URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2023, 09:17

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a dezvoltat rețeaua spitalicească în ultima sută de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. Care erau spitalele din Oradea

La începutul anilor 1920, Oradea avea circa 68.000 de locuitori. Începea o perioadă de creştere demografică, datorată migraţiei multor familii româneşti din ruralul bihorean, ceea ce impunea şi o nevoie de servicii, inclusiv sanitare.

În broşura "Oradea Mare", făcută de pedagogul Nicolae Firu pentru anii 1923-1924, scrie că "serviciul sanitar şi al asistenţei publice este în stare bună".

Reţeaua spitalicească a urbei număra 12 entităţi, cea mai mare fiind Spitalul Judeţean, cu peste 700 de paturi. El funcţiona în colţul actualelor străzi Republicii şi Pasteur.

Urma Ospiciul pentru alienaţi, tot pe strada Pasteur, cu 300 de paturi, şi spitalul de copii Staroveczky, cu 60 de paturi.

Pe Calea Clujului se afla spitalul comunităţii israelite, cu 100 de paturi, unde erau internaţi bolnavi indiferent de etnie.

Alte spitale erau cel al călugărilor mizericordieni şi cel militar, învecinate, Institutul de obstetrică, Sanatoriul pentru tuberculoşi, spitalul epidemic cu 148 de paturi şi institut de dezinfectare, ambulatoriul policlinic, dispensarul antituberculos.

Existau şi clinici private, cea a dr. Ratz "pentru boale de nervi" şi "Sanatoriul Dr. Waldman".

Spitalul Judeţean Oradea

2023. Reţea publică şi privată

În prezent, cel mai mare spital din Oradea este tot cel Judeţean, alcătuit din mai multe staţionare şi secţii, ca urmare a comasărilor.

Ultima comasare a avut loc în 2022, când fostul Spital Municipal a fost absorbit de cel judeţean, rezultând o singură entitate cu 1.946 de paturi.

Acum, Spitalul Judeţean cuprinde clădirea din strada Doja (inaugurată în 1984), dotată cu policlinică, UPU şi heliport, staţionarul II din strada Republicii (infecţioase), Maternitatea din Calea Clujului, deschisă în 1990, staţionarul IV din strada Coposu (fostul "Municipal", finalizat în 1969) cu policlinică, staţionarul V din strada Pasteur (Psihiatrie şi Recuperare neurologică) şi Spitalul de Pneumoftiziologie din strada Izvorului.

Pe strada Republicii funcţionează Spitalul C.F.R., pentru care Primăria şi-a manifestat interesul de a-l prelua.

Fostul Spital Militar de pe strada Dunării, azi Spitalul Clinic "Avram Iancu", funcţionează sub egida Ministerului Afacerilor Interne şi are 235 de paturi.

Pe lângă spitalele de stat, în oraş funcţionează spitale şi clinici private, care în anul 2021 totalizau 578 de paturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ce dezvoltare?
In ultimii 10-15 ani numarul de paturi in Oradea s-a injumatatit, unde e dezvoltarea?
Postat 19 Martie 2023, 17:47 de Mihaita
Rețeaua nu s-a dezvoltat.
Din contră, în ultimele două decenii ale acestei ultime sute de ani s-a restrâns în tot sistemul public medical.
Postat 19 Martie 2023, 09:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON