URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2023, 09:10

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au răsărit și cum s-au înmulțit farmaciile din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1939. Majoritatea, în centru

La începutul anilor 1900, reţeaua orădeană de farmacii s-a extins rapid, pe măsură ce oraşul se dezvolta, iar ştiinţa farmaceutică progresa. Înainte de primul război mondial, Oradea avea 16 farmacii şi era al doilea oraş din Austro-Ungaria, după Budapesta, la numărul unor asemenea unităţi, conform unei lucrări semnate de Alexandru Pop în revista "Crisia".

Ele erau atât locuri în care se vindeau medicamente produse industrial, tot mai multe, cât şi în care se produceau diferite medicaţii "de casă", în laboratoarele din dotare. Farmacii precum Vulturul de Aur, Coroana şi Rodia erau puncte importante în urbe, iar farmaciştii făceau parte din elita locală, fiind oameni bine pregătiţi şi respectaţi printre localnici. În perioada interbelică, creşterea populaţiei a determinat şi creşterea numărului de farmacii, sprijinite de Sindicatul Camerei Farmaciştilor din Bihor, înfiinţat în 1921.

În 1933, în oraş erau 20 de farmacii, concentrate îndeosebi în zona centrală, pe Corso, în actualele pieţe Unirii şi Ferdinand, în zona străzilor Primăriei şi Tudor Vladimirescu de azi. Cartierul Velenţa avea o singură farmacie, iar în Ioşia şi Dorobanţilor nu exista niciuna. 

Farmacie muzeu

2023. Reţea extinsă şi farmacii-muzeu

În perioada interbelică au apărut farmacii noi precum Minerva, în Piaţa Unirii, Sabina pe actuala Alee Emanuil Gojdu şi Crucea Roşie lângă Parcul 1 Decembrie de azi. În perioada comunistă, toate farmaciile din Bihor au fost naţionalizate, nu au mai avut denumiri, ci au fost numerotate, reapariţia farmaciilor private fiind posibilă doar după 1990.

Treptat, numărul lor a tot crescut, astfel încât în anul 2000, în Oradea existau deja 149 de farmacii. În 2021, numărul farmaciilor a scăzut la 137, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Farmaciile nu mai prepară medicamente decât arareori şi în cantităţi mici, şi au un aspect simplu şi modern, în comparaţie cu imaginea spectaculoasă a unora din anii 1900, pline de vase decorate şi ustensile specifice.

Aspectul farmaciilor de epocă s-a păstrat numai în muzee. În mai 2019, în localul fostei farmacii Rodia de pe strada Republicii a fost deschis un muzeu al farmaciei, iar în septembrie 2022, în cadrul expoziţiei de bază a Muzeului Ţării Crişurilor, a fost amenajată o oficină farmaceutică de epocă. Ele conţin mobilier specific, vase, instrumente de laborator şi măsurat, mojare, pive şi alte obiecte deosebite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON