URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2022, 09:55

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut şi cum s-a extins canalizarea în oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. În canale şi conducte

Pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al orădenilor de la începutul secolului XX, autorităţile au creat, apoi au extins serviciile publice şi au modernizat spaţiul public. Canalizarea a fost una dintre ele, iar în primii ani interbelici ea se realiza după sistem divizionar. Astfel, apele de ploaie se scurgeau în Crişul Repede şi în pârâurile Peţa şi Paris, ultimul fiind canalizat în zona străzilor George Enescu şi Magheru în anul 1913 (foto).

De altfel, atunci s-au realizat principalele lucrări de canalizare în oraş, în valoare de peste 2 milioane de coroane austro-ungare. Materiile fecale ajungeau în două canale mari construite de-a lungul Crişului. Apele cu reziduuri astfel adunate erau colectate pe un teren în marginea oraşului, unde erau filtrate pe un strat gros de pietriş. Lichidele purificate erau scoase cu ajutorul unor pompe şi folosite peste vară pentru irigarea a 35 de hectare de grădini de zarzavat.

Până în anul 1924, în oraş s-au construit 41.400 metri liniari de canale pentru scurgerea materiilor fecale şi 391.284 metri liniari pentru captarea apei de ploaie.

Cea mai mare parte a oraşului era canalizată în acel moment, însă reţeaua nu s-a mai extins în cartierele noi, precum Ioşia.

2022. Reţea complexă

Sistemul de canalizare al Oradiei a fost introdus cu întârziere în cartierele apărute în perioada interbelică şi postbelică. Mulţi ani de zile, locuitorii din Ioşia, Dorobanţilor, Oncea, Seleuş, Episcopia nu au avut parte de canalizare de niciun fel, iar străzile erau greu practicabile după ploi. În perioada comunistă, reţeaua a fost extinsă, inclusiv pentru a deservi noile cartiere de blocuri, şcolile, dar şi platforma industrială de pe Şoseaua Borşului.

După anul 2000, reţelele de canalizare au apărut pe o bună parte din străzile cartierelor vechi, dar şi astăzi încă există zone rezidenţiale, în special cele noi, care aşteaptă aceste utilităţi. În prezent, reţeaua de canalizare este gestionată de Compania de Apă Oradea, cea pluvială măsurând 331 kilometri, iar cea menajeră 412 kilometri. Apele uzate menajere sunt pompate cu ajutorul a 10 staţii, totodată funcţionând 5 staţii de pompare a apelor pluviale.

CAO administrează şi staţia de epurare de la marginea vestică a municipiului, care preia apele uzate menajere şi industriale din oraş şi, după ce le curăţă, le deversează în Crişul Repede.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CrisDumi aka KP
Doar tu construiesti dupa intuitie, cand de fapt tu nu te lupti cu Bolojan, tu te lupti cu o boala psihica
Postat 19 Februarie 2022, 18:39 de Sandu2100
@nihill sine ... TuttiFresh.
Nu te oprește nimeni să faci "ceva". Orașul chiar așteaptă să faci, dovedindu-ți astfel utilitatea. Dar dacă te apuci, atunci măcar măsoară bine și informează-te ce vrei să faci ori să schimbi. Nu te apuca să construiești pe baza intuițiilor de moment, ci comportă-te ca un profesionist. Orașul ăsta, până în urmă cu fix 14 ani, așa a fost edificat, cu oameni care urau habarnismul. Gândind și măsurând înainte de a demola "vechiul", pentru a-l înlocui cu "noul" fără rost de multe ori. Scurt și la obiect cu alte cuvinte, fiecare lucru la locul lui de drept.
Postat 19 Februarie 2022, 18:28 de KP
@kp
Dupa aprecierea ta nu trebuia sa fim deja cu gondolele din moment ce 'gatuirea' e deja in cel mai aval punct? Nu a plouat si nu au mai tras oamenii apa dupa constructia pasajului? Prezinti situatia fatalist, faci ca toti prezicatorii. Prezici despre toate ca-s naspa si ca se vor distruge. Nu are legatura cu partidele ci cu oamenii. Ne cam faci pe toti prosti fara nici un fel de implicare politica. Multi dintre noi contribuim la schimbarea orasului asta, de multe ori fara sa ne dam seama dar uneori chiar luam parte la cate un proiect. Tu spui ca toate sunt aiurea pe motiv de partid liberal, birtinezi, blabla. De fapt ca un mitic ne cam jignesti la gramada pt orice vrem si orice facem.
Postat 19 Februarie 2022, 15:37 de nihil
CrisDumi aka KP
O sa faci tu baie in pasaj, ca oricum e gratis
Postat 19 Februarie 2022, 13:27 de Sandu2100
Scurt și la obiect.
O precizare estecde făcut, în ceea ce privește colectorul cel mare, de pe aliniamentul str. G. Enescu și Magheru. La vremea aceea, când s-a făcut cu scurgerea pluvială de la pod și cea menajeră către stația către est, existau cel mult 5.000 de locuitori care trăiau și utilizau rețeaua. Astăzi e vorba de vreo 30.000 din zona de colectare. La vremea aceea, de demult, gaura de ieșire a pluvialului avea 2m diametru, în timp ce azi a fost diminuată la jumătate după finalizarea pasajului subteran Magheru. Asta este urmarea competențelor tehnico-administrative deosebite, manifestate de edilii liberali cu Bolojan în frunte. Iar ăsta-i doar un sfârc, pentru că urmează pasajul de la Crișul și cel de la Gară, care o să se finalizeze cu refulări de ape de ploaie de câte ori va vrea cerul. Oradea, datorită geomorfologiei terenului pe care stă, cu ape freatice și geotermale dense, ar trebui să interzică cu desăvârșire săparea de fundații mai adânci de 4m față de cota solului din zona istorică a orașului. Așa cum a fost înainte de primul Plan Urbanistic General bolșevic, modelat prin 1968-1972 și aplicat începând cu 1976. Nu de alta dar, devine din ce în ce mai evident ... edilii habarniști ai zilelor noastre o să distrugă tot ce e valoros și durabil pentru această urbe.
Postat 19 Februarie 2022, 11:50 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON