URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2011, 12:00

Oradea pe două roţi: Orădenii pot să se plimbe cu biciclete împrumutate gratuit

Oradea pe două roţi: Orădenii pot să se plimbe cu biciclete împrumutate gratuit ŞI ECO, ŞI RECLAMĂ. Şefii de la Columbus Cafe, iniţiatorii "free bike sharing-ului" din Oradea, adică ai împrumutării gratuite de biciclete, spun că prin acţiunea lor vor să-i determine pe orădeni să gândească mai "eco", dar şi să facă reclamă cafenelei de sub Pasajul Vulturul Negru. Ce-i drept, au cu ce...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vii, semnezi, primeşti o bicicletă cu lanţ şi cu lacăt cu tot, te plimbi şi o aduci înapoi. Atât de simplu funcţionează sistemul de "free bike sharing", adică împărţire gratuită de biciclete, implementat în premieră în Oradea de Columbus Cafe.

Dorind să-i facă pe orădeni să fie mai prietenoşi cu aceste mijloace de transport nepoluante, dar şi să vină în ajutorul celor care nu au o bicicletă cu care să se plimbe, administratorii cafenelei pun la dispoziţia oricărui orădean o bicicletă. Fără să ceară nimic în schimb!

"Columbitze" pentru orădeni

Fenomenul de împrumut gratuit al bicicletelor este celebru în străinătate, dar şi în alte oraşe mari ale României. Ideea e simplă: cineva, de regulă un ONG sau o autoritate locală, pune biciclete la dispoziţia cetăţenilor, care le pot lua gratuit pentru a se plimba cu ele. Când s-au săturat, le returnează.

01 ovidiu burcus.jpgÎn Oradea, promotorii acestei idei sunt administratorii Columbus Cafe. De săptămâna trecută, ei au pus la dispoziţia orădenilor opt biciclete, personalizate cu numele cafenelei şi botezate "Columbitze". "E free bike sharing. Vii, îţi laşi datele şi pleci pe două roţi", explică Ovidiu Burcuş (foto), managerul localului. Practic, orice orădean care are cel puţin 14 ani - aceasta fiind vârsta de la care o persoană poate ieşi pe străzi cu bicicleta, conform Codului Rutier - poate veni cu cartea de identitate la barul cafenelei, completează un act cu datele personale, ia bicicleta şi pleacă.

"O poate folosi fie pentru a se plimba, fie pentru a-şi rezolva diferite treburi prin oraş. Eşti mult mai rapid pe două roţi în traficul din centru şi, mai ales, n-ai problema de a-ţi găsi un loc de parcare", spune Ovidiu. Când cel care a luat Columbitza şi-a terminat treburile, o returnează la cafenea.

Toată lumea pedalează!

Deşi au investit bani în biciclete, şefii cafenelei nu se tem că acestea vor fi furate de cei care le împrumută. "Nu trebuie să ne lase nicio garanţie. Sunt încrezător că nu ni le vor fura. Dacă se va întâmpla aşa, vor dovedi încă o dată că suntem români", spune Gheorghe Popa, şeful de marketing al cafenelei.

Bicicletele sunt parcate într-un rastel specific amenajat chiar lângă cafenea şi pot fi închiriate numai pe timp de zi. Ele sunt supravegheate non stop cu o cameră video, pentru a evita vandalizarea lor. "Nu le dăm persoanelor care se află sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe dăunătoare", precizează Ovidiu. În plus, cel care ia bicicleta primeşte şi un lanţ cu lacăt, astfel că dacă se plimbă prin oraş o poate lăsa legată de un stâlp sau un copac.

Model de urmat

Din primele zile de când au dat drumul "free bike sharing-ului", administratorii cafenelei au avut zeci de doritori. "Au fost ore în care nici una din cele opt biciclete nu mai era aici", zice Ovidiu. Mai cu seamă că sunt universale, adică bune şi pentru femei, şi pentru bărbaţi. Totodată, sunt practice, pentru că au în faţă un mic coş, în care biciclistul îşi poate pune lucrurile.

Administratorii cafenelei sunt siguri că ideea va prinde şi mai bine printre orădeni în zilele următoare, ba chiar cred că ar putea fi "împrumutată" şi de alte localuri din oraş. "Noi tot timpul am venit cu idei noi, iar alţii ne-au copiat. Dacă fac aşa şi acum, e mai bine pentru toţi", zice managerul. E adevărat că iniţiativa are şi un scop comercial, pentru că în mod cert bicicletele aduc un plus de imagine celor care le scot la folosit. Însă, totodată, aduc şi un plus de sănătate comunităţii...


CU TRADIŢIE
Obicei vechi de zeci de ani

Ideea de a împrumuta gratuit oamenilor biciclete a pornit în anii 60 în Amsterdam, la iniţiativa unei organizaţii nonguvernamentale, care se străduia să convingă oamenii să aleagă mijloacele de transport nepoluante. Totodată, iniţiativa avea şi scopul de a oferi o modalitate practică de transport celor care nu-şi permiteau nici măcar o bicicletă.

În 1974, primăria oraşului francez La Rochelle a fost prima autoritate publică din lume care a introdus "free bike sharing-ul", denumindu-l "Velos Jaunes", adică "biciclete galbene", după culoarea bicicletelor. De atunci până în prezent, mii de primării din toată lumea au demarat acest program comunitar, realizând mai multe puncte în oraşe de unde se poate lua biciclete, respectiv unde se pot lăsa.

În România, un program similar a fost lansat de Raiffeisen Bank şi Asociaţia Green Revolution în 2010, denumit "I'Velo". Cei doi parteneri au împărţit în mari oraşe ale României 900 de biciclete, pe care oricine le poate folosi gratuit.


VOX POP:

Cum vi se pare iniţiativa Columbus Cafe de a oferi gratuit orădenilor biciclete pentru plimbare?

02 iustina apetrei.jpgIdeea este extraordinară. Pe noi, studenţii, ne-ar ajuta la deplasările zilnice. Cred că voi închiria una cât de curând.

Iustina Apetrei (foto), 21 ani, studentă

Sună bine, dar cred că orădenii nu sunt foarte atraşi de mersul pe bicicletă. Sincer, nici pe mine nu mă pasionează acest lucru.

Ioana Junc, 29 ani, casnică

Este foarte bine, pentru că mulţi nu îşi permit să îşi cumpere o bicicletă. Aş încerca, deoarece nu m-am urcat de mult pe o bicicletă.

Maria Popa, 60 ani, pensionară

02 ioan baidoc.jpgIdeea e bună, eu am o bicicletă cu care circul zilnic. Dar e riscant, pentru că oraşul duce lipsă de piste pentru biciclişti.

Ioan Baidoc (foto), 65 ani, agricultor

Bravo lor că au luat această iniţiativă, este un mijloc de deplasare la îndemâna tuturor. Voi închiria una cât de curând.

Zoltan Binţă, 44 ani, meseriaş

Mersul pe bicicletă este foarte sănătos şi e bine că oamenii au atât de uşor acces la ele. Mi-ar plăcea să ies la o plimbare.

Maria Petea, 48 ani, pensionară

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
piste
Ideea e buna, doar pistiele de biciclete ne mai lipsesc...
Postat 05 Iunie 2011, 16:09 de Ida
ha, ha, ha, ha
pariu ca PDL va copia reclama:)) ha, ha, ha felicitari pentru initiativa:))! pariu ca de 1 iunie vor dona copiilor biciclete gartuite dar cu sigla PDL:))
Postat 30 Mai 2011, 17:30 de anca
tare
super tari astia de la columbus....felicitari...:*
Postat 30 Mai 2011, 12:49 de ioana
www pct transport in oradea ro
felicitari pentru intitiativa, chiar ma gandeam cand o sa fie si la noi macar bike rent :)
Postat 30 Mai 2011, 12:28 de transportinoradea.ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON