URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2017, 10:34

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a transformat în timp Parcul Traian

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1728. Olosigul în reconstrucţie

La începutul secolului al XVIII-lea, Oradea era în tranziţie, revenindu-şi după luptele de cucerire a Cetăţii de către habsburgi, în dauna turcilor, care o ocupaseră. Una dintre zonele cu cele mai mari transformări a fost Olosigul, care se întindea pe malul drept al Crişului, pe sub viile de pe deal. În Evul Mediu, Olosigul era cunoscut drept Satul Latinilor deoarece aici se aşezaseră numeroşi italieni, care au edificat o cetate, între actualul Pod Dacia şi pasarela Intelectualilor.

După 1700, când a dispărut fortăreaţa, Olosigul a devenit centru politico-administrativ, au apărut străzi noi şi a început edificarea unor construcţii în stil baroc, prima fiind biserica Sfânta Brigitta, astăzi Biserica ortodoxă Sfânta Treime din Parcul Traian nr. 13, terminată în anul 1700 şi refăcută în 1722.

În timpul episcopului romano-catolic Emericus Csáky a fost ridicată Casa Comitatului (1728), care în prezent adăposteşte Prefectura şi Consiliul Judeţean. Ulterior, fiindcă la sediul Comitatului se oficiau şi actele de judecată, lângă această clădire a fost construit şi penitenciarul (1852). La acel moment, al jumătăţii secolului XIX, în jurul acestor imobile se afla o zonă de case, unele cu grădini generoase.

2017. Piaţă cu nume de parc

Transformarea Parcului Traian în modul în care arată în prezent a continuat după unificarea localităţilor ce au format Oradea (Velenţa, Olosig, Oraşul Nou şi Subcetate), procesul fiind derulat între anii 1849 şi 1860.

Cum oraşul extins avea nevoie de un centru juridic pe măsură, în anul 1898 era ridicat impunătorul Palat al Justiţiei. În apropierea acestuia a fost construit în 1909 sediul Baroului, iar cu doi ani înaintea începerii Primului Război Mondial, în 1912, era finalizat Palatul Băncii Austro-Ungare, acum sediul BNR.

Între aceste clădiri administrative şi judecătoreşti s-a remarcat cafeneaua Müller, care din 1868 servea ca loc de adunare a ziariştilor şi scriitorilor. În prezent, clădirea găzduieşte Muzeul Ady Endre, iar la subsol un restaurant.

Piaţa a purtat în timp mai multe denumiri, între care Tisza Kálmán (orădean care a fost prim-ministru al Ungariei) şi Lenin. După perioada stalinistă, locul a primit impropriul nume de Parcul Traian, păstrându-şi rolul de centru administrativ şi juridic consolidat de-a lungul a trei secole. În 2014, Primăria a lansat ideea pietonalizării parţiale a zonei, rămasă deocamdată ca perspectivă fără un termen clar stabilit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON