URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2022, 18:00

Originar din Oradea, un român care predă în Olanda va conferenția pentru studenții Universității locale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un profesor asistent al Universității Tehnice din Delft, considerată a fi cea mai veche și mai mare universitate publică a Regatului Țărilor de Jos (Olanda), vine la Oradea pentru o conferință care se anunță interesantă.

„Doctorul Dan Costa Baciu, profesor specializat în instrumente digitale, la Universitatea Tehnică din Delft, considerată a fi cea mai veche și mai mare universitate publică a Regatului Țărilor de Jos (Olanda), va fi oaspetele Universității din Oradea. El le va vorbi studenților, profesorilor și orădenilor interesați despre explorarea spațiului, globalizare și unelte digitale”, se arată într-un comunicat al Universității.

Prelegerea intitulată „Estul și Vestul Tendințe în Istoriografia Arhitecturii Mondiale” este programată luni, 4 iulie, de la ora 11, în sala mare a Bibliotecii Universității din Oradea,  și este organizată de Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Bihor.

„Astronautul american Neil Armstrong a spus că primul său pas pe Lună a fost, de fapt, un salt uriaș pentru umanitate. Istoria care a urmat i-a dat dreptate: au urmat comunicațiile prin satelit, revoluții și relații noi între est și vest, inclusiv în arhitectură și urbanism, istoriografii noi ale artei și arhitecturii scrise și predate în universități”, a spus Dan Costa Baciu, în încercarea sa de a îi provoca pe orădeni la dialog și la viitoare colaborări științifice.

Cu o mamă orădeancă și născut în orașul de pe Crișul Repede, unde ulterior, când locuia în Elveția, revenea pentru a-și petrece vacanțele, Dan C. Baciu a fost nepotul reputatei doctorițe pediatre Angela Costa, fost director al Spitalului de Copii.

Cercetătorul are un CV impresionant, care curpinde, printre altele, un doctorat în domeniul combinat al filosofiei și arhitecturii, obținut la Chicago, și studii postdoctorale în engleză și studii interdisciplinare la Universitatea din California, Santa Barbara.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON