URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2017, 10:05

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Spitalului Militar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1731. Mănăstire nouă în Olosig

În secolul al XIV-lea, la intervale scurte, în Italia, Franţa şi Spania a fost înfiinţat ordinul călugăresc franciscan. Era o grupare "observantă", care s-a situat de partea săracilor, oferindu-le sprijin în lumea politică şi în societate.

În Oradea, călugării care purtau rasa monahală simplă de culoare maro au fost semnalaţi în secolul al XVIII-lea. În anul 1725, şi-au exprimat intenţia ridicării unei biserici şi a unei mănăstiri undeva pe malul Crişului. Au primit ca donaţie în 1727, de la episcopul orădean Emericus Csáky, un teren de la marginea localităţii Olosig, lângă strada principală şi în vecinătatea pârâului Paris.

Clădirea mănăstirii a fost construită repede, fiind finalizată în 1731, în timp ce piatra de temelie a bisericii a fost pusă un an mai târziu, lăcaşul fiind terminat abia în 1748. Clădirea mănăstirii a avut, iniţial, doar parter, iar etajarea s-a făcut cândva în jurul anului 1800. Imobilul a fost construit în jurul unei curţi interioare. Având o arhitectură sobră, acesta este împărţit în trei aripi. Faţada principală este îndreptată către strada Dunării şi e slab decorată, doar în stânga şi dreapta ferestrei de deasupra intrării existând două statui antropomorfe.

2017. Spital cu vechime

Ordinul călugăresc al franciscanilor a fost desfiinţat în urma unui decret emis de împăratul Iosif al II-lea al Austriei (imperiu din care Oradea făcea parte) în 1782. Aceeaşi soartă au avut-o toate ordinele călugăreşti şi mănăstirile ce nu prestau activităţi educaţionale sau de ocrotire socială. Imediat, s-a trecut la secularizarea patrimoniului tuturor acestor entităţi.

Franciscanii orădeni au fost obligaţi să părăsească oraşul până în 1788, iar clădirea mănăstirii şi biserica au rămas nefolosite. Edificiul a fost cedat armatei, care a înfiinţat în mănăstire o şcoală militară şi apoi un spital. Deasupra intrării, în secolul al XIX-lea se putea citi inscripţia "Spital militar chezaro-crăiesc".

După 1918, locul său a fost luat de Spitalul Militar Român. Şi în zilele noastre, fostul sediu al franciscanilor este tot spital. Instituţia actuală a fost înfiinţată în 1945, cu medici de la Cernăuţi, începând să funcţioneze cu medici proprii în 1973. Având în total 235 de paturi, Spitalul Clinic de Urgenţă "Avram Iancu" cuprinde trei secţii principale: Medicină internă, Cardiologie şi Chirurgie generală. Pe lângă acestea, există un ambulatoriu specializat în mai multe domenii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o poveste frumoasa si elegant scrisa.
foarte frumos scris articolul, mi-a facut placere sa-l citesc. as fi vrut sa aflu ce performante medicale au avut dr de la spitalul militar, in cazul in care s-au remarcat pe plan national sau regional. multumesc.
Postat 23 Septembrie 2017, 15:33 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON