URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2010, 15:12

Orădenii şi-au plătit aproape jumătate din impozitul pe clădiri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în primele trei luni ale acestui an bugetul local a încasat o sumă cu 7,6% mai mare decât anul trecut în aceeaşi perioadă din impozitele pe clădiri datorate de către persoanele fizice şi firmele din Oradea. Un alt rezultat este că, în acest fel, bugetul local a încasat deja aproape jumătate din sumele estimate pe întregul an ca impozit pe clădiri, chiar dacă nivelul de impozitare a rămas acelaşi pentru persoanele fizice, iar pentru firme chiar a scăzut.

Astfel, după cum arată un comunicat al biroului de presă al Primăriei, "la impozitul pe clădiri s-a încasat în 2010 suma de 17,718 milioane lei, cu 7,6% mai mult decât în 2009, şi reprezentând 44% din prevederea bugetară a anului curent, în condiţii de necreştere sau de scădere a ratei de impozitare".

Comparativ, în primele trei luni ale acestui an au achitat impozitul pe clădiri 67.868 de orădeni, faţă de 64.491 în aceeaşi perioadă a anului trecut. O comparaţie relevantă este şi numărul de bonificaţii acordate de municipalitate: 47.642 anul acesta, faţă de 45.560 anul trecut (dintr-un total de 122.888 contribuabili persoane fizice şi 10.885 firme).

Primăria aminteşte cetăţenilor că, odată cu expirarea termenului de 30 martie, până la care s-au acordat bonificaţii pentru plata taxelor şi impozitelor pe întregul an, respectiv până la care se puteau achita aceste obligaţii doar pe primul trimestru fără a se impune penalităţi, începând cu data de 1 aprilie se vor adăuga majorări de întârziere de 0,1% pe zi pentru contribuabilii care nu şi-au plătit taxele şi impozitele pe primele trei luni ale anului.

"Exprimată sub forma unui procent de dobândă anuală de 36,5%, majorarea de întârziere reprezintă un cost financiar descurajant care ar trebui să determine persoanele care au datorii şi la bănci şi la bugetul local să prioritizeze disponibilităţile băneşti către bugetul local", recomandă finanţiştii Primăriei, care afirmă că e mai puţin costisitor să nu plăteşte ratele la bănci decât impozitele şi taxele locale.

Primăria aminteşte contribuabililor că îşi pot achita taxele şi impozitele locale la camera 14 din sediul municipalităţii, prin oficiile poştale şi ale CEC, sau prin serviciul de plată online de pe site-ul www.oradea.ro, secţiunea Plăţi online. Acest serviciu permite accesul pe baza Codului Numeric Personal (CNP) pentru persoanele fizice, respectiv a codului fiscal pentru persoanele juridice, pentru vizualizarea sumelor datorate de contribuabili şi pentru plata acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON