URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2024, 16:55

Oradea, comunitate sustenabilă: Primăria a primit dreptul de a aplica pentru fonduri elvețiene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a intrat în rețeaua „European Energy Award” (Premiul European de Energie), dedicată orașelor certificate că sunt sustenabile. Acest instrument este un criteriu de eligibilitate pentru primăriile care vor dori să acceseze fonduri elvețiene.

Certificatul a fost înmânat primarului Florin Birta, vineri, la Oradea, de către reprezentanții organizației Romania Green Building Council, aceiași care au făcut un audit în municipiu.

Analiza a urmărit șapte domenii de eficiență energetică ce țin de Primăria Oradea: planificarea dezvoltării și strategii, facilitățile din clădirile municipale, managementul deșeurilor, mobilitate, organizare internă, modalitățile de comunicare și cooperare și adaptare la schimbări climatice. 

La finalul auditului, Oradea a primit un punctaj de 46,2%, care, printre localitățile astfel analizate din România, este cel mai mare. Trebuie precizat însă că, până acum, Romania Green Building Council a făcut audituri de acest gen în puține primării: Vama Buzăului, Iași, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Gherla, Sighetu Marmației și Buteni.

„Asta înseamnă că ceea ce am făcut până acum în Oradea am făcut bine și că ceea ce vom face de acum înainte, cu sprijinul tuturor celor implicați, vom face și mai bine, pentru a încerca să atragem și mai multe fonduri europene, elvețiene, norvegiene, mai ales în domeniul energiei, care este un domeniu important pentru noi toți”, a declarat primarul Florin Birta.

Edilul a spus și că auditul va fi făcut public de Primărie, pe site-ul propriu, astfel încât oricine să poată vedea cum a fost evaluată Oradea.

La ceremonia de vineri au participat și reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România, care au anunțat că noul program de finanțare cu fonduri elvețiene va fi lansat, cel mai probabil, în toamnă. Acesta va fi primul Program de Cooperare Elvețiano-Român în care Primăria Oradea va fi eligibilă să participe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Adaug.
Cladirile autoritatilor publice ar trebui sa aiba emisii zero incepand cu 2028, peste 4 ani! Ca evaluarea ne poate ajuta la accesarea de posibile fonduri, e altceva. Sa faci o virtute din asta, e doar imagine. Ar fi timpul sa ne masuram in Europa.
Postat 21 Ianuarie 2024, 11:36 de User anonimizat
Sugestie.
Ar fi timpul ne pregatim pentru Capitala Verde, program sub egida Comisiei Europene, doar asa se poate masura impactul direct pe care il au politicile verzi asupra cetateanului, cat de prietenos e orasul cu acesta. Altfel evaluarea Consiliului Cladirilor Verzi e aproape ironica, orasul are un sistem dependent fata de combustibilii fosili (gaze naturale), energia geotermala e inca in faza incipienta, cea solara si eoliana, cvasi inexistenta, regenerare desuri-idem. Cat despre Cladiri Verzi, ce mai e de spus?! Cladirile autoritatilor publice ar trebui sa aiba emisii zero
Postat 21 Ianuarie 2024, 11:31 de User anonimizat
Prin birourile de la Bruxelles, când se aude de "European Energy Award" ...
... funcționarii refuză să mai participe, pentru că este vorba de o organizație care cerșește bani europeni pentru mici proiecte de consultanță, pentru cooperare cu state nemembre UE și care sunt derulate de țările CCE (Elveția, Norvegia și Islanda). Apoi apar prin țări membre UE dar fraiere, pe la orașe unde este miros de bani, dând diplome pe diverse teme și subiecte. Practic, niște elvețieni în acest caz, cheltuie degeaba niște bani europeni, ca să viziteze estul Europei și să găsească tot felul de oportunități pentru asociații care-i manipulează, mâncând și bând pe gratis în hoteluri dotate cu piscine și mochetă în camere.
Postat 21 Ianuarie 2024, 08:01 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON