URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2019, 18:31

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost arhitectul care a lăsat cele mai importante clădiri în stil neoromânesc din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1926. Arhitectul episcopiei

Stilul arhitectural românesc, care combină elemente bizantine şi etnografice locale, a pătruns relativ puţin în Bihor. A fost "importat" de biserici, instituţii şcolare şi administrative, prin susţinerea episcopiilor ortodoxă şi greco-catolică, iar arhitectul care a lăsat cele mai importante clădiri în stil neoromânesc din Oradea, toate ridicate în perioada interbelică, a fost Anton Szallerbeck, despre care însă s-a scris foarte puţin, în ciuda importanţei muncii sale.

Anton SzallerbeckSzallerbeck (foto) s-a născut în Bratislava, pe 8 martie 1887, urmând Şcoala Medie şi Şcoala Superioară de Industrie a Construcţiilor, ambele în Budapesta. A lucrat ca arhitect împreună cu Marcell Komor şi Dezső Jakab. Datorită bunei sale reputaţii, a devenit arhitect-şef al principatului Schaumburg-Lippe, luptând apoi pe frontul Primului Război Mondial, când a devenit căpitan.

În 1920 s-a stabilit în Timişoara, unde s-a căsătorit cu Ecaterina Coşariu, apoi s-a mutat în Bucureşti, lucrând şi în Cadrilater, proiectând clădiri şi cartiere în Balcic, Cavarna şi Bazargic. Din 1926 a locuit în Oradea, devenind arhitect al Episcopiei Greco-Catolice, când episcop a fost Valeriu Traian Frenţiu.

2019. Memoria faţadelor

Szallerbeck a rămas definitiv în municipiul de pe Criş până în 27 decembrie 1960, când a decedat. Munca sa a fost apreciată în toată ţara, fiind înscris în Tabloul Arhitecţilor Români în categoria "arhitect recunoscut". Azi, Szallerbeck poate fi cunoscut prin clădirile lăsate în Oradea şi Bihor, fiindu-i dedicată o monografie în anul 2011 de către istoricul Mircea Paşca.

Prima sa comandă din partea Episcopiei Unite a fost reşedinţa episcopală din Holod, în 1924. În Oradea, întâia sa lucrare a fost refaţadizarea bisericii ortodoxe Buna Vestire (foto mare) din Piaţa Rahovei. Au urmat refaţadizarea Seminarului Greco-Catolic, trei case particulare pe strada Braşovului, Şcoala Normală Română Unită de pe strada Maniu, Liceul Greco-Catolic de Fete şi extinderea Liceului Greco-Catolic de Băieţi din Beiuş, respectiv casa parohială greco-catolică din centrul Oradiei.

Toate aceste imobile poartă amprenta stilului neoromânesc, uşor de recunoscut. Pe lângă comenzile Episcopiei, Szallerbeck le-a onorat şi pe cele ale unor particulari şi a proiectat mai multe biserici în Bihor, între care cea romano-catolică din Piaţa Devei, din municipiul reşedinţă de judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON