de aparatul administrativ stufos.
Postat 10 Februarie 2011, 05:53 de matilda
Surprinzator
Brovo Mircea lui Chirila ! Vezi ca poti sa ai si logica cind te gindesti la banul nostru al tuturor si nu numai la ai tai personali ?
Postat 09 Februarie 2011, 20:30 de Hall
D-le Chirilă!
Deși nu mă număr printre simpatizanții dvs. cu unele idei din articol as putea fi de acord. Dar nu cu cea în care catalogați drept pierderi diferențele dintre veniturile instituțiilor de cultură și bugetul alocat. O asemenea gafă este impardonabilă din partea unui jurnalist care cât de cât are tangențe cu domeniul cultural. După logica dvs. la câte miliarde se ridică pierderile, de ex. din învățământ, armată etc., caci nu-i așa, aceste domenii nu produc? Ca să fiu scurt, investițiile în cultură sunt inevitabile dacă vrem să mai păstrăm ceva din tot ce s-a construit cu atâta trudă de generațiile anterioare. În caz contrar nonvaloarea, pseudo și subcultura vor înlocui în scurt timp orice manifestare culturală de valoare.
Postat 09 Februarie 2011, 18:01 de meloman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON