URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2017, 11:41

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Casei Roth, ultimul palat antebelic construit în oraş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1912. Ultimul palat antebelic

Casa Roth, situată pe strada Vasile Alecsandri nr. 3, aparţine stilului arhitectural art-nouveau. Edificat în anul 1912, imobilul a fost ultima realizare a arhitectului Mende Váler în Oradea şi unul dintre ultimele palate construite în centrul oraşului înaintea Primului Război Mondial. Denumirea clădirii provine de la proprietarul său, Róth Henric, care avea şi un magazin de îmbrăcăminte la parter.

Având trei etaje şi mansardă, Casa Roth se află în continuarea Palatului Moskovits, regimul de înălţime fiind de altfel similar. Balconul de la etajul I a fost conceput în aşa fel încât să separe parterul de celelalte niveluri, printr-o formă continuă şi o balustradă din fier forjat. Simetria faţadei este observabilă deja de la parter, unde poarta de acces a fost amplasată la mijloc, vitrinele magazinelor rămânând în flancuri.

Pe verticală, arhitectul a conturat pilaştri decoraţi cu cărămidă aparentă, ce pornesc de la balconul primului etaj şi continuă până la acoperiş. Ferestrele sunt mari, iar balcoanele de la etajele superioare sunt realizate din zidărie, în formă de semicerc. Aceste balcoane conferă masivitate faţadei, însă se rup de registrul general al acesteia, dominat de linii şi unghiuri drepte.

2017. Spre mult aşteptata reabilitare

Palatul Roth OradeaNu doar clădirea a fost concepută cu deosebită atenţie, ci şi poarta din lemn şi podelele realizate din plăci de ciment cu elemente geometrice. Practic, edificiul se încadrează într-o perioadă de tranziţie, de trecere de la art-nouveau-ul clasic la arhitectura modernă. Acest lucru este lesne observabil datorită folosirii cărămizii aparente, obicei aflat atunci încă la început. Apartamentele sunt organizate în jurul unei curţi interioare, câte trei pe nivel, identice la toate nivelurile.

Locuinţele au fost naţionalizate în 1950, iar destinaţia spaţiilor comerciale de la parter s-a modificat frecvent. În prezent, locuinţele au diferiţi proprietari şi chiriaşi, iar la parter funcţionează un mic magazin de îmbrăcăminte.

Datorită cărămizii aparente, tencuiala nu a fost expusă la intemperii şi nu a suferit degradări semnificative, dar în timp au dispărut elemente de decor de la ultimul nivel. Casa scării nu a fost modernizată şi s-a degradat şi ea. Ideea reabilitării faţadei s-a ivit în anul 2014, în cadrul planului de refacere a clădirilor de pe întreaga lungime a străzii Alecsandri.

La începutul anului 2017, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru ca demararea investiţiei să se poată face în cel mai scurt timp.

 
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON