URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2011, 15:11

Oradea ieri, Oradea azi: Turnul primăriei era "sediul" pompierilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1904. Turnul incendiilor

În 10 ianuarie 1904, orădenii trăiau un moment festiv: noua primărie a oraşului, construită în stil eclectic de arhitectul Rimanoczy Kalman jr, se deschidea oficial. Unul dintre punctele "forte" ale clădirii, pe lângă sala impunătoare de la primul etaj sau frontispiciul în stil neoclasic, era turnul construit pe partea dinspre Criş.

Consilierul local Janos Fleisz citează în cartea sa "Metamorfoza unui oraş. Oradea 1850-1940" ziarul Nagyvaradi Naplo, care scria: "Turnul noii primării are 50 de metri înălţime, astfel este cel mai înalt punct al Oradiei". Scopul lui principal era de a "găzdui" pompierii care vegheau oraşul şi semnalau incendiile. De la terasa turnului, adică de la înălţimea de 36 de metri, pompierii vedeau toate zonele. Nici nu aveau nevoie să meargă mai sus, pentru că Oradea de atunci n-avea prea multe clădiri înalte.

Ani mai târziu, pe măsură ce clădirile Oradiei se înălţau, pompierii urcau tot mai sus în turn, până când tehnica a evoluat, iar incendiile au ajuns să se anunţe telefonic. De atunci, turnul n-a mai avut un scop precis în afara celui de-a bucura privirile celor care doreau să vadă oraşul în ansamblu...

03 orasul.jpg2011. Deschis tuturor

Turnul Primăriei a rămas şi astăzi cel mai înalt edificiu din oraş. Din vârful său, în toate cele patru zări se vede Oradea, ba chiar şi dincolo de ea, în zilele senine. După luni bune de reabilitare, turnul este acum pregătit pentru oaspeţi, accesul făcându-se din strada Tudor Vladimirescu. Primăria a făcut din înalta construcţie un obiectiv turistic al oraşului, ce poate fi vizitat atât de orădeni, cât şi de cei străini oraşului.

De-a lungul treptelor, 250 la număr, ce urcă până în vârf, vizitatorii pot vedea poze cu Oradea veche, dar şi cu aspecte contemporane ale oraşului. Chiar dacă urcuşul istoveşte vizitatorii, efortul merită: de sus, oraşul se vede cu alţi ochi! Din iunie, panorama Oradiei va putea fi cercetată în detaliu, pentru că municipalitatea va monta în turn o lunetă ce va funcţiona pe bază de monede de 50 de bani.

Totodată, din prima zi a lunii iunie, cei care vor urca vor plăti şi o taxă de 5 lei, respectiv de 3 lei pentru grupurile mai mari de 10 vizitatori. În luna mai, urcatul în turn este încă gratuit şi se poate face de luni până vineri, între orele 9.30 şi 19.30. Vizitarea se poate face, însă, doar cu programare, fie la adresa de e-mail vizitareturn@oradea.ro, fie la numărul de telefon 0731.212.284.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON