URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
18 Martie 2023, 09:17

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a dezvoltat rețeaua spitalicească în ultima sută de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. Care erau spitalele din Oradea

La începutul anilor 1920, Oradea avea circa 68.000 de locuitori. Începea o perioadă de creştere demografică, datorată migraţiei multor familii româneşti din ruralul bihorean, ceea ce impunea şi o nevoie de servicii, inclusiv sanitare.

În broşura "Oradea Mare", făcută de pedagogul Nicolae Firu pentru anii 1923-1924, scrie că "serviciul sanitar şi al asistenţei publice este în stare bună".

Reţeaua spitalicească a urbei număra 12 entităţi, cea mai mare fiind Spitalul Judeţean, cu peste 700 de paturi. El funcţiona în colţul actualelor străzi Republicii şi Pasteur.

Urma Ospiciul pentru alienaţi, tot pe strada Pasteur, cu 300 de paturi, şi spitalul de copii Staroveczky, cu 60 de paturi.

Pe Calea Clujului se afla spitalul comunităţii israelite, cu 100 de paturi, unde erau internaţi bolnavi indiferent de etnie.

Alte spitale erau cel al călugărilor mizericordieni şi cel militar, învecinate, Institutul de obstetrică, Sanatoriul pentru tuberculoşi, spitalul epidemic cu 148 de paturi şi institut de dezinfectare, ambulatoriul policlinic, dispensarul antituberculos.

Existau şi clinici private, cea a dr. Ratz "pentru boale de nervi" şi "Sanatoriul Dr. Waldman".

Spitalul Judeţean Oradea

2023. Reţea publică şi privată

În prezent, cel mai mare spital din Oradea este tot cel Judeţean, alcătuit din mai multe staţionare şi secţii, ca urmare a comasărilor.

Ultima comasare a avut loc în 2022, când fostul Spital Municipal a fost absorbit de cel judeţean, rezultând o singură entitate cu 1.946 de paturi.

Acum, Spitalul Judeţean cuprinde clădirea din strada Doja (inaugurată în 1984), dotată cu policlinică, UPU şi heliport, staţionarul II din strada Republicii (infecţioase), Maternitatea din Calea Clujului, deschisă în 1990, staţionarul IV din strada Coposu (fostul "Municipal", finalizat în 1969) cu policlinică, staţionarul V din strada Pasteur (Psihiatrie şi Recuperare neurologică) şi Spitalul de Pneumoftiziologie din strada Izvorului.

Pe strada Republicii funcţionează Spitalul C.F.R., pentru care Primăria şi-a manifestat interesul de a-l prelua.

Fostul Spital Militar de pe strada Dunării, azi Spitalul Clinic "Avram Iancu", funcţionează sub egida Ministerului Afacerilor Interne şi are 235 de paturi.

Pe lângă spitalele de stat, în oraş funcţionează spitale şi clinici private, care în anul 2021 totalizau 578 de paturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ce dezvoltare?
In ultimii 10-15 ani numarul de paturi in Oradea s-a injumatatit, unde e dezvoltarea?
Postat 19 Martie 2023, 17:47 de Mihaita
Rețeaua nu s-a dezvoltat.
Din contră, în ultimele două decenii ale acestei ultime sute de ani s-a restrâns în tot sistemul public medical.
Postat 19 Martie 2023, 09:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON